Σε υψηλό 46 ετών τα κέρδη των Ιαπωνικών μονάδων διύλισης
Τα κέρδη για τα ιαπωνικά εργοστάσια διύλισης αυξήθηκαν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά σε 46 χρόνια, λόγω των υψηλών περιθωρίων κέρδους και μετά τα κυβερνητικά μέτρα ενοποίησης του κλάδου. Σύμφωνα με το Reuters ο μεγαλύτερος παραγωγός της Ιαπωνίας JXTG Holdings αλλά και άλλες μονάδες διύλισης αύξησαν επίσης τις προβλέψεις κερδών για ολόκληρο το έτος, λόγω της αύξησης των περιθωρίων από τη μετατροπή του αργού πετρελαίου σε βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών.
“Τα εγχώρια περιθώρια για την βενζίνη και τα ελαφρά αποστάγματα ήταν εξαιρετικά από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο, όταν κυμάνθηκαν σε περισσότερο από 11 γιεν (0,10 δολάρια) (ανά λίτρο)” δήλωσε ο Katsuyuki Ota, αντιπρόεδρος της JXTG. “Επειδή οι τιμές των αργού αυξήθηκαν, τα περιθώρια επεκτάθηκαν.”
Η JXTG, που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του μεγαλύτερου και του τρίτου μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής πετρελαίου της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή λειτουργικά κέρδη ύψους 195,4 δισ. γιεν (1,72 δισ. δολ.) για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι συνδυασμένου κέρδους 118,6 δισ. γιέν για την JX Holdings και την TonenGeneral Sekiyu ένα χρόνο νωρίτερα.
Η JXTG, η οποία καλύπτει περίπου το ήμισυ της εγχώριας ζήτησης πετρελαίου της Ιαπωνίας, προβλέπει επίσης λειτουργικά κέρδη 400 δις γιέν, επιτυγχάνοντας τους στόχους της νέας επιχείρησης ένα χρόνο πριν από τον προγραμματισμό.
Η Ιαπωνία, ο τέταρτος μεγαλύτερος χρήστης πετρελαίου παγκοσμίως, έχει μειώσει τη δυναμικότητα διύλισης κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο από το 2009 σε 3,52 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), υπό την πίεση της κυβέρνησης, καθώς η ζήτηση καυσίμων έχει μειωθεί λόγω του συρρικνούμενου πληθυσμού.
Τα κέρδη από τα διυλιστήρια και τα περιθώρια κέρδους αυξήθηκαν λόγω των περικοπών της παραγωγικής ικανότητας, παρόλο που η εγχώρια ζήτηση καυσίμων κατά τους έξι μήνες που έληξαν τον Σεπτέμβριο μειώθηκε σε χαμηλό 31 ετών σε περίπου 2,8 εκατομμυρίων bpd, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ο μέσος ρυθμός χρήσης για τις ιαπωνικές μονάδες επεξεργασίας αργού ήταν 95,4% τον Αύγουστο, ο υψηλότερος των τελευταίων χρόνων από το 97,9% τον Μάρτιο του 1971, σύμφωνα με την Ένωση Πετρελαίου της Ιαπωνίας.
πληροφορίες: Reuters