Οι Τούρκοι που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα αυξάνονται διαρκώς
Οι 17 Τούρκοι πολίτες που έφτασαν το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας στις Οινούσσες και εκδήλωσαν την πρόθεση να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα αποτελούν πλέον «συνηθισμένο φαινόμενο» για τις υπηρεσίες. Πρόκειται για οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με πληροφορίες 4 γυναίκες, 7 άνδρες και 6 παιδιά.
Μεμονωμένα περιστατικά αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου συμβαίνουν συχνά, ενώ τον προηγούμενο Δεκέμβριο ακόμα 32 Τούρκοι είχαν φτάσει στις Οινούσσες ζητώντας άσυλο. Παράλληλα, λιγότεροι αλλά πάντως αρκετοί επιλέγουν να διασχίσουν τον Έβρο. Μόλις πριν από μία εβδομάδα μια 37χρονη μάνα και τα δυο της παιδιά, αγόρια 11 και 3 ετών πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο και να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, ενώ ακόμα αγνοούνται οι άλλοι επιβαίνοντες στη βάρκα που τους μετέφερε. Η οικογένεια επιχείρησε να φύγει από την Τουρκία, καθώς κινδύνευαν από τις διώξεις του Ερντογάν, σύμφωνα με μαρτυρίες. Οι αφίξεις Τούρκων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ήδη, το 2017 1.800 Τούρκοι πολίτες ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, ενώ τον ίδιο χρόνο πάνω από 4.000 Τούρκοι κατέθεσαν αίτημα ασύλου στη Γερμανία.
Ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος (Ιούλιος 2016 στην Τουρκία) ξεπερνά τις 2.000. Ταυτόχρονα, μειωμένες αλλά όχι μηδενικές είναι οι αφίξεις αιτούντων άσυλο από την Τουρκία κυρίως Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών. Συγκεκριμένα, μόνο τις τελευταίες 4 ημέρες έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου 242 άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τεσσάρων τελευταίων ετών και συγκεκριμένα στα 204.700 άτομα, μειώθηκαν οι καταγεγραμμένοι είσοδοι παράνομων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2017, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης ρίσκου του Frontex για το 2018 που δημοσιοποιήθηκε χθες. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των διελεύσεων που εντοπίστηκαν στη μεταναστευτικό οδό Ανατολικής Μεσογείου μέσω των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, ακόμα οι παράνομες διελεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχουν επιστρέψει στα επίπεδα των ετών έως το 2014, όταν κυμαίνονταν ετησίως ανάμεσα στις 72.000 και στις 141.000.
Αν και σε απόλυτους αριθμούς φαίνεται ότι οι διελεύσεις παράνομων μεταναστών από την Ανατολική Μεσόγειο έχουν μειωθεί, ωστόσο μετά τον Ιούλιο του 2017 παρουσιάστηκε διπλασιασμός των αφίξεων μέσω των δρόμων της Κεντρικής Μεσογείου. Ως συνέπεια, μεγάλο τμήμα των μεταναστών που έφθασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονταν από την Αφρική και κυρίως από τις χώρες του Μαγκρέμπ, όπως Μαρόκο, Τυνησία και Αλγερία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι θαλάσσιες οδοί της Μεσογείου παραμένουν οι περισσότεροι ενεργοί δρόμοι για τους μετανάστες που προσπαθούν παράνομα να περάσουν στην Ευρώπη, αλλά παράλληλα είναι και οι περισσότερο επικίνδυνοι για όσους επιχειρούν το συγκεκριμένο ταξίδι.
Ο Frontex επισημαίνει στην έκθεσή του ότι πραγματοποιήθηκαν 151.400 επιστροφές από τα κράτη-μέλη το 2017. Η υπηρεσία συμμετείχε σε περισσότερες από 14.000 επιστροφές, ενώ εντοπίστηκαν 10.200 διακινητές.
πηγή: Έντυπη Καθημερινή