Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΕΛΠΕ: Χτυπημένα από τον COVID ή και από την καθυστέρηση προσαρμογής στα νέα ενεργειακά δεδομένα;

ΕΛΠΕ: Χτυπημένα από τον COVID ή και από την καθυστέρηση προσαρμογής στα νέα ενεργειακά δεδομένα;

Διαφήμιση
 
Σοβαρός προβληματισμος επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την διαρκή μείωση της κεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, που είχε εξαγγελθεί σαν προτεραιότητα στις ιδιωτικοποιήσεις.
Με μια πτώση της κεφαλαιοποίησης που πλησιάζει το 40% καθώς από 2,2 δισ έχει υποχωρήσει στο 1,4 δισ από την αρχή του χρόνου, τα ΕΛΠΕ όχι μόνο πλέον δεν δημιουργούν καμία προϋπόθεση ιδιωτικοποίησης αλλά ταυτοχρόνως εκθέτουν τον στόχο της πολιτικής ηγεσίας για μια επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση, την στιγμή μάλιστα που οι προτεραιότητες ιδιωτικοποιήσεων σαν μεταρρυθμίσεις αλλά και σαν αντμετώπιση συνολικά των αποκλίσεων των μακροοικονομικών μεγεθών αναμένεται να έλθουν σε πρώτη προτεραιότητα στο επόμενο διάστημα.
 
Ας δούμε όμως γιατι τα ΕΛΠΕ από πλευράς κεφαλαιοποίησης πήραν την κατηφόρα.
 
Σε πρώτη ανάγνωση οι πετρελαϊκές εταιρίες στο συνολό τους παγκοσμίως έχουν χτυπηθεί από τον κορωνοϊό, λόγω μείωσης της ζήτησης των πρϊόντων τους και οι μετοχές τους υποχωρούν.
Αυτό συνέβη και χθες στους μεγάλους αμερικανικούς ομίλους του κλάδου στην Wall Street.
Εδώ όμως ορισμένες ισχυρές εταιρίες έχουν πάρει ήδη έγκαιρα μέτρα όπως συμβάινει με την TOTAL, που έφθασε τις τελευταίες ημέρες να ανακοινώσει ότι  θα αυξήσει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και ηλεκτρική ενέργεια σε 3 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030 από 2 δισ. δολάρια σήμερα.
Η γαλλική Total ανακοίνωσε την Τετάρτη 30/9/2020 ότι θα αυξήσει τις ετήσιες επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% καθώς μειώνει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, ακολουθώντας τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της σε μια προσπάθεια να γίνει μεγάλος παραγωγός ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Παράλληλα ο γαλλικός όμιλος, ο οποίος μείωσε τις ετήσιες δαπάνες του σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια από 15 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία κορωνοϊού και εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα προέλθει επίσης από την παραγωγή φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια.

Τα βήματα της δίοκησης

 
Η δίοκηση Σιάμισιη είναι αλήθεια ότι έχει προσπαθήσει να κινηθεί απέναντι στις ανάγκες στροφής του ομίλου στις ΑΠΕ, έχοντας ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης φωτοβολτααίκών με την Juwi. Μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της δίοκησης οριοθέτησε στόχο επενδύσεων 500 MW στις Ανενώσιμες Πηγές την ερχόμενη τριετία .
Οι σχεδιασμοί της δίοκησης είναι σεβαστοί και στην σωστή κατεύθυνση.
Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορούν τα ΕΛΠΕ να εισέλθουν στον κλάδο των ΑΠΕ, όταν ο ανταγωνισμός θα ενταθεί με κολοσσούς να έρχονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι μάλιστα δεν θα επιβαρύνονται από το πρόβλημα ζημιογόνων διυλιστηρίων που έχει να διαχειριστεί ο εν λόγω όμιλος.
Αυτά βλέπουν οι επενδυτές και πουλούν μαζικά την μετοχή, η οποία κινδυνεύει να χάσει την πρωτοκαθεδρία στις κεφαλαιοποιήσεις του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η δίοκηση δεν κινήθηκε με μεγαλύτερη οξυδέρκεια στον τομέα των ΑΠΕ, προ δηλαδή κορωνοϊού όταν για τα διυλιστήρια οι συνθήκες ήσαν ρόδινες, όπως έκαναν άλλοι όμιλοι του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου.

Ο δανεισμός επιβαρύνεται

Οταν η TOTAL εκτιμά ότι το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο, που θα επικεντρωθεί η ενεργειακή αγορά τα επόμενα χρόνια, είναι προφανές ότι έρχονται δύσκολες μέρες για τα ΕΛΠΕ, που σαν ελπίδα μπορούν να έχουν την ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου στη Ν.Δ Κρήτη, όταν και όποτε ξεκινήσουν οι έρευνες, όπου και εκεί όμως χρειάζονται νέα κεφάλαια προς επένδυση.
Εν προκειμένω ποιός μεγάλος επενδυτής θα δώσει ένα αξιόπιστο τίμημα, για μια εταιρία που θα αναζητεί τον δρόμο της σε ένα νέο πεδίο, που θα κυριαρχούν μεγαθήρια, τα οποία θα έχουν και καλύτερη κεφαλαιακή διάρθρωση με δεδομέο ότι τα ΕΛΠΕ αύξησαν τον δανεισμό τους 25% στα 1,725 δισ δτο α εξάμηνο.
Για παράδειγμα η πρώτη συμμαχία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών του κλάδου των ΑΠΕ
 με στόχο την επέκταση της θέσης τους στην εγχώρια αγορά αναμένεται να επικυρωθεί αύριο . Η γαλλική εταιρία Akuo Energy International που έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Akuo Energy Greece και η ιταλική Enel Green Power που δραστηριοποιείται επίσης στη χώρα μέσω της θυγατρική της Enel Green Power Hellas αναμένεται να υπογράψουν αύριο συμφωνία για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη συνολικής ισχύος 284 MW.
Πως τα ΕΛΠΕ θα μπουν ξαφνικά σε αυτόν τον ανταγωνισμό;

Είναι σαφές ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για μια επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση έχει εκτροχιαστεί  και παράλληλα ένα περιουσικό στοιχείο του δημοσίου υποτιμάται.
Για την συνέχεια εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι ακόμη δυσκολοτερη.

www.worldenergynews.gr
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων