Υδρογονάνθρακες, αγωγοί και επενδύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου της ΗΑΕΕ
Τις τάσεις στην ενέργεια και τις προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μέσω της διακρατικής συνεργασίας παρουσίασε η ΗΑΕΕ – Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία, στις 28 Νοεμβρίου 2017 στο Λονδίνο, η οποία αξιοποίησε γνωστούς εκπροσώπους της αγοράς, του κράτους, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Στην ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση των ενεργειακών εξελίξεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με τίτλο “EnergyDevelopments in S.E. Europe: Riding the Global Trends”, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες των δύο κρατών σε όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα.
Κατά τη διοργάνωση, επιστρατεύτηκε το διεθνές ακαδημαϊκό δίκτυο του γνωστού γαλλικού οικονομικού πανεπιστημίου, με στενούς δεσμούς με την Ένωση Γάλλων Βιομηχάνων και το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, ESCP Europe Business School με παρουσία σε 6 Ευρωπαικές μεγαλουπόλεις. Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με την έδρα ενεργειακών μεταπτυχιακών σπουδών στο παράρτημα του Λονδίνου και το Ερευνητικό κέντρο – Research Centre for Energy Management – που διευθύνει ο πρόεδρος της ΗΑΕΕ Καθηγητής Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος.
Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον υποψήφιο για την προεδρία στις προσεχείς εκλογές Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος βίωσε άμεσα ολόκληρη την ενεργειακή πορεία του νησιού.
Κατά τις παρουσιάσεις προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα για τον κλάδο:
Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Θετικές οι προοπτικές για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες
Το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς, ο οποίος ανέλυσε τα μέχρι σήμερα στοιχεία για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στον ελλαδικό θαλάσσιο και χερσαίο χώρο και υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές για τον ακριβή εντοπισμό και εκμετάλλευσή τους, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις ξένες εταιρείες που πρέπει να επενδύσουν στην περιοχή μας.
Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ενέργεια
Το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για επενδύσεις στην ελληνική ενέργεια μετέφερε η Μελίνα Γιόσεραντ, εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας εξαγωγής σχιστολιθικού αερίου Tellurian Inc., η οποία ζήτησε να συμμετάσχει στο σχέδιο του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, για την προώθηση του αμερικανικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και βορειότερα.
Το ενεργειακό πρόγραμμα της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ, αποτελεί για την αμερικανική πλευρά στόχο άμεσης υλοποίησης. Εξάλλου, ην πρόθεση για ελληνοαμερικανική συνεργασία επιβεβαίωσε την Δευτέρα και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μιλώντας τη Δευτέρα, 4/12/2017, στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, επεσήμανε ότι υπάρχει ξεκάθαρο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για τον κλάδο της ενέργειας, αλλά και παρότρυνση από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης να υπάρξει συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.
Ώριμο το έδαφος για μεγάλες επενδύσεις στο φυσικό αέριο
Τα σχέδια και τις προθέσεις της διεθνούς ενεργειακής κοινότητας για τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας και της Κύπρου μετέφερε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αερίου (International Gas Union) Μενέλαος Υδραίος, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. Υπογράμμισε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ώριμη για άμεσες μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και ότι τα κατά καιρούς θεωρητικά προσκόμματα και αντιρρήσεις οφείλονται σε πολιτικές σκοπιμότητες που δεν πρέπει να παρεμβάλλονται στην ομαλή λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικά έργα φυσικού αερίου με τη συμμετοχή της Ελλάδας προωθούνται με τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας με πρόσφατη εξέλιξη την τετραμερή Σύνοδο στη Λευκωσία και την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης την Τρίτη για τον αγωγό EastMed.
Πρότυπο επιτυχημένης επένδυσης ο TAP
Kατά την εκδήλωση της ΗΑΕΕ στο Λονδίνο παρουσιάστηκαν και οι εξελίξεις του αγωγού TAP. O μέχρι πρόσφατα διευθυντής του προγράμματος, Ρίκαρντ Σκούφιας παρουσίασε το επενδυτικό, επιστημονικό, τεχνικό, γραφειοκρατικό και πολιτικό περιβάλλον για τις ξένες ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο κ. Σκούφιας μετέφερε την εμπειρία του από την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του “Νότιου Διαδρόμου” για τη μεταφορά Φυσικού Αερίου από την Κασπία Θάλασσα και άλλες πηγές προς την Ευρώπη, υπογράμμισε το γεγονός ότι ο ΤΑΡ έχει γίνει αποδεκτός στην πράξη από την ελληνική κοινωνία και τους ηγέτες της σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, με αποτέλεσμα την ομαλή υλοποίησή του. Ο ΤΑΡ, υπογράμμισε, αποτελεί πρότυπο επιτυχημένης ξένης επένδυσης στην Ελλάδα γιατί υπήρξε μέριμνα για την κάλυψη των ιδιαιτεροτήτων των τοπικών κοινωνιών.
Οι ευκαιρίες από το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Ο πρόεδρος της ΗΑΕΕ, Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος μιλώντας για τις ευκαιρίες ανάπτυξης της περιοχής τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι κόμβος και μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις σε όλους τους τομείς του ενεργειακού τομέα (ΑΠΕ, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός κλπ) εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η είσοδος ξένων ομίλων οι οποίοι θα επενδύσουν στο λιγντιτικό δυναμικό της χώρας (όπως είναι π.χ η κινεζική Shenhua κλπ)».
O επικεφαλής του τομέα Ενεργειακής Στρατηγικής και Σχεδιασμού, σύμβουλος της ΗAEE σε θέματα ενέργειας Τάσος Γκαρής ανακεφαλαίωσε τα συμπεράσματα του συνεδρίου και πρόσθεσε τον σημαντικό παράγοντα του ηλεκτρισμού και των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση και ανάγκη, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για τον εξορθολογισμό από πολλές πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, της ενεργειακής υποστήριξης της σύγχρονης κοινωνίας.
πηγή: energypress.gr