Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Στον «αέρα» συμφωνία 53 δισ. δολ. μεταξύ Ιράκ – ExxonMobil

Στον «αέρα» συμφωνία 53 δισ. δολ. μεταξύ Ιράκ – ExxonMobil

Διαφήμιση

23 06 2019
Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil ήταν έτοιμη να υπογράψει συμβόλαιο με την ιρακινή κυβέρνηση για έργο ύψους 53 δισ. δολαρίων, που θα αυξήσει την ιρακινή παραγωγή πετρελαίου και τα κέρδη της αμερικανικής εταιρείας. Ξαφνικά το έργο βρίσκεται στον «αέρα» εξαιτίας διαφορών με τη Βαγδάτη για τους όρους του συμβολαίου, αλλά και εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει διότι η ιρακινή κυβέρνηση είναι αντίθετη με την πρόταση της ExxonMobil να μοιράζεται τα έσοδα από το ιρακινό πετρέλαιο που θα εξορύσσει από τα κοιτάσματα Ναρ Μπιν Ουμάρ και Αρτάβι, σύμφωνα με τέσσερις Ιρακινούς αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στο Reuters. Η Βαγδάτη είναι αντίθετη σε αυτή την πρόταση, λέγοντας ότι υπονομεύει την πάγια πολιτική της σύμφωνα με την οποία η παραγωγή πετρελαίου ανήκει στο κράτος. Η ιρακινή κυβέρνηση αντιπροτείνει η ExxonMobil να λαμβάνει σταθερό ποσό, που θα συμφωνηθεί για κάθε βαρέλι πετρελαίου που θα παράγει από τα δύο κοιτάσματα στο νότιο Ιράκ. Ένας από τους Ιρακινούς διαπραγματευτές δήλωσε πως η Βαγδάτη δεν πρόκειται να υπογράψει οτιδήποτε με αυτούς τους όρους που προτείνει η ExxonMobil. Η αμερικανική εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα. Ο δε Ιρακινός υφυπουργός Πετρελαίου Φαγιάντ Νέμα δήλωσε, την Τετάρτη, ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και ότι αναμένει την υπογραφή συμφωνίας σύντομα.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που απειλεί να ακυρώσει τη συμφωνία είναι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, που οδήγησε στην απομάκρυνση προσωπικού της ExxonMobil από το Ιράκ δύο φορές τους τελευταίους μήνες. Τον Μάιο, εκατοντάδες υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράκ επέστρεψαν στην Αμερική εξαιτίας απειλών για την ασφάλειά τους που προέρχονταν από το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει αριθμό παραστρατιωτικών σιιτικών οργανώσεων στο Ιράκ. Η δεύτερη φορά ήταν αυτή την εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση επίθεσης με πυραύλους κατά εγκαταστάσεων της ExxonMobil, που θεωρείται ότι είχαν στόχο το προσωπικό της επιχείρησης. Τοπικοί αξιωματούχοι απέδωσαν την επίθεση σε υποστηριζόμενες από το Ιράν παραστρατιωτικές οργανώσεις. Τα δύο περιστατικά υπογραμμίζουν πόσο πλήττει το επιχειρείν στο Ιράκ το κλίμα διαρκούς αστάθειας που επικρατεί και εντείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της έντασης μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον. Πολλοί Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με την ExxonMobil και η αποχώρηση προσωπικού της εταιρείας από το Ιράκ δείχνουν πού βρίσκονται και τα όρια της αμερικανικής ισχύος στο Ιράκ. «Η Exxon απέσυρε το προσωπικό της από το Ιράκ εξαιτίας μιας τοπικής αναστάτωσης. Το ερώτημα είναι πώς θα φέρουν εις πέρας ένα έργο ύψους 53 δισ. δολαρίων εν μέσω διαρκούς τοπικής αστάθειας», λέει Ιρακινός αξιωματούχος που επιβλέπει τη λειτουργία ξένων εταιρειών στη χώρα. «Ισως να εγκαταλείψουν ξανά το έργο και αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για τον ενεργειακό μας κλάδο», προσθέτει.

Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου του ΟΠΕΚ και θέλει να αυξήσει την παραγωγή του, που είχε μειωθεί σημαντικά μετά δεκαετίες πολέμου και διεθνών κυρώσεων. Για την ExxonMobil και κάθε άλλη πετρελαϊκή εταιρεία τέτοια έργα είναι μεταξύ των πιο πολύτιμων συμφωνιών που μπορούν να κλείσουν. Μια αρχική συμφωνία με τη Βαγδάτη θα ενίσχυε σημαντικά τα σχέδια της ExxonMobil να επεκταθεί στο Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτής, θα είχε το δικαίωμα να εκμεταλλευθεί τουλάχιστον δύο κοιτάσματα πετρελαίου στο νότιο Ιράκ. Τον Μάιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε συζητήσει το θέμα της πετρελαϊκής συμφωνίας δύο φορές σε τρεις ημέρες με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει τον Μάιο ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην υπογραφή ενεργειακής τριακονταετούς συμφωνίας ύψους 53 δισ. δολαρίων με την ExxonMobil και τον εταίρο της PetroChina. Σήμερα, ωστόσο, οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters λένε ότι δεν βρισκόμαστε καν κοντά στην υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας.

Καθημερινή

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων