Ράλι πληθωρισμού λόγω ακριβότερου πετρελαίου – Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης
Καυτό δείχνει ότι μπορεί να είναι αυτό το καλοκαίρι για τις τιμές του πετρελαίου και των υγρών καυσίμων γενικότερα. Η αύξηση της ζήτησης λόγω της άρσης των περισσότερων περιορισμών κατά της πανδημίας σε συνδυασμό με την πολική του ΟΠΕΚ+ να ανοίγει τις κάνουλες με το σταγονόμετρο έχει οδηγήσει το κόστος του μαύρου χρυσού στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου (Brent) διαμορφώνονται πλέον πάνω από τα 72 δολ το βαρέλι, ενώ οι τιμές του αμερικανικού αργού (WTI) έχουν σπάσει κι αυτές το φράγμα των 70 δολ. Πρόκειται για σημαντική αύξηση της τάξης του 40% από τις αρχές του έτους που πλήττει την τσέπη των νοικοκυριών και ανεβάζει τον πληθωρισμό περιπλέκοντας το έργο των κεντρικών τραπεζών.
Με τις κερδοσκοπικές κινήσεις στις τιμές και τη ζήτηση για καύσιμα να αυξάνεται λόγω καλοκαιριού, αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές μπορεί να κινηθούν ακόμη και προς τα 80 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του έτους.
Άλλες προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμη και για 100 δολάρια έως τα τέλη του 2021, ανάλογα πάντα το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση. Καθοριστικός μήνας αναμένεται ότι θα είναι ο Σεπτέμβριος όταν και θα φανεί πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και εάν θα υπάρξει και νέο κύμα πανδημίας που θα μειώσει ξανά, μεταξύ άλλων, τη ζήτηση.
Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές πέρασαν άμεσα και στις τιμές στην αντλία όπου το κόστος των καυσίμων έχει πάρει τον ανήφορο σε σχέση με τις αρχές του έτους. Στις ΗΠΑ οι τιμές της αμόλυβδης ξεπέρασαν τα 3,04 δολάρια το γαλόνι (3,8 λίτρα) καταγράφοντας αύξηση κατά 50% σε σύγκριση με πέρσι.
Στην Ελλάδα η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται πλέον σε όλη τη χώρα στα 1,622 ευρώ το λίτρο από 1,437 που ήταν στις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους σύμφωνα με τα στοιχεία από καθημερινό δελτίο επισκόπησης τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης με ημερομηνία 16 Ιουνίου 2021.
Η μέση τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων έχει φτάσει τα 1,796 ευρώ από 1,631 ευρώ. Οι τιμές στο πετρέλαιο κίνησης έχουν φτάσει τα 1,345 ευρώ από 1,167 ευρώ το λίτρο. Εάν η άνοδος των τιμών διατηρηθεί αναμένεται να υπάρξουν το χειμώνα μεγάλες αυξήσεις και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Αναλυτές του κλάδου της ενέργειας συμφωνούν μεν ότι έχουμε μπει σε περίοδο υψηλότερων τιμών, αλλά δεν συμφωνούν πόσο υψηλές αυτές θα είναι ή για πόσο καιρό όπως σχολιάζει το CNBC. Οι χώρες του ΟΠΕΚ και σύμμαχοί τους όπως η Ρωσία, γνωστοί σαν ΟΠΕΚ+, έχουν αρχίσει να αυξάνουν σταδιακά την παραγωγή κατά 350.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο και άλλα 450.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιούλιο.
Οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ μπορούν να παράγουν περίπου 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από περίπου 13 εκατομμύρια πριν από την πανδημία. Ωστόσο, αναλυτές λένε ότι δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα ή αν τελικά οι εταιρείες των ΗΠΑ θα αποκαταστήσουν πλήρως αυτήν την παραγωγή.
Ο ΟΠΕΚ+ έχει παίξει μέχρι τώρα έξυπνα το παιχνίδι ανοιγοκλείνοντας την κάνουλα ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η αγορά. Με το άνοιγμα της Κίνας από τον κορονοϊό νωρίτερα από όλες τις άλλες χώρες, η ζήτηση από την Ασία αυξήθηκε αρκετά συντηρώντας τις πιο υψηλές τιμές.
(του Γιώργου Κανελλόπουλου, Οικονομικός Ταχυδρόμος)