Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η τιμή του πετρελαίου δεν πέφτει χωρίς λόγο

Η τιμή του πετρελαίου δεν πέφτει χωρίς λόγο

Διαφήμιση

H πτώση 10% της τιμής του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειωθεί η παραγωγή το Νοέμβριο.

 

Ωστόσο, το θέμα έχει την εξήγησή του και υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν αν η τιμή του brent μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δολάρια το βαρέλι .

Η παραγωγή αργού από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ έκανε εντυπωσιακή επάνοδο με τις τιμές να επιστρέφουν σε επίπεδα άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι. Ύστερα από δύο έτη συστολής, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών για θέματα ενέργειας βλέπει την παραγωγή να αυξάνεται στα 300.000 βαρέλια την ημέρα ενώ τον επόμενο χρόνο ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια.

AdTech Ad

Αυτά είναι πραγματικά μεγάλα μεγέθη αλλά εξηγούν κατά ένα μόνο μέρος την κατάσταση. Η βιομηχανία έχει συμπιέσει τα κόστη της κατά την διετή επιβράδυνση που διήλθε και τα στελέχη κάνουν λόγο για αποδοτικότητα και κέρδη τα οποία κάνουν πολλούς να προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερο άνοδο.

Η ταχύτητα με την οποία ανακάμπτει το σχιστολιθικό πετρέλαιο υπενθυμίζει ότι η βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί σε μια μεγάλη δομική αλλαγή. Οι εταιρείες πετρελαίου κατευθύνονται στο να ξοδέψουν σε πιο παραγωγικές αγορές όπως είναι εκείνη του Πέρμιαν Μπάσιν στο Τέξας.

Τα γεωτρύπανα στις ΗΠΑ δουλεύουν πυρετωδώς και η δραστηριότητα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών. Άλλοι παραγωγοί όπως εκείνοι οι οποίοι επικεντρώνονται στα κοιτάσματα ασφαλτούχου άμμου στον Καναδά έχουν επίσης συμπιέσει τα κόστη τους.

Όπως εκτιμά ένας αναλυτής της Energy Aspects δεδομένης της συνεχούς βελτίωσης της παραγωγής στο Πέρμιαν Μπάσιν και της δυναμικής της παραγωγής στον Καναδά, δεν είναι απίθανο να δούμε συνδυαστικά την παραγωγή από τις ΗΠΑ και τον Καναδά να σημειώνουν μια αύξηση της τάξεως του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα  το 2017.

Ακόμη, η ενδυνάμωση της παραγωγής πετρελαίου στην Βόρεια Αμερική αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τον ΟΠΕΚ. Τα 13 μέλη του καρτέλ κατάφεραν να δώσουν μια ώθηση στις τιμές ύστερα από την απόφαση να τεθεί πλαφόν στην παραγωγή πέρυσι ενώ κατάφεραν να αποσπάσουν και τη συναίνεση από χώρες εκτός ΟΠΕΚ όπως είναι η Ρωσία για μείωση της παραγωγής.

Όμως ύστερα από το αρχικό ράλι που καταγράφτηκε τον Σεπτέμβριο οι τιμές εκτινάχθηκαν πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για τους πρώτους δύο μήνες του 2017, παρά τα σημάδια ότι το ο ΟΠΕΚ θα πλησίαζε το στόχο της παραγωγής. Έτσι, στην επόμενη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ στις 25 Μαΐου ο οργανισμός θα κληθεί να λάβει μια δύσκολη απόφαση.

Η απόφαση αυτή μπορεί να περιστραφεί γύρω από την τρέχουσα μείωση στην παραγωγή για την οποία πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι ικανή να επιφέρει μείωση των αποθεμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

Ακόμη, δεν αποκλείεται να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή, χωρίς ωστόσο να αγνοούν ότι κάτι τέτοιο θα παραχωρούσε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Φυσικά δεν αποκλείεται και η πιθανότητα να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια να διαχειριστούν την αγορά και να προχωρήσουν σε έναν πόλεμο τιμών, μια στρατηγική την οποία ακολούθησαν στην πλειονότητά τους το 2015 πριν αρχίσει να γίνεται πολύ αισθητός ο αντίκτυπος των χαμηλών τιμών ιδιαίτερα στις χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται από το πετρέλαιο.

Το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσουν την πρώτη επιλογή εκτός αν χαθεί η συνοχή μεταξύ των κρατών-μελών του οργανισμού τα οποία μπορεί να επηρεαστούν από την μείωση της τιμής. Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου εξακολουθεί να υποστηρίζει την ιδέα ότι δεν θα είναι πάντα αυτή η οποία θα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος.

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού εκτός ΟΠΕΚ έχει δείξει σχετική αδιαφορία μέχρι στιγμής απέναντι στην ανάκαμψη του σχιστολιθικού αερίου. Την Τρίτη, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι είναι «πολύ νωρίς» να αποφασίσει επισημαίνοντας ότι οι υψηλότερες τιμές που αναμένονται από τους παραγωγούς σχιστολιθικού αερίου πιέζουν τις τιμές της πετρελαϊκής αγοράς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα ο ΟΠΕΚ είναι το γεγονός ότι τα αποθέματα στην Αμερική εξακολουθούν να αυξάνονται. Tην προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε το sell-off ύστερα από την ανακοίνωση του EIA ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα ξεπερνώντας τα 528 εκατομμύρια βαρέλια.

Τη στιγμή που αρκετοί αναλυτές διαφωνούν ως προς τη μείωση αποθεμάτων σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου εκτός των ΗΠΑ, η Αμερική έχει μακράν τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία, κάτι που επηρεάζει σημαντικά την αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου, αποτελώντας τη λυδία λίθο της αγοράς πετρελαίου και τον καθοριστικό παράγοντα για την έκβαση της «μάχης» μεταξύ του αμερικανικού αργού από σχιστόλιθο και του ΟΠΕΚ. 

insider.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων