Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Μ. Βενέτη: Οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας για το πετρέλαιο

Μ. Βενέτη: Οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας για το πετρέλαιο

Διαφήμιση

13 04 2020 
Μετά από ένα εβδομαδιαίο μαραθώνιο διμερών συνομιλιών, δύο ημερών τηλεδιάσκεψης -της συμμαχίας του OPEC + και της ομάδας των 20 εθνών G20 – και extra δύο ημερών τηλεδιάσκεψης μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι μεγάλοι παραγωγοί οριστικοποίησαν την ιστορική συμφωνία για περικοπή της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι να αντιμετωπιστούν οι ευρείες επιπτώσεις της πανδημίας στη ζήτηση πετρελαίου. Η περικοπή παραγωγής είναι κοντά στην αρχική απόφαση της Πέμπτης για μείωση 10 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, που αντιστοιχεί στο 10% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου με διάρκεια έως τα τέλη Ιουνίου.

Μετά την ψυχρολουσία της Παρασκευής, όταν οι υπουργοί ενέργειας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συμφώνησαν απλά ότι απαιτείται σταθεροποίηση στην αγορά, χωρίς να ανακοινώσουν συγκεκριμένους αριθμούς ποσοστώσεων, ο OPEC+ όρισε νέες τηλεδιασκέψεις για το Σαββατοκύριακο.

Με τις χώρες σε όλο τον κόσμο να επεκτείνουν τα lockdowns και την ανεργία να εκρήγνυται στην Αμερική, η ανησυχία των μελών του OPEC+ φαίνεται ότι χτύπησε «κόκκινο», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα στοιχεία που προκύπτουν για τη ζήτηση του πετρελαίου «τρομακτικά».

Κάπως έτσι φτάσαμε στην απόφαση περικοπής 9,7 εκατομμυρίων βαρελιών/ημέρα με συμμετοχή του και του Μεξικού κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως αντί της αρχικής απαίτησης για περικοπή 400.000 βαρελιών. (σ.σ: Πιθανότατα εδώ να έγκειται και η διαφορά από την αρχική συμφωνία της Πέμπτης περί περικοπής 10 εκατ.βαρελιών).

Οι ασάφειες παραμένουν

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και ο Καναδάς θα συμβάλουν άλλα 3,7 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς η παραγωγή τους μειώνεται. Η στήλη υποθέτει ότι οι αξιωματούχοι του OPEC περιμένουν προφανώς διευκρινήσεις από την Ομάδα των 20 μελών, καθώς για άλλη μια φορά δεν κατέστη σαφές εάν αυτοί οι αριθμοί θα αντιπροσωπεύουν πραγματικές περικοπές ή απλώς την παραγωγή που αδρανοποιείται λόγω των δυνάμεων της αγοράς.

Επίσης η διπλωματική νίκη του Μεξικού για μείωση μικρότερη από το μερίδιο που του αναλογεί, δεν αναφέρεται πουθενά αν τελικά καλυφθεί από τις ΗΠΑ…

Βέβαια το βασικό ερώτημα είναι άλλο: Kατά πόσο οι περικοπές-είτε 9,7 εκατ. βαρελιών/ημέρα είτε 13,4 εκατ.βαρελιών- θα είναι αρκετές για να αντιμετωπιστεί η πτώση της ζήτησης που σύμφωνα με τη διάμεσο των εκτιμήσεων αγγίζει τα 30-35 εκατ.βαρέλια την ημέρα;

Αναβάλλονται οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα κρίνει πολλά.

Και καταρχήν, κατά πόσο αυτή η ιστορική παρέμβαση θα είναι αρκετή για να σωθεί ο πετρελαϊκός κλάδος των ΗΠΑ, ο οποίος βαρύνεται με ανεξόφλητα δάνεια ύψους 160 δισ. δολαρίων και κινδυνεύει να αναγκαστεί να «κόψει» πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Rystad.

Όπως αναφέραμε και στην εκτενή μας ανάλυση για την αγορά του πετρελαίου χθες, ήδη πολλοί σχιστολιθικοί παραγωγοί όπως η Occidental Petroleum, η Οxy κ.α ανακοινώνουν ότι περικόπτουν τις επενδύσεις που προγραμμάτιζαν για το τρέχον έτος, κατά το ήμισυ.

Αλλά και μεγαλύτεροι όμιλοι ακολουθούν την ίδια στρατηγική. Οι περικοπές που ανακοινώθηκαν ήδη από οκτώ μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Saudi Aramco και η Royal Dutch Shell, ανέρχονται στα 28 δισ. δολάρια ήτοι μια πτώση 20% από τα αρχικά σχέδια δαπανών. Η BP μείωσε το σχέδιο δαπανών κατά 25% και θα μειώσει την παραγωγή από τις αμερικανικές δραστηριότητες σχιστόλιθου πετρελαίου και αερίου, ενώ η βραζιλιάνικη Petrobras και η Exxon Mobil δήλωσαν επίσης ότι θα μειώσουν τις κεφαλαιακές δαπάνες.

Θύμα αυτών των περικοπών προφανώς είναι και οι επενδύσεις της τελευταίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με αναφορές του Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, η Exxon Mobil ενημέρωσε πριν μερικές ημέρες ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε ότι αφορά την πανδημία και την κατάσταση στις διεθνείς αγορές, είναι αναγκασμένοι να αναβάλλουν την γεώτρηση για 12 μήνες.

O Yπουργός ανέφερε επίσης πως θα υπάρξει καθυστέρηση και στον EastMed, αλλά και στα γενικότερα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως η πανδημία θα επηρεάσει και το υπόλοιπο πρόγραμμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ που έχουν αναλάβει οι ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL.

Liberal.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων