Σταθάκης: Τα βήματα με τα οποία θα γίνει η μεγάλη μετάβαση στον ενεργειακό τομέα
Την αισιοδοξία του για το κλείσιμο της τεχνικής διαπραγμάτευσης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες σχετικά με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εξέφρασε ο υπουργός ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΙΕΝΕ.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να επικυρωθεί και με τους θεσμούς.
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η ενέργεια είναι αναπόσπαστο μέρος της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της εξόδου της χώρας από την κρίση και μια μεγάλη ευκαιρία να πετύχει η χώρα τους περιβαλλοντικούς στόχους, τους οποίους και προσυπογράφουμε.
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη μετάβαση στον ενεργειακό τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Αυτή τη μετάβαση προσπαθεί να παρακολουθήσει και η κυβέρνηση, με το ΥΠΕΝ να εκπονεί αυτή την περίοδο για πρώτη φορά την πολιτική και τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού.
Βασικές παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη για το σχεδιασμό είναι οι δεσμεύσεις της χώρας τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και τους φιλόδοξους στόχους που θέτει η ΕΕ εν όψει του 2030. Από τις δεσμεύσεις της χώρας, άλλωστε, απορρέει και η υποχρέωση να έχουν εκπονηθεί μέχρι το Μάρτιο του 2018 τα εθνικά σχέδια για ενεργειακό τομέα μέχρι 2030, με ενδιάμεσο σταθμό το 2020.
Ο υπουργός τόνισε ότι μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, εκτός από την παραγωγή ενέργειας, αποτελεί και το ζήτημα της εξοικονοόμησης ενέργειας.
Οι βασικοί πυλώνες του ενεργειακού σχεδιασμού που εκπονεί το ΥΠΕΝ, όπως τους παρέθεσε ο κ. Σταθάκης, είναι:
– Η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας για το σύνολο της επικράτειας, τόσο για την ηπειρωτική χώρα, όσο και για τα νησιά, με τα πολύ σημαντικά έργα των διασυνδέσεων που δρομολογούνται αυτή την περίοδο να έχουν ιδιαίτερη σημασία.
–Η διαφάνειας στις ενεργειακές αγορές
– Η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή και όλη την Ευρώπη
– Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η στήριξη των πλέον αδύναμων τμημάτων της κοινωνίας
– Η στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας
– Η στήριξη των περιφερειών μέσω του νέου θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων
Στη συνέχεια, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στους επιμέρους τομείς του φάσματος της ενεργειακής αγοράς, παρουσιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα και τα βασικά σημεία του μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς ως προς αυτούς, βάσει των σχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, ο υπουργός αναφέρθηκε σε δυο βασικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Η μια έχει να κάνει με την κάλυψη των τεράστιων ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ και η δεύτερη αφορά το νέο, ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και ολοκληρωμένο μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ μέσω διαγωνισμών.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον τελευταίο γύρο αδειοδοτήσεων σε αιολικά πάρκα, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι μέσω αυτών δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε αιολικά πάρκα με εγγυημένη τιμή. Από τούδε και στο εξής, όπως επεσήμανε ο υπουργός, όλες οι ΑΠΕ θα εντάσσονται με ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Ειδική αναφορά στο λιγνίτη περιείχε η ομιλία του κ. Σταθάκη, σύμφωνα με τον οποίο η θέση του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας θα παραμείνει κομβική. Όπως εξήγησε ο υπουργός, το ειδικό του βάρος του λιγνίτη θα μειωθεί μεν, όμως θα παραμείνει μέρος του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και του ενεργειακού μίγματος.
Στο σημείο αυτό ο κ. Σταθάκης έκανε μια σύντομη αναφορά και στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τη DG Comp, τις οποίες όπως είπε επέβαλε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το λιγνίτη, σημειώνοντας ότι η αποεπένδυση της ΔΕΗ θα διαμορφώσει δεύτερο ή και τρίτο πόλο ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στη χώρα.
