Yπεγράφη η σύμβαση για τα πετρέλαια στο Οικόπεδο 2 του Ιονίου
Υπεγράφη σε ειδική τελετή του ΥΠΕΝ η σύμβαση για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο 2 στη θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας.
Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Δέλτα Φαλήρου και μεταξύ άλλων την παρακολούθησαν οι πρεσβευτές της Γαλλίας, Christophe Chantepy και της Ιταλίας, Efisio Luigi Marras.
Ως σημείο καμπής και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αλλά και μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, την υπογραφή της σύμβασης. Ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολύ σημαντικές εταιρείες και σύντομα αναμένεται η δημοσιοποίηση στην εφημερίδα της ΕΕ του διαγωνισμού για μια ακόμη περιοχή στο Ιόνιο και περιοχές στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Παράλληλα, όπως είπε, προχωρά σταδιακά η νέα προκήρυξη για τα 17 θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό.
“Η συγκυρία είναι διαφορετική, η ανατολική Μεσόγειος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της σημερινής υπογραφής”, τόνισε ο κ. Σταθάκης.
Αναφερόμενος στις εταιρείες που θα ξεκινήσουν την έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή, ο Υπουργός στάθηκε στην τεχνογνωσία και υψηλή τεχνολογία που αυτές διαθέτουν, στην εκτεταμένη διεθνή τους παρουσία και την ευθυγράμμισή τους με κανόνες και πρακτικές που ισχύουν διεθνώς.
Οι πρακτικές αυτές έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό και στο εθνικό δίκαιο, υπενθύμισε ο κ. Σταθάκης, με την ενσωμάτωση το 2016 της κοινοτικής Οδηγίας για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στις υπεράκτιες εξορύξεις υδρογονανθράκων. Η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας και ο έλεγχος εφαρμογής της ανατέθηκαν στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, την οποία η Κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει και να αναβαθμίσει θεσμικά, ώστε να αναλάβει την παρακολούθηση όλων των σχετικών με τους υδρογονάνθρακες διαδικασιών.
Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή στέκεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης (EBRD), η οποία ανέλαβε την οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος και τη διοργάνωση διεθνούς διαγωνισμού για την ανεύρεση εξειδικευμένου συμβούλου. Ο οργανισμός ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο με την επικράτηση της DNV, νορβηγικής εταιρείας που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας και τεχνικών προδιαγραφών υπεράκτιων εξορύξεων. Η εταιρεία καλείται να μεταφέρει ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες με παραγωγή, όπως η Βρετανία και η Νορβηγία, για τη διεξαγωγή ελέγχων στις υφιστάμενες υπεράκτιες εγκαταστάσεις και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα προσληφθεί για το σκοπό αυτό.
Όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, δηλαδή Ελληνικά Πετρέλαια, Total και Edison, δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους αλλά και τις υψηλές προσδοκίες που τρέφουν για τη συγκεκριμένη παραχώρηση.
Ο αντιπρόεδρος της Total, αρμόδιος για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Bernard Leman δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το οικόπεδο 2 μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ επωφελές πεδίο για την ελληνική οικονομία και ότι μπορεί να δώσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον της ελληνικής αγοράς υδρογονανθράκων.
“Θα πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες, η περιοχή 2 δείχνει να έχει καλές προοπτικές. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ότι κανείς άλλος πριν δεν έχει εργαστεί σε αυτή την περιοχή και το έδαφος είναι παρθένο”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Total, ο οποίος προανήγγειλε την έναρξη νέων ερευνών για τη λήψη περισσότερων πληροφοριών, πιθανώς μέχρι τα τέλη του έτους εάν προχωρήσει άμεσα η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.