Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Τσακαλώτος: Αποτύχαμε στην αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου

Τσακαλώτος: Αποτύχαμε στην αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου

Διαφήμιση

Σε μια πλαδαρή κατά γενική ομολογία νύχτα Προϋπολογισμού, την παράσταση έκλεψε με την χειμαρρώδη ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δεν είναι μόνον ότι διάνθισε την παρουσία του στο βήμα με προσωπικές αναφορές και το ομολογουμένως ιδιότυπο χιούμορ του, που «χάνει στη μετάφραση» και δεν προκαλεί, εδώ που τα λέμε, κύματα ευφορίας, αλλά, ότι, όπως έλεγε στο reporter.gr επιφανές στέλεχος της ομάδας των «53+» της οποίας ηγείται ο κ. Τσακαλώτος, «παρουσίασε με ρεαλισμό την κατάσταση, ως έχει».

Σε αντιδιαστολή με τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, οι οποίοι έδειξαν ότι βασίζουν τις προσδοκίες τους για πολιτικό κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στις συνθήκες πολιτικής αστάθειας που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, ο κ. Τσακαλώτος κινήθηκε σε διαφορετικό έδαφος.

Με ιδεολογικούς, πολιτικούς και οικονομικούς όρους, που συνόδευσε όπως πρόσεξαν όλες οι πτέρυγες, με ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής, κατέθεσε ένα διακριτό μανιφέστο- «true story με πολλές δυσκολίες», το χαρακτήρισε ο ίδιος- το οποίο σε αντιδιαστολή με τη φενάκη των success stories, μπορεί να στηρίξει τη μεσαία τάξη και να υποστηριχτεί πειστικά έναντι των δανειστών.

Στον πυρήνα του βρίσκεται η πανθομολογούμενη πρόβλεψη ότι η χώρα δεν μπορεί να πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα διαρκείας μετά το 2018.

Η πρόταση που επαναφέρει συμβιβαστικά στους δανειστές, ο κ. Τσακαλώτος είναι από το 3,5% του 2018, ποσοστό 1% να πάει στην Ανάπτυξη και από το επόμενο έτος το ποσοστό να μειωθεί στο 2,5%, από το οποίο επίσης το 1% σε συμφωνία με τους θεσμούς θα δοθεί στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε μέσω φόρων, είτε από ασφαλιστικές εισφορές, δεδομένου, όπως, σχολιάζει ότι και ο ίδιος ο κ. Σόϊμπλε «μας λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η ανάπτυξη».

Συνοπτικά, οι θέσεις του υπουργού Οικονομιών:

*Αυτό που η Ελλάδα έχει περισσότερο ανάγκη τώρα είναι πολλά μικρά έργα που θα αντικαταστήσουν βαθμιαία το πρότυπο των αργοκίνητων και μεγάλων κατασκευών

*Δεν υπάρχουν περιθώρια για αθρόες απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα, ειδικά σε ζωτικούς τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία

*Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πρέπει να προστατευτούν, ώστε οι εργαζόμενοι που έχασαν στην κρίση να ελπίζουν ότι θα έχουν μέρισμα στην ανάκαμψη

*Θέλουμε να βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη, αλλά υπάρχουν δύο περιορισμοί: ο πρώτος ότι προέχει η βοήθεια των πιο ευάλωτων στους οποίους κατευθύνονται τα πλεονάζοντα κονδύλια και ο δεύτερος, ότι δεν εκτιμήσαμε από την αρχή και κάνουμε την αυτοκριτική μας, τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. 

* Είχαμε τον περιορισμό των φτωχών, των πιο ευάλωτων και είχαμε και τον περιορισμό ότι ήταν δύσκολο να πιάσουμε τους πλούσιους γρήγορα και άρα, για αυτό έχουμε χτυπήσει τους μεσαίους. Το ομολογούμε αυτό. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι των μεσαίων στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που πραγματικά τους έχουμε χτυπήσει και είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάστασή τους.

*Όμως, τους λέμε να ακούσουν προσεχτικά, αν θεωρούν ότι το success story, που βασίζεται μόνο σε μειωμένη φορολογία, θα τους βοηθήσει. Τους λέμε να ακούσουν προσεχτικά με ποιους θέλουν να πάνε και ποιους θέλουν να αφήσουν. Τους λέμε, κοιτάξτε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, όπου τα μεσαία στρώματα εγκαταλείπουν τον νεοφιλελευθερισμό είτε στην κεντροαριστερή εκδοχή είτε στην κεντροδεξιά εκδοχή, γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ ευάλωτα και στην παγκοσμιοποίηση και στον νεοφιλελευθερισμό.

*Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ. Τέτοιον διμέτωπο αγώνα (σ.σ: εναντίον της Ελλάδας) σπανίως έχω δει. Η κυβέρνηση αυτή όμως, δεν δεσμεύει την επόμενη, όπως έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία τορπίλισε την επέκταση του Προγράμματος και μας άφησε και άδεια ταμεία.

Γιώργος Χατζηδημητρίου reporter.gr

Πηγή: reporter.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων