Βούτσης: Η λεκάνη της Μεσογείου θα μπορούσε να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο ανάμεσα σε τρεις ηπείρους
Το ενεργειακό ζήτημα για όλη την λεκάνη της Μεσογείου είναι κάτι που απασχολεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περισσότερες από τις τρεις χώρες (σσ. Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ), τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε, δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, ο οποίος βρίσκεται στη Λευκωσία, προκειμένου να συμμετάσχει στη 2η συνάντηση των προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.
Σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι «θα μπορούσε αυτό το κομμάτι της περιφέρειας να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο ανάμεσα στις τρεις ηπείρους, εξαιρετικά σημαντικό και ταυτόχρονα αυτό να αποτελέσει και μια ασπίδα ασφάλειας με την έννοια την γεωστρατηγική».
Ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής εκτιμά ότι «αυτή την στιγμή δεν θα μπορούσε άμεσα αυτή η τριμερής (συνάντηση) να γίνει πολυμερής». Επίσης, επισημαίνει ότι μια γρήγορη ανάπτυξη σε σωστή κατεύθυνση -και όχι στο μοντέλο της οικονομίας «που οδήγησε σε καταστάσεις χρεοκοπίας»– θα βοηθήσει πάρα πολύ και στον τομέα των υπηρεσιών, που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος, αλλά και στον τομέα της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής».
Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του προέδρου του Βουλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
ΕΡ: Κύριε πρόεδρε, ποια σημασία αποδίδετε στη δεύτερη τριμερή συνάντηση των προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ;
ΑΠ: Έχουν γίνει βήματα από την πλευρά των κυβερνήσεων των τριών χωρών και η συνάντηση προετοιμάστηκε, με συναντήσεις βουλευτών και εμπειρογνωμόνων, από τα τρία Κοινοβούλια. Άρα υπάρχει μια προεργασία, η οποία μας δίνει μια αισιοδοξία, ότι τα ντοκουμέντα, στα οποία θα καταλήξουμε (σ.σ: οι τρεις πρόεδροι στην σημερινή συνάντηση) για τα επί μέρους ζητήματα- υδάτινοι πόροι, επιχειρηματικότητα, καινοτομία κ.ά., θα είναι στηριγμένα σωστά σε πραγματικότητες και ανάγκες και σε δυνατότητες των τριών χωρών και θα αφορούν ευρύτερα στην περιοχή μας.
Όλη αυτή η προσπάθεια εντάσσεται οργανικά σε ένα σχεδιασμό τριμερών περιφερειακών συνεργασιών, τις οποίες και η ελληνική πλευρά έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια. σε όλη την ευρύτερη αποσταθεροποιημένη κατά τα άλλα περιοχή μας.
ΕΡ: Το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης δεν υπάρχουν πολιτικά ζητήματα είναι συνειδητή επιλογή για να προχωρήσει η συνεργασία βήμα -βήμα;
ΑΠ: Τα πολιτικά ζητήματα τίθενται σε διμερές επίπεδο και τίθενται στο επίπεδο των πρωθυπουργών, των προέδρων. Όταν επισκεφθήκαμε την Κνεσέτ, θέσαμε μια σειρά ζητήματα, μας τέθηκαν άλλα. Είχαμε μεταβεί και στη Ραμάλα. Είναι εντελώς συνειδητή η προσπάθεια να αντιμετωπίζονται ζητήματα, που αφορούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη και την ανάπτυξη της περιοχής, στο πλαίσιο αυτών των τριμερών προσπαθειών, που γίνονται από τα Κοινοβούλια. Δεν θα είχε νόημα μια, επιτρέψτε μου την έκφραση, ζύμωση στο γενικό πολιτικό πεδίο στις επαναλαμβανόμενες αυτές συναντήσεις. Τέθηκαν μια φορά, θα ξανατεθούν, όταν πρέπει στο επίπεδο των Κοινοβουλίων και των διμερών σχέσεων.
ΕΡ: Για παράδειγμα στο θέμα επιχειρηματικότητα- καινοτομία, η ελληνική Βουλή τι προτείνει;
ΑΠ: Υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις, κυρίως στον τομέα των ηλεκτρονικών και των σύγχρονων πλατφορμών, μέσω της ψηφιακής πλέον τεχνολογίας, για τη δυνατότητα διευκολύνσεων τόσο στην καθημερινότητα του πολίτη, όσο και σε μεγάλα προγράμματα δια της ρομποτικής. Ιδιαίτερα στο Ισραήλ, οι καινοτομικές επιχειρήσεις είχαν μεγάλη άνοδο και αυτό αποτελεί στοιχείο επιτυχές της γενικότερης συνεργασίας και ανάμεσα στις δύο χώρες. Σίγουρα, και η Κύπρος ενδιαφέρεται πάρα πολύ, διότι είμαστε δύο χώρες, η μια βγήκε, η άλλη θα βγει από την οικονομική κρίση και τα αντικοινωνικά μνημόνια -όπως συνηθίζουμε να λέμε- και άρα μια γρήγορη ανάπτυξη σε σωστή κατεύθυνση και όχι στο μοντέλο της οικονομίας, που οδήγησε σε καταστάσεις χρεοκοπίας, θα βοηθήσει πάρα πολύ και στον τομέα των υπηρεσιών, που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος, αλλά και στον τομέα της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής. Είναι πολύ σημαντικό το καινοτομικό πάντρεμα και η βοήθεια που θα δώσει.
ΕΡ: Θα μπορούσε να διευρυνθεί αυτή η συνεργασία με κοινοβούλια άλλων χωρών ή αυτό πρέπει να γίνει πρώτα σε επίπεδο κυβερνήσεων και μετά Κοινοβουλίων;
ΑΠ: Το δεύτερο, το οποίο θέσατε, είναι «εκ των ων ουκ άνευ», είναι προϋπόθεση. Γίνεται πρώτα σε επίπεδο κυβερνήσεων, ακολουθούν διμερείς συναντήσεις και ύστερα ωριμάζει αυτή η ιδέα. Προσωπικά, δεν βλέπω αυτή την στιγμή πως θα μπορούσε άμεσα αυτή η τριμερής να γίνει πολυμερής. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με την Κύπρο, την Αίγυπτο, με τον Λίβανο. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής και να πω -επειδή διάβασα και τη συνέντευξη του κ. Edelstein- ότι ενδεχομένως να εννοεί άλλες χώρες της περιοχής ο πρόεδρος της Κνεσέτ, που δεν θα υπήρχε συμφωνία στο παρόν τριμερές σχήμα να συμμετάσχουν. Δεν θα ήθελα να το ονοματίσω εγώ, εφόσον δεν το έκανε ο ίδιος. Καλό είναι σε αυτά τα πράγματα να γίνονται τα βήματα που είναι ώριμα, για να ωριμάσουν και περαιτέρω πολυμερείς προσπάθειες, αλλά ήδη σε κυβερνητικό επίπεδο το θέμα συζητείται και θα συζητηθεί ανάμεσα στα κοινοβούλια.
Το ενεργειακό ζήτημα για όλη τη λεκάνη της Μεσογείου είναι κάτι που απασχολεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περισσότερες από τις τρεις χώρες, τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε, και οι αγωγοί, οι οποίοι ξεκινούν έχουν τις δικές τους περιπέτειες. Αλλά γενικά θα μπορούσε αυτό το κομμάτι της περιφέρειας να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο ανάμεσα στις τρεις ηπείρους, εξαιρετικά σημαντικό και, ταυτόχρονα, αυτό να αποτελέσει και μια ασπίδα ασφαλείας με την έννοια τη γεωστρατηγική.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