Βολεύει τους πάντες η συμφωνία για τα συνταξιοδοτικά στα ΕΛΠΕ, τι θα περιλαμβάνει το προσχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί στην Αχτσιόγλου
Γιώργος Φιντικάκης
16 01 2019 | 08:04
Τους πάντες εξυπηρετεί, εφόσον φυσικά περπατήσει, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σωματείο και διοικηση των ΕΛΠΕ να υποστηρίξουν από κοινού προς το υπ. Εργασίας, το αίτημα μείωσης των ορίων συνταξιοδότησης στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα, όσων εργάζονται στην διύλιση και εξόρυξη.
Το μεν σωματείο, εμφανίζεται να κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων, κι αυτό εν μέσω μιας αυξανόμενης νευρικότητας στο προσωπικό των ΕΛΠΕ για την αποκρατικοποίηση και τις καθυστερήσεις γύρω από αυτήν, οι οποίες ενισχύουν την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.
Η δε, διοίκηση των ΕΛΠΕ με τη στάση της να στηρίξει το αίτημα του σωματείου, δηλαδή να τεθεί το θέμα στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, εν προκειμένω στα κόμματα και το υπ. Εργασίας, βελτιώνει τις σχέσεις της με τους συνδικαλιστές, έπειτα από μια μακρά περίοδο εντάσεων λόγω της ιδιωτικοποίησης. Και φυσικά μια τέτοια εξέλιξη βολεύει και τον αυριανό αγοραστή των ΕΛΠΕ, καθώς αν η κυβέρνηση ικανοποιήσει το συγκεκριμένο αίτημα, πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού των ΕΛΠΕ, μαζί και το μισθολογικό κόστος του ομίλου, αφού όταν αποχωρεί κάποιος με πολλά χρόνια υπηρεσίας, η νέα διοίκηση θα μπορεί η να προσλαμβάνει στη θέση του κάποιο νεότερο.
Τον τελευταίο λόγο έχει φυσικά η κυβέρνηση που θα κληθεί να κάνει αποδεκτό το προσχέδιο νόμου το οποίο θα της παρουσιάσουν, όταν αυτό ετοιμαστεί, το σωματείο των ΕΛΠΕ από κοινού με τη ΓΣΕΕ. Ενόψει πάντως εκλογών, δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι το υπ. Εργασίας δεν θα υιοθετήσει το αίτημα του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ).
Στο προσχέδιο θα προβλέπεται ότι μειώνονται τα όρια συνταξιοδότησης των εργαζομένων στην εξόρυξη και τη διύλιση όλων των εν Ελλάδι πετρελαϊκών εταιρειών (ΕΛΠΕ, Motor Oil, Kavala Oil), και αυτά προσαρμόζονται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σήμερα οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες δραστηριότητες συνταξιοδοτούνται στα 62 έτη, όπως δηλαδή η κατηγορία βαρέα και ανθυγιεινά. Στο προσχέδιο που θα ετοιμαστεί, το σωματείο εξετάζει να συμπεριλάβει διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα συνταξιοδότηση στα 58 χρόνια ή έπειτα από 35 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως συμπλήρωσης ορίων, με βάση τα ισχύοντα σε αντίστοιχες μεγάλες ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, πετρελαϊκές εταιρείες.
Το προσχέδιο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε ένα με δύο μήνες από σήμερα, προκειμένου αμέσως μετά να παραδοθεί στα κόμματα, και στην κα Αχτσιόγλου, ώστε να έρθει στη Βουλή.
Το αίτημα για ισότιμη μεταχείριση των εργαζομένων στη διύλιση και εξόρυξη με τα όσα ισχύουν στο εξωτερικό, προφανώς και είναι παλαιό. Το ταίμινγκ ωστόσο της πρωτοβουλίας συνδέεται με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Τυχόν ικανοποίηση του αιτήματος, προφανώς και θα γλυκάνει το χάπι της αποκρατικοποίησης απέναντι στην οποία οι εργαζόμενοι έχουν εδώ και καιρό εκφρασθεί αρνητικά, με απεργίες και κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το 50,1% των ΕΛΠΕ, από τα ζευγάρια Carlyle-Glencore, Vitol-Sonatrach, τοποθετείται προς τα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου. Το διάστημα αυτό, του ενάμιση μήνα από σήμερα, θεωρείται εύλογο, προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία για τα ΕΛΠΕ οι νέοι παίκτες στο διαγωνισμό, δηλαδή η αμερικανική Carlyle που συμμάχησε με την ελβετική Glencore, και η αλγερινή Sonatrach, που αποτελεί τον εταίρο της ολλανδικής Vitol.
Άλλες εκκρεμότητες δεν θεωρείται ότι υπάρχουν, παρά μόνο τα αναμενόμενα σχόλια των επενδυτών επί της συμφωνίας για την εταιρεία holding των υδρογονανθράκων, γνωστή ως «ΕΛΠΕ Upstream», όπου το Δημόσιο θα ελέγχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου.
ENERGYPRESS