Σε σχέση με τη ΔΕΗ, ο υπουργός τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη ΔΕΗ ως βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, ενώ σημείωσε ότι ήδη η ΔΕΗ είναι σε μια πορεία μετασχηματισμού, στα πλαίσια του οποίου θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ΑΠΕ και την ισχυρότερη διεθνή παρουσία.
Αναφορικά με το κεφάλαιο του ηλεκτρισμού, ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι τροποποιείται ριζικά το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού με το target model, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Από την άποψη των αλλαγών που επίκεινται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός έδωσε έμφαση και στην ενοποίηση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που θα επιτευχθεί με την ενίσχυση των διασυνδέσεων.
Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι θα αποτελέσει βασικό πυλώνα του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία σε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, με τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.
Πρακτικά, σημείωσε ο κ. Σταθάκης, η Ελλάδα μετατρέπεται ως χώρα-κλειδί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από διαφοροποιημένες πηγές προς την Ευρώπη.
Παράλληλα, όπως υπενθύμισε ο υπουργός, ήδη μετασχηματίζεται η αγορά του φυσικού αερίου, με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλο τον τομέα του φυσικού αερίου με βάση τις αλλαγές αυτές που ολοκληρώνονται 1/1/2018.
Σε ότι αφορά τα διεθνούς ενδιαφέροντος έργα για αγωγούς φυσικού αερίου που παρουσιάζουν ελληνικό ενδιαφέρον, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι εν εξελίξει βρίσκεται η ολοκλήρωση του TAP, ενώ εντός του 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για τον IGB. Μας ενδιαφέρει η επέκτασή του IGB προς Σερβία μέσω του IBS, όπως είπε ο κ. Σταθάκης καθώς και ο BRUA, για τον οποίο παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Ακόμα, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχουν τα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος για το πλωτό FSRU της Αλεξανδρούπολής και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα.
Η Ελλάδα μπαίνει στο χάρτη των ερευνών υδρογονανθράκων, με κοινό βηματισμό με τις άλλες χώρες της ΝΑ Μεσογείου που προηγήθηκαν από εμάς, τόνισε ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος σε ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας. Όπως σημείωσε, από την επικείμενη προκήρυξη για τα οικόπεδα Κρήτης και Ιονίου έχουμε σημαντικές προσδοκίες, με τις εξελίξεις για τους διαγωνισμούς να αναμένονται μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Στο ίδιο κεφάλαιο, ο υπουργός αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένος ρόλο της ΕΔΕΥ, καθώς και στις προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο υπουργός επεφύλαξε μια εκτενή αναφορά στο ζήτημα των Ενεργειακών Κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι το σχετικό σχέδιο νόμου που έχει ήδη κατατεθεί αποτελεί μια πραγματική τομή, καθώς με αυτή τη νομοθεσία για πρώτη φορά δίνεται στους καταναλωτές η δυνατότητα να παράγουν την ενέργειά τους.
Επιχειρήσεις, δήμοι, κοινότητες, κάθε μορφής συνεταιρισμοί αποτελούν ένα νέο πυλώνα στο ενεργειακό μας σύστημα, τόνισε ο κ. Σταθάκης, καθώς με τις Ενεργειακές Κοινότητες κινητοποιείται ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων στην αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας.
Το σχέδιο νόμου είναι απόλυτα συνδεδεμένο με επιδιώξεις χειμερινού πακέτου, ενώ το ΥΠΕΝ πήρε υπόψη και την ευρωπαϊκή εμπειρία, εισάγοντας παράλληλα και καινοτομίες, είπε ο κ. Σταθάκης.
Μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων θα δημιουργηθούν επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, θα μετασχηματιστεί ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε ευρείες κοινωνικές ομάδες, καθώς αυτές θα εντάσσονται στην παραγωγή ενέργειας, τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο υπουργός.
πηγή: energypress.gr