Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η χώρα και πάλι στα ζάρια

Η χώρα και πάλι στα ζάρια

Διαφήμιση

Τους έχουν ζώσει τα μαύρα φίδια στο Μαξίμου. Τι δηλοί τούτο; Πως έπειτα από κωλυσιεργίες μηνών ανακάλυψαν το τελευταίο δεκαήμερο πως η (πάγια) διελκυστίνδα μεταξύ ευρωπαϊκών “θεσμών” και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κινδυνεύει και πάλι να βάλει την κυβέρνηση στον τοίχο και τη χώρα ξανά στον αναπνευστήρα.
Εξού και σκηνοθέτησαν την κρίση με το ΔΝΤ, ωσάν ποτέ να μην είχαν ξανακούσει τις θέσεις του για “κούρεμα” χρέους και διαρθρωτικές αλλαγές, σαν να μην το είχαν οι ίδιοι καλέσει με επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου τον περασμένο Ιούλιο να συμμετάσχει στο τρίτο Μνημόνιο.
Το σκηνοθετικό εύρημα “πόλεμος με το ΔΝΤ”, κατά το μαξιμινό επιτελείο, λειτουργεί εξαιρετικά στη νέα θεατρική παράσταση, εν όψει της λήψης του εξαιρετικά άγριου πακέτου των 5,4 δισ. που έχουν “κλειδώσει” να ψηφιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Ο πόλεμος τούτος, πάντως, έχει και αναμφισβήτητους κινδύνους. Άπαντες οι ιθύνοντες νόες της Ε.Ε. διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι συνθήκη sine qua non. Πού ποντάρει η ελληνική πλευρά για τη λήξη, επιτέλους, του διαπραγματευτικού θρίλερ χωρίς ασύμμετρες πολιτικές τε και οικονομικές εξελίξεις;
“Θα κλείσει η αξιολόγηση”
Αναμφισβήτητα, στην των Ευρωπαίων σπουδή να ξεμπερδεύουν με το ελληνικό ζήτημα –σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον–, δεδομένου του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit και της προσφυγικής κρίσης, που απειλεί με διάλυση τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν θα τους “βγει” παραμένει εξαιρετικά περίπλοκο, αλλά, κυρίως, αμφίσημο. Το πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει την προσωρινή (άτυπη) έξωση του ΔΝΤ από το κλείσιμο της α’ αξιολόγησης, ώστε να πέσουν επιτέλους οι υπογραφές “θεσμών”-Ελλάδας και να αρδευτούν οι απαραίτητες δόσεις για την αιμοδότηση της ολόστεγνης οικονομίας.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο “Κεφάλαιο” ότι ο πρωθυπουργός επέστρεψε από Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες εξαιρετικά αισιόδοξος ότι έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου, το οποίο θα έχει ως πρώτο και κύριο θέμα την Ελλάδα, θα έχουν τελειώσει όλα. Αν όχι στις 22, τουλάχιστον στις 25/4, διά μιας έκτακτης συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Την αισιοδοξία τούτη τη “χτίζουν” (καθόλου πρωτότυπο για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) στην “ευρωπαϊκή περιρρέουσα” ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει έως την επόμενη εβδομάδα, και μάλιστα χωρίς πρόσθετα μέτρα. Αυτό συνομολογήθηκε, λένε οι μαξιμινοί, τόσο με τον Φρανσουά Ολάντ όσο και με τον Μάρτιν Σουλτς. Αμφότεροι ανήκουν στις ευρωσοσιαλδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες επιχειρεί να “κινητοποιήσει” ο πρωθυπουργός, χτίζοντας το μέτωπο των… “προοδευτικών πολιτικών της Ε.Ε.” (πώς θα το κατορθώσει ετούτο διατηρώντας δόξη και τιμή έναν κυβερνητικό εταίρο με χροιά εθνικοπατριωτικο-λυρική (sic) είναι, βέβαια, ένα ζήτημα, το οποίο προσώρας φαίνεται να απασχολεί ιδιαζόντως μόνον τον Μάρτιν Σουλτς).
Ωστόσο, η ομιλία του κ. Τσίπρα πάντως στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί σύστασης εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, προδίδει ιδιάζον πολιτικό άγχος. Και τούτο διότι επιμένει στρατηγικά έως πείσματος και με προφανή στόχο τη συσπείρωση του εσωκομματικού ακροατηρίου, να επαναφέρει στην ατζέντα τη “σκανδαλολογία” και να πολώσει το πολιτικό σκηνικό σε τόνους που προσιδιάζουν σε απολύτως προεκλογικό σκηνικό. Είναι, βέβαια, βαρύς και ο λογαριασμός των νέων μέτρων και ανησυχητική η δημοσκοπική πτώση του κόμματός του.
“Πύρρειος” νίκη
Στην Ηρώδου Αττικού, η κασέτα μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από τη “μίνι” περιοδεία του έχει “κολλήσει”. Είναι βέβαιοι πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και την πεποίθηση τούτη τη βασίζουν στο τρίπτυχο:
1. Οι οικονομικοί μας δείκτες είναι καλύτεροι από τις προβλέψεις.
2. Ολάντ και Σουλτς συμφώνησαν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα.
3. Δεν υπάρχει κανένας Ευρωπαίος που να μην επιθυμεί αυτήν τη στιγμή να ξεμπερδέψει με το ελληνικό ζήτημα και να τελειώσει η εκκρεμότητα της α’ αξιολόγησης.
“Σήμα” από το Βερολίνο για όλα αυτά, πάντως, ακόμη δεν υπάρχει. “Περιμένουμε καταρχήν να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις του Τσακαλώτου με τον Σόιμπλε στην Ουάσινγκτον”, λένε αρμόδιες πηγές και παραπέμπουν ενδεχόμενη επαφή Τσίπρα- Μέρκελ στο προσεχές μέλλον (εάν και εφόσον χρειαστεί, ως προσθέτουν). Δεδομένης, πάντως, της συνεχούς επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι περίεργη αυτή η “σιγή ασυρμάτου” στην επικοινωνία των δύο πλευρών.
Ακόμα, πάντως, και εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τούτη και “περάσει” το… φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για προσωρινή ανακωχή Ε.Ε.-ΔΝΤ με την υποχώρηση του δεύτερου, είναι προφανές πως η νίκη θα είναι πύρρειος. Τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδώσουν και η “ανάσταση της οικονομίας” που υπόσχεται ο πρωθυπουργός ότι θα επισυμβεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μείνει μόνο ως κούφια κραυγή διθυράμβου.
Το ΔΝΤ, επομένως, το οποίο –στην καλύτερη περίπτωση– θα μείνει στα μετόπισθεν να “παραφυλάει” τις αστοχίες του ελληνικού προγράμματος, με τη δόμηση άλλωστε του οποίου, διαφωνεί, θα επανέλθει δριμύτερο εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, εντός του επόμενου τριμήνου.
Το Μαξίμου στις επιφυλάξεις τούτες απαντά αορίστως, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική του βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού με την οποία αντιμετωπίζει όλα τα έως τώρα κρίσιμα ζητήματα: “Ας ξεπεράσουμε αυτόν τον κάβο και βλέπουμε για αργότερα”, λένε κυβερνητικοί επιτελείς, πιστεύοντας, μάλιστα, βαθύτατα πως τα μέτρα και θα αποδώσουν και οι… Κασσάνδρες θα διαψευστούν: “Διαψεύσαμε επανειλημμένως έως τώρα τις αρνητικές προβλέψεις και θα το ξανακάνουμε σύντομα. Το θέμα τώρα είναι να προχωρήσουμε όπως έχουμε σχεδιάσει, χωρίς αρνητικές εκπλήξεις”.
Στο υποθετικό σενάριο “εάν οι προσδοκίες για υπαναχώρηση του ΔΝΤ αποδειχθούν φρούδες, τις άλλος σχεδιασμός υπάρχει για λύση στο αδιέξοδο”, απάντηση από την κυβέρνηση δεν δίδεται. Εκεί οι φωνές χαμηλώνουν και εντείνονται οι ψίθυροι για τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής σε κάλπες.
*Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων