Η ζήτηση για πετρέλαιο μπορεί να μην ανακάμψει πριν από το 2022
17/6/2020
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι διεθνείς αναλυτές για την πορεία της ζήτησης.
Η ζήτηση πετρελαίου ενδέχεται να μην επανέλθει στα προ-πανδημικά επίπεδα έως το 2022 ο, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Το πλεόνασμα αργού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο μειώθηκε γρηγορότερα από το αναμενόμενο, λόγω της σοβαρής πτώσης της προσφοράς και της γρήγορης ανάκαμψης της ζήτησης σε ορισμένα μέρη του κόσμου μετά από πτώση-ρεκόρ στην κατανάλωση.
Η παγκόσμια προσφορά μειώθηκε κατά 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το Μάιο, λόγω των περικοπών ύψους 9,4 εκατ. βαρελιών από τον ΟΠΕΚ +, καθώς και από περικοπές από χώρες εκτός του καρτέλ.
Η ισχυρή επάνοδος (μετά από το lockdown) της Κίνας έφερε την κινεζική ζήτηση τον Απρίλιο σχεδόν στα κανονικά επίπεδα, ανέφερε ο οργανισμός. Η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε όλο τον κόσμο πιθανότατα θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, αν και το Πεκίνο δήλωσε την Τρίτη ότι όλα τα σχολεία θα κλείσουν προσωρινά στην πρωτεύουσα λόγω νέων περιπτώσεων COVID-19, επισημαίνοντας τον επίμονο κίνδυνο της πανδημίας.
Η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά 8,1 βαρέλια την ημέρατο 2020 σε ετήσια μέση βάση και αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον IEA.
Οι αναλυτές προειδοποιούν για παρατεταμένους κινδύνους. Μεγάλο μέρος της αγοράς πιστεύει ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι «μια βραχυπρόθεσμη κρίση και ότι η ζήτηση πετρελαίου θα επιστρέψει σύντομα στην προηγούμενη πορεία της», έγραψαν οι αναλυτές της Standard Chartered σε σημείωμα στις 11 Ιουνίου. «Πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος της αγοράς αγνοεί τους κινδύνους για τη ζήτηση που απορρέουν τόσο από την οικονομική αδυναμία όσο και από τις μόνιμες αλλαγές στα πρότυπα χρήσης ενέργειας», προσθέτει.
Επίσης, δεν υπάρχει καμία ενιαία εμπειρία ή “συνταγή” αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο κορονοϊός χτυπά διάφορες χώρες με διαφορετικούς τρόπους. Η Bank of America Merrill Lynch αναφέρει ότι, σε αντίθεση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2008-2009, η οποία έγινε αισθητή στις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά δεν χτύπησε τις αναδυόμενες αγορές σε κάποιο βαθμό, η πανδημία μπορεί να καταλήξει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. “.
insider.gr