Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Βιοκαύσιμα από αγριαγκινάρα παράγουν τέσσερις νέοι επιστήμονες

Βιοκαύσιμα από αγριαγκινάρα παράγουν τέσσερις νέοι επιστήμονες

Διαφήμιση

Ποιο μπορεί να είναι το «πετρέλαιο της Ελλάδας» αύριο; Τέσσερις νέοι από την Πιερία – οι οποίοι δημιούργησαν την Olympus Pellet, εταιρεία εξειδικευμένη στα βιοκαύσιμα – απαντούν στην ερώτηση αλλά και στην κρίση ταυτοχρόνως με μια καινοτομία που λέγεται αγριαγκινάρα. Ως τώρα η Olympus Pellet χρησιμοποιούσε για την παραγωγή βιοκαυσίμων ως πρώτη ύλη τα υπολείμματα των αγροτικών καλλιεργειών που υπάρχουν εκτεταμένες στην Πιερία, όπως τα κλαδιά από το κλάδεμα της ελιάς. Τώρα εισάγει πιλοτικά την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, όπως ειδικές ποικιλίες αγριαγκινάρας, σε συνεργασία με πρωτοπόρους καλλιεργητές.

Όπως αναφέρει το Βήμα, η αγριαγκινάρα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή μικροσυμπυκνωμάτων ξηρής βιομάζας υψηλής θερμογόνου δύναμης. Τα μεγάλα πλεονεκτήματά της είναι ότι η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας είναι σταθερά προσδιορισμένη χωροταξικά, έχει μικρό κόστος παραγωγής και είναι πολυετής. Σπέρνεται μια φορά και μαζεύεται σε μπάλες οι οποίες μεταφέρονται στη μονάδα, μετατρέπονται σε πολύ λεπτό πριονίδι, το οποίο συμπιέζεται και έτσι παράγεται το pellet. Τα μικρά, εύκαμπτα, κυλινδρικά τεμάχια που προορίζονται για την καύση συσκευάζονται, μεταφέρονται και αποθηκεύονται εύκολα.

Μία ακόμη καινοτομία της Olympus Pellet είναι ότι προωθεί την ελεύθερη και ανοιχτή παραγωγή βιοκαυσίμων σε συνεργασία με οποιονδήποτε διαθέτει τη δική του πρώτη ύλη.

Την Olympus Pellet δημιούργησαν με έδρα την Κατερίνη τέσσερις νέοι επιστήμονες οι Βασίλης Δήμου, χημικός μηχανικός, Σταύρος Αποστόλου, αρχιτέκτων μηχανικός με μεταπτυχιακό στα βιοκαύσιμα και στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, Ανδρέας Τσιόκας, αρχιτέκτων μηχανικός, και η Αντυ Μηλιώτη, φυσικός -περιβαλλοντολόγος. Η εταιρεία τους έχει ενταχθεί και ολοκληρώνει τρία ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ. Μεταξύ αυτών υλοποίησε και το πρόγραμμα Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα ως νέα καινοτόμα επιχείρηση στην Ελλάδα και μία από τις ελάχιστες στην Κεντρική Μακεδονία.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων