ΔΝΤ: Το πετρέλαιο βάζει εμπόδια στην οικονομία της Μέσης Ανατολής
«Αποδυναμωμένες» παραμένουν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της τιμής του πετρελαίου, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 40% κάτω από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιτελείς του Ταμείου εκτιμούν ότι η μέση τιμή του αργού θα κυμανθεί μεταξύ των 40 και των 50 δολαρίων κατά τη διάρκεια του 2021. Δηλαδή σχεδόν στο 50% της τιμής του πετρελαίου, την οποία χρειάζεται η Σαουδική Αραβία προκειμένου να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.
Άλλωστε, οι περισσότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες σημαντική υστέρηση εσόδων, λόγω των μειωμένων πωλήσεων αργού, οι οποίες με τη σειρά τους οφείλονται στην εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία και την ευρύτερη στροφή προς την «πράσινη» ενέργεια.
«Οι εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου είναι μεταξύ 40 και 45 δολαρίων για τις αρχές του επόμενου έτους και μεταξύ 40 και 50 δολαρίων για το σύνολο του 2021» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί καθοριστικό παράγοντα για τη διακύμανση της αγοράς την ανάκαμψη της ζήτησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 91,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020, μειωμένη κατά 8,4 εκατ. βαρέλια σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, η εκτίμηση του ΟΠΕΚ για την παγκόσμια ζήτηση είναι ακόμη χειρότερη, θεωρώντας ότι θα διαμορφωθεί στα 90,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Όπως είναι φυσικό, η παραπάνω κατάσταση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες της Μέσης Ανατολικής και της Κεντρικής Ασίας, το ΑΕΠ των οποίων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πετρελαϊκές εξαγωγές. Χαρακτηριστικά, για το 2020, το ΔΝΤ αναμένει ύφεση της τάξης του 4,1% για το σύνολο της περιοχής, εκτίμηση χειρότερη κατά 1,3 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Ταμείου.
(Καθημερινή)