Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Νέα έκρηξη ακρίβειας φέρνουν τα εισαγόμενα προϊόντα

Νέα έκρηξη ακρίβειας φέρνουν τα εισαγόμενα προϊόντα

Διαφήμιση

Στα ύψη οι τιμές καυσίμων, φαρμάκων, χαρτικών, τροφίμων, ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών ειδών και μετάλλων σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Νέο τσουνάμι ανατιμήσεων είναι καθ΄ οδόν και απειλεί να σαρώσει τους ήδη δοκιμαζόμενους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, όπως προκύπτει από τις δραματικές αυξήσεις τιμών των εισαγόμενων ειδών.

Στα ύψη βρέθηκαν οι τιμές των καυσίμων, φαρμάκων, χαρτικών, τροφίμων, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών και μετάλλων, όωπς αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία, οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών κατέγραψαν μέση αύξηση 23,6% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σημειώνεται πως αύριο ανακοινώνεται ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου, ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις θα κινηθεί προς το 6%, από 5,1% που είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αναλυτικότερα, ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία που καταγράφει τις μεταβολές στις τιμές χονδρικής των εισαγόμενων ειδών, τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 23,6% έναντι μείωσης 10,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019.

Σε σύγκριση με τον δείκτη Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 20,0% έναντι μείωσης 10,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Σημειώνεται πως οι τιμές χονδρικής μεταφέρονται στην κατανάλωση με ταχύτητα που είναι ανάλογη της κινητικότητας των αγαθών. Δηλαδή, στα καύσιμα οι νέες τιμές φτάνουν άμεσα στην «αντλία». Στα τρόφιμα μικρής διάρκειας π.χ. γαλακτοκομικά οι νέες τιμές γίνονται άμεσα ορατές στο «ράφι» ενώ με καθυστέρηση εβδομάδων ή μηνών μεταβάλλονται οι τιμές σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά όταν οι συνθήκες στις αγορές είναι «κανονικές».

Ωστόσο, αυτή την περίοδο που όλη η αγορά εγχώρια και παγκόσμια λειτουργεί υπό το βάρος των συνεχών ανατιμήσεων, οι ανατιμήσεις εμφανίζονται πιο γρήγορα στις τελικές τιμές καταναλωτή.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες αγαθών:

  • Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 60,4%
  • Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου 59,5%
  • Παραγωγή βασικών μετάλλων 27,1%
  • Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 14,2%
  • Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 10,0%
  • Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων 6,8%
  • Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 6,6%
  • Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών 4,4%
  • Βιομηχανία τροφίμων 3,6%
  • Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 3,0%
  • Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 2,9%
  • Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων 2,6%

https://www.sofokleousin.gr/

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων