Το τρίγωνο της μοίρας Μαμιδάκη – Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου
Κοινοί επιχειρηματικοί αλλά και συγγενικοί δεσμοί συνδέουν δύο από τις πιο γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας, την οικογένεια Μαμιδάκη και την οικογένεια Σκλαβενίτη, που βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Και… εξ αντανακλάσεως και με την πλευρά Μαρινόπουλου.
Ήταν προ δεκαετίας, όταν ο Σπύρος Σκλαβενίτης, εκ των ιδρυτών και “πατριάρχης” του ομίλου Σκλαβενίτη, αφήνει την τελευταία του πνοή και τα ηνία της αλυσίδας περνούν στην τρίτη γενιά της οικογένειας, στους Γεράσιμο, Μαρία, Στέλιο και Βίκυ Σκλαβενίτη, οι οποίοι εξαγοράζουν τις μετοχές που κατείχαν μέχρι τότε οι συγγενείς τους. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης, στήριγμα για την εξεύρεση κεφαλαίων βρήκαν στον Νίκο Μαμιδάκη της JetOil και στον εφοπλιστή Ανδρέα Ποταμιάνο (“Ηπειρωτική”). Η μετοχική σύνθεση του ομίλου Σκλαβενίτης επαναπροσδιορίστηκε, με την οικογένεια Σκλαβενίτη να ελέγχει το 80%, τον Νίκο Μαμιδάκη το 14% και τον Ανδρέα Ποταμιάνο το 6%.
Ο Νίκος Μαμιδάκης, αδελφός του εκλιπόντος Κυριάκου Μαμιδάκη, εκ των ιδρυτών της Mamidoil Jetoil στήριξε την εποχή εκείνη τη Σκλαβενίτης και για έναν ακόμη λόγο. Η δευτερότοκη κόρη του, Άννα, έχει παντρευτεί με τον Μάκη Σκλαβενίτη, εκ των επικεφαλής της ομώνυμης αλυσίδας σουπερμάρκετ. Οι δύο οικογένειες διατηρούν στενούς δεσμούς και, όπως είναι φυσικό, το τραγικό συμβάν με την αυτοκτονία του Κυριάκου Μαμιδάκη τούς έφερε ακόμη πιο κοντά.
Τώρα, Μαμιδάκηδες και Σκλαβενίτηδες πρέπει, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να σκύψουν πάνω από τις επιχειρήσεις τους που αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις. Η Mamidakis Jetoil καλείται να περάσει από μια δύσκολη οικονομική στενωπό (έχοντας, πάντως, εξασφαλίσει προσωρινή προστασία έναντι των πιστωτών της), μέχρι να συζητηθεί η αίτηση για την εισαγωγή της στις διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Νόμου, τον προσεχή Νοέμβριο.
Στην αίτηση διατυπώνεται η εκτίμηση πως η εταιρεία, η οποία δεν βρίσκεται σε καθεστώς στάσης πληρωμών, με την ύπαρξη ενός ελάχιστα βελτιωμένου οικονομικού κλίματος, μπορεί να ξεπεράσει το σημερινό οικονομικό της αδιέξοδο, να επανέλθει στην κερδοφορία και σε ανάπτυξη. Η διοίκηση της Mamidoil Jetoil A.E. θεωρεί πως, εφόσον εισαχθεί σε Διαδικασία Εξυγίανσης, θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές που έχουν αξιώσεις εναντίον της και να ρυθμίσει τις οφειλές της, ώστε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις και να καταστεί βιώσιμη.
Από την άλλη πλευρά, η Σκλαβενίτης καλείται να αποφασίσει εάν και υπό ποιους όρους μπορεί να αποκτήσει τη Μαρινόπουλος. Ήδη έχει ξεκινήσει το due diligence για λογαριασμό της Σκλαβενίτης, με την τελευταία να εκφράζει το, υπό όρους, ενδιαφέρον της για τη Μαρινόπουλος. Οι όροι αυτοί είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence, η έγκριση της όποιας συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η διατήρηση των υφισταμένων λειτουργιών της Μαρινόπουλος (λ.χ., το δίκτυο καταστημάτων) αλλά και λοιπών διαδικασιών που διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.
Βεβαίως, δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι και η ίδια η Σκλαβενίτης έχει αρκετά βαρύ δανειακό φορτίο… Πάντως, πολλά θα ξεκαθαρίσουν με την εκδίκαση της κύριας αίτησης της Μαρινόπουλος για υπαγωγή της στο άρθρο 99 που έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου.
*Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί.