Στις 16 Φεβρουαρίου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ
Παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το Reuters. To πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές της διοίκησης στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν το δεσμευτικό τους ενδιαφέρον μέχρι 16 Φεβρουαρίου.
Η γνωστοποίηση αυτή ήδη έχει γίνει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, λίγο πριν από το τέλος της περασμένης χρονιάς. Οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές που πέρασαν στη β΄ φάση του διαγωνισμού είχαν ζητήσει παράταση από την προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού, η οποία είχε καθοριστεί για τις 22 Δεκεμβρίου του 2017.
Οι δύο επενδυτές που καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές είναι η κοινοπραξία των Snam SpA (Ιταλία), Enagas Internacional SLU (Ισπανία), Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία) και η επίσης ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A. (Reganosa), η οποία είναι διαχειριστής στην περιοχή της Γαλικίας. H τελευταία αναμένεται να συνεργαστεί με τη ρουμανική Transgaz στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ. Η συμφωνία ωστόσο της ισπανικής με τη ρουμανική εταιρεία για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η ελληνική πλευρά, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο και τα ΕΛΠΕ, θεωρεί ότι το δίκαιο τίμημα θα είναι υψηλότερο εκείνου της αζέρικης Socar. H τελευταία είχε προσφέρει 400 εκατ. ευρώ για το 66%, αλλά το τίμημα αυτό πλέον θεωρείται το αρχικό. Και αυτό, επειδή οι επενδυτές είναι ενήμεροι για τα υψηλά κέρδη της εταιρείας για το 2017, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι 2,5 φορές υψηλότερα από εκείνα του 2016. Συγκεκριμένα αναμένεται να ανέλθουν σε 94 εκατ. ευρώ, έναντι 34,4 εκατ. ευρώ το 2016 και 16,7 εκατ. ευρώ το 2015. Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμώνται στα 200 εκατ. ευρώ, από 145 εκατ. ευρώ το 2016. Τέλος, σε ένα αυξημένο τίμημα, σύμφωνα με τους πωλητές, συνηγορεί και η αξιοποίηση νέων επενδύσεων, όπως η κατασκευή της τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα, ύψους 147 εκατ. ευρώ, καθώς και η ανάληψη της διαχείρισης του αγωγού του ΤΑP.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των πιστωτών της χώρας για την ανάδειξη και του προτιμητέου επενδυτή στον ΔΕΣΦΑ εντός του Φεβρουαρίου. Επίσης, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, θα πρέπει έως τον Απρίλιο να υπογραφούν οι συμφωνίες μεταξύ των δύο μετόχων (ελληνικό Δημόσιο και ΕΛΠΕ), καθώς και η συμφωνία μεταβίβασης των μετοχών στον νέο προτιμητέο επενδυτή.