Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
WWF και Greenpeace στήνουν μπλόκο στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

WWF και Greenpeace στήνουν μπλόκο στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Διαφήμιση

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ένα από τα πιο κρίσιμα crash test θα περάσει στις 28 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας η δραστηριότητα των εξορύξεων υδρογονανθράκων που βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο στη χώρα μας. Την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί από το δικαστήριο προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων Greenpeace και WWF κατά της διαδικασίας των ερευνών που έχει ξεκινήσει στην Ήπειρο από την ισπανική εταιρεία Repsol και την ελληνική εταιρεία Energean.
Πέρα από το εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα για την αγορά των υδρογονανθράκων που θα έστελνε πιθανή δικαίωση της προσφυγής, έχει ενδιαφέρον η ουσία της υπόθεσης, δηλαδή το κατά πόσον οι συγκεκριμένες έρευνες που ξεκινούν από τους Έλληνες και διεθνείς επενδυτές δε συμμορφώνονται με το ισχύον πλαίσιο και την περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία όπως τόνισε χθες ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Γ. Σταθάκης είναι από τις αυστηρότερες στην Ευρώπη και έχει ενσωματώσει τις πλέον προωθημένες ευρωπαϊκές οδηγίες.

Κάτι τέτοιο δεν υφίστανται σημειώνουν ανεξάρτητες πηγές της αγοράς υδρογονανθράκων που δεν προέρχονται από τις δύο εμπλεκόμενες εταιρείες, οι οποίες χαρακτηρίζουν ως παραπειστικό και παραπλανητικό το βασικό περιβαλλοντικό επιχείρημα της προσφυγής.

Εάν εξαιρέσει κανείς τα νομικά επιχειρήματα, ο πυρήνας της επιχειρηματολογίας των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων εστιάζει στο ότι στο πλαίσιο των σεισμικών ερευνών θα γίνουν πάνω από 10 χιλιάδες γεωτρήσεις, θέτοντας θέμα αδειοδότησης.

Εδώ λοιπόν, οι ανεξάρτητες πηγές της αγοράς υδρογονανθράκων, σημειώνουν ότι οι οργανώσεις εσκεμμένα και για λόγους εντυπώσεων “βαφτίζουν” ως εξορύξεις τις σεισμικές έρευνες. Ποια η διαφορά; στις σεισμικές έρευνες σκάβονται μικρά διατρήματα λίγων μέτρων, όπου τοποθετείται δυναμίτης με στόχο να καταγραφούν οι ηχητικές δονήσεις και να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι κοιτασμάτων. Μετά την ελεγχόμενη έκρηξη, το διάτρημα καλύπτεται και η περιοχή αποδίδεται πίσω χωρίς περαιτέρω επίπτωση.
Η διαφορά μεταξύ των σεισμικών ερευνών και των γεωτρήσεων είναι η ίδια διαφορά μεταξύ μιας καρφίτσας και ενός ασανσέρ με θάλαμο 7 ορόφων, τονίζει άλλη ανεξάρτητη πηγή της αγοράς υδρογονανθράκων, που επισημαίνει ότι στις πραγματικές γεωτρήσεις απαιτείται η εγκατάσταση πύργου ύψους 70 μέτρων, χρησιμοποιούνται μηχανές με ιπποδύναμη χιλιάδων ίππων και οι γεωτρήσεις φτάνουν σε μεγάλο βάθος.

Πρόκειται για πόλεμο εντυπώσεων, που έχει ως στόχο να δημιουργήσει προηγούμενο και για τις άλλες έρευνες που δρομολογούνται σε αρκετές περιοχές της χώρας, τόσο σε χερσαία οικόπεδα (Αιτωλοακαρνανία, Δ. Πελοπόννησος, Άρτα) όσο και σε θαλάσσια (Ιόνιο, Κρήτη) καταλήγουν οι ίδιες πηγές που δηλώνουν βέβαιες ότι η προσφυγή θα απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

CAPITAL.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων