Συνωστισμός εταιριών για την εξασφάλιση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου – Έφτασαν τις 17 οι αιτήσεις στη ΡΑΕ
Να εξασφαλίσουν θέση στην πολλά υποσχόμενη αγορά φυσικού αερίου επιδιώκουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, τόσο εγχώριες όσο και ξένες, καθώς η επικείμενη πλήρης απελευθέρωση της λιανικής δίνει μοναδική ευκαιρία για δραστηριοποίηση σε ένα τομέα που αναμένεται να αναπτυχθεί με γοργά βήματα τα επόμενα χρόνια.Ταυτόχρονα, την επιδίωξή τους ενισχύει το άνοιγμα της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου όπου σταδιακά ενισχύεται ο ανταγωνισμός, αλλά και η προοπτική εισόδου σε νέες τοπικές αγορές που μέχρι στιγμής δεν είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο.
Στον ήδη μακρύ κατάλογο των εταιριών που έχουν καταθέσει αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά του φυσικού αερίου, προστέθηκε εσχάτως και η Elpedison, η οποία ως γνωστόν αποτελεί κοινή εταιρία των ομίλων ΕΛΠΕ, Edison και Ελλάκτωρ και έχει ήδη παρουσία στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
Αιτήσεις επί αιτήσεων
Επισημαίνεται ότι από τις αρχές του 2017 έχουν υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ για άδειες φυσικού αερίου συνολικά 17 επιχειρήσεις, αριθμός που θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα και ιδίως όσο πλησιάζουμε προς το 2018, όταν και θα απελευθερωθεί (από 1/1/2018) η λιανική αγορά του συγκεκριμένου καυσίμου.
Ήδη, η ΔΕΗ προτίθεται στο άμεσο μέλλον να προσλάβει σύμβουλο για να προωθήσει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στη νέα αυτή αγορά. Ειδικά για τη ΔΕΗ, η παρουσία στον τομέα του φυσικού αερίου αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα, με δεδομένες τις απώλειες εργασιών που θα υποστεί μετά την συρρίκνωση του μεγέθους της λόγω της πώλησης λιγνιτικών μονάδων και της δραστικής μείωσης του μεριδίου της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Πάντως, μεταξύ των εταιριών που έχουν αιτηθεί μέχρι σήμερα άδειας από τη ΡΑΕ συμπεριλαμβάνονται η εταιρία ηλεκτρισμού ΚΕΝ, η Πετρογκάζ, η GS Gas, η εταιρία του αγωγού ΤΑΡ, καθώς εταιρίες του ομίλου Sintez που ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ. Μάλιστα, μία από τις τρεις αιτήσεις που έχει υποβάλλει ο όμιλος Sintez μέσω θυγατρικών εταιριών του, έλαβε ήδη την απαραίτητη έγκριση από τη ΡΑΕ. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί πως ο όμιλος Sintez έχει καταθέσει αίτηση που αφορά σε διασυνδετήριο αγωγό με την πΓΔΜ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον για είσοδο στον τομέα του φυσικού αερίου δεν αφορά μόνον στις περιοχές όπου ήδη υπάρχει δίκτυο, αλλά και τις δυνατότητες τροφοδοσίας νέων αγορών με υγροποιημένο αέριο (LNG), συμπιεσμένο αέριο (CNG) ή μέσω της κατασκευής αυτόνομων υποδομών, όπως τοπικούς αγωγούς με μικροδίκτυα.
Από το φυσικό αέριο στον ηλεκτρισμό
Η επικείμενη όξυνση του ανταγωνισμού λόγω της δραστηριοποίησης πολλών νέων εταιριών στο χώρο του φυσικού αερίου, από τη στιγμή μάλιστα που ορισμένες εξ αυτών έχουν παρουσία στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και επομένως θα έχουν τη δυνατότητα προσφοράς συνδυαστικών «πακέτων» στους πελάτες τους (ρεύμα και φυσικό αέριο), έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των επιχειρήσεων εκείνων που ελέγχουν σήμερα τη συγκεκριμένη αγορά.
Έτσι, εταιρίες από το χώρο του φυσικού αερίου προτίθενται να επεκτείνουν σταδιακά τις εργασίες τους και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να προλάβουν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις.
Αιτήσεις για την εξασφάλιση άδειας ανάπτυξης εργασιών στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποβάλει οι δύο Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, επιδιώκοντας σε πρώτη φάση να πωλούν στους ήδη πελάτες τους συνδυασμένα πακέτα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται, μάλιστα, και η ίδια η ΔΕΠΑ, η οποία – όπως δηλώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της – επιδιώκει να αποκτήσει μειοψηφικό ποσοστό σε μία από τις μικρές εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
πηγή: worldenergynews.gr