Με χρέη στην εφορία 4,3 εκατ. φορολογούμενοι!
Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν θεαματική υπέρβαση έναντι των στόχων, άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με βάση τα τελευταία στοιχεία για το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Το ίδιο θεαματική όμως -αν όχι περισσότερο- είναι και η παράλληλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο η οποία υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο. Ο όγκος των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι τέτοιου μεγέθους που επιτρέπει την παράλληλη εντυπωσιακή αύξηση των εισπράξεων αλλά και των φόρων που μένουν απλήρωτοι.
Το κλειδί, ίσως κρύβεται στη διαπίστωση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία η εισπραξιμότητα των φόρων έχει υποχωρήσει στο 50% (από 75% που ήταν το 2010). Για τον όγκο των φόρων που έχουν επιβληθεί, στατιστικά δεν χρειάζονται. Όλοι γνωρίζουν από τον οικογενειακό ή τον επιχειρηματικό τους προϋπολογισμό.
Παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς καταβάλλονται για αντιπαραβολή με τις περυσινές ή τις προπέρσινες επιδόσεις, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ είναι αδιαμφισβήτητα και έρχονται κάθε μήνα να προσθέσουν μία ακόμα πινελιά στο τοπίο της υπερφορολόγησης.
Πολλαπλάσια δε τον Σεπτέμβριο, οπότε αναδεικνύουν μία ακόμα πτυχή, αυτή της αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μέσω της δραματικής διόγκωσης του πλήθους των πολιτών με ληξιπρόθεσμα χρέη.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο έφτασε σε 4.374.475 έναντι 4.030.950 τον Αύγουστο.
Περισσότεροι από 340.000 φορολογούμενοι προστέθηκαν μέσα σε ένα μήνα στον κατάλογο των οφειλετών που χρωστούν, άλλοι λιγότερα και άλλοι περισσότερα, στην εφορία χωρίς να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους μετά την πάροδο της προθεσμίας πληρωμής.
Οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 1.618.460 έναντι 1.541.970 που ήταν τον Αύγουστο ενώ οι οφειλέτες στους οποίους τον Σεπτέμβριο είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 788.947 έναντι 774.321 τον Αύγουστο.
Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, ένας στους πέντε είναι εκτεθειμένος σε κατασχέσεις και ευρύτερα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, και περίπου ένας στους δέκα έχει υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Η κατάσταση είναι προφανώς δραματική. Ήταν και τους προηγούμενους μήνες αλλά η βεβαίωση των φόρων εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, φαίνεται πως επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.
Άλλη εικόνα
Κάθε μήνα, της ανακοίνωσης των στοιχείων από τη ΓΓΔΕ συνήθως ακολουθεί μια νέα από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με την οποία αναδεικνύεται μια διαφορετική διάσταση.
Οι διαφοροποιήσεις στα στοιχεία που παρατίθενται στις δύο ανακοινώσεις προκύπτουν καθώς σε αυτά της ΓΓΔΕ καταγράφεται ξεχωριστά ο όγκος των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος του προηγούμενου και ξεχωριστά ο όγκος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών από τις αρχές του τρέχοντος ενώ στα στοιχεία του υπουργείου παρατίθεται το άθροισμά τους, αφαιρουμένων στο μεταξύ των ληξιπρόθεσμων που έχουν εισπραχθεί. Στους πίνακες της ΓΓΔΕ υπάρχει επιμέρους αναγραφή των φρέσκων και των παλαιών ληξιπρόθεσμων που εισπράχθηκαν ή διαγράφηκαν.
Με βάση τις ανακοινώσεις της ΓΓΔΕ, οι νέες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές προς το δημόσιο από τις αρχές του έτους έφτασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 9,035 δισ. ευρώ έναντι 7,755 δισ. ευρώ τον Αύγουστο (αύξηση 1,250 δισ ευρώ). Ανάλογη αύξηση στα 10,340 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των οφειλών (συμπεριλαμβανομένων και των μη φορολογικών οφειλών) προς το δημόσιο τον Σεπτέμβριο έναντι 8,966 δισ ευρώ τον Αύγουστο.
Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο (που αφορούν χρέη που είχαν δημιουργηθεί έως την 31.12.2015) τον Σεπτέμβριο ανέρχονταν σε 82,418 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το σύνολο των παλαιών και των νέων ληξιπρόθεσμων οφελών να διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο στα 92,758 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Euro2day