Σταθάκης: Στις 9/4 η υπογραφή δύο ακόμη συμβάσεων υδρογονανθράκων – Σε 2-4 χρόνια θα ξέρουμε το μέγεθος και την έκταση των κοιτασμάτων
01 04 2019 | 19:22
Την υπογραφή δύο ακόμη συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις 9 Απριλίου ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο συμβάσεων, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel και στη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις έρευνες υδρογονάνθρακων, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως σε 2-4 χρόνια θα έχουμε μια ασφαλή εικόνα για την έκταση και το μέγεθος των κοιτασμάτων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως μετά τις ανακαλύψεις σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ, διαφαίνεται ότι ο χώρος της Αν. Μεσογείων εισέρχεται δυναμικά στο πεδίο των υδρογονανθράκων.
Αναφερόμενος στα “μεγάλα κεφάλαια” της ενεργειακής επικαιρότητας, ΔΕΗ και λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε πως η ΔΕΗ είναι σε μεταβατικό στάδιο, έχοντας επιτύχει σημαντικά θετικά βήματα ως προς την βιωσιμότητά της και την ολοένα και μεγαλύτερη προσαρμογή της στις αλλαγές της αγοράς ενέργειας που συντελούνται.
Στο έτερο μεγάλο θέμα, αυτό των λογαριασμών ρεύματος, ο Υπουργός ανέφερε πως “η τιμή του ρεύματος δεν έχει αυξηθεί εδώ και 5 χρόνια”, συμπληρώνοντας πως “ο περιορισμός των χρεώσεων ΥΚΩ θα φέρει περαιτέρω μείωση, παράλληλα με την προσπάθεια βελτίωσης της αγοράς ενέργειας”.
Παρατίθεται ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου για την συνέντευξη του Υπουργού.
Συνέντευξη παραχώρησε την Κυριακή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel και στη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη.
Για την επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία
Ο Υπουργός υπενθύμισε τις συμφωνίες που είναι σε εξέλιξη και αφορούν τρία σημαντικά έργα: α) την επανεργοποίηση αγωγού πετρελαίου των ΕΛΠΕ που θα συνδέει ξανά τις δύο χώρες, β) την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια και γ) την περεταίρω ενίσχυση της υφιστάμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης συμβάλλοντας στην ενοποίηση των περιφερειακών αγορών με αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.
Παράλληλα, τόνισε, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή από ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Είναι μια εξαιρετική συμφωνία, επισήμανε ο κ. Σταθάκης. Στο οικονομικό επίπεδο θα είναι πολύ ορατά και για τις δυο πλευρές για έναν απλό λόγο, εξήγησε. Τα Βαλκάνια εξελίσσονται σε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο που αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη η οποία εκ των πραγμάτων ανοίγει νέες δυνατότητες σε χώρες που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή. Θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη, Η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την μετεξέλιξη. Παράλληλα, η συμφωνία των Πρεσπών ικανοποιεί πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματικής στρατηγικής: α) Απαγκίστρωση από την αρχαία ιστορία, β) καμιά υπόνοια για μειονότητες εκτός συνόρων, γ) σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Στα Βαλκάνια οι συνεργασίες θα εντείνονται σε όλα τα επίπεδα, το επόμενο διάστημα.
Για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Κλείνει ο ένας κύκλος συμβάσεων. Έχουν υπογραφεί εφτά συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Δυο θα υπογραφούν στις 9 Απριλίου. Μόλις ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για την τελευταία μεγάλη σύμβαση στη Νότια και Νοτιοδυτική Κρήτη, με τις εταιρείες, Exxon Mobil, Total, ΕΛΠΕ, ώστε να περάσει από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή. Σε 2-4 χρόνια θα έχουμε μια ασφαλή εικόνα για την έκταση και το μέγεθος των κοιτασμάτων. Στην Κύπρο χρειάστηκαν 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Συνολικά, πάντως, μετά τις ανακαλύψεις σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ, διαφαίνεται ότι ο χώρος της Αν. Μεσογείων εισέρχεται δυναμικά στο πεδίο των υδρογονανθράκων. Διαμορφώνεται μια μεγάλη συμμαχία στην Αν. Μεσόγειο, όπως έδειξε το Gas Forum που έγινε στο Κάιρο με τη συμμετοχή της Ιταλίας, της Ελλάδα, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και της Ιορδανίας.
Υπάρχει μια ευρεία συνέργια χωρών στην περιοχή που θέλει το διάλογο και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων προς όφελος όλων. Σε σχέση με την Τουρκία, καλύτερη άμυνα είναι η τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου που είναι αποτελεσματική μέχρι στιγμής.
Για τη ΔΕΗ
Η ΔΕΗ είναι σε μεταβατικό στάδιο και έχει καταφέρει πολλά. Έχει καταφέρει να αποκλιμακώσει τον υπερδανεισμό της. Επιπλέον, αλλάζει συνολικά η αγορά ενέργειας και μαζί ο ρόλος της ΔΕΗ, προσαρμόζεται εκ των πραγμάτων κι αυτή η διαδικασία έχει συγκεκριμένα βήματα. Χρηματοπιστωτικά η ΔΕΗ έχει βελτιώσει τη θέση της, δεν έχει πίεση σε αυτό στο σκέλος.
Όταν ολοκληρωθεί η αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων που είναι σε εξέλιξη, με προοπτική έως το τέλος του μήνα να έχουν κατατεθεί οι νέες δεσμευτικές προσφορές, θα ανοίξει περισσότερο η αγορά για να ισορροπήσει.
Για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος
Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έχει αυξηθεί εδώ και 5 χρόνια. Μάλιστα, το 2017 και το 2018 υπήρχαν μειώσεις στην τιμή του ρεύματος εξαιτίας του ανταγωνισμού με τις νέες εταιρείες προμήθειας και των σημαντικών εκπτώσεων στους συνεπείς καταναλωτές από τη ΔΕΗ. Επιπλέον ο περιορισμός των χρεώσεων ΥΚΩ θα φέρει περαιτέρω μείωση, παράλληλα με την προσπάθεια βελτίωσης συνολικά της αγοράς ενέργειας.
Για τα αυθαίρετα
Ξεκινά ένας νέος κύκλος κατεδαφίσεων με τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Αλλάξαμε ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο. Ήταν ένα προστατευμένο σύστημα για την αυθαίρετη δόμηση. Το νέο πλαίσιο είναι αυστηρότερο και προσφέρει κίνητρα για την αυτοκατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών. Σε κάθε περίπτωση έχουν επιτάχυνση διαδικασιών.
Για την «Προοδευτική Συμμαχία»
Αντικειμενικά στην κοινωνία διαμορφώνονται κάποιες διακριτές διαχωριστικές γραμμές.
Η πρώτη αφορά στο λεγόμενο «μακεδονικό». Ένα μεγάλο μέρος του κεντρώου και δημοκρατικού χώρου είναι εκ των πραγμάτων υπέρ αυτής της λύσης.
Η δεύτερη διαχωριστική γραμμή αφορά σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και η τρίτη στο θέμα της οικονομίας, δηλαδή, με τι τρόπο θα προχωρήσουμε και τι κοινωνικό πρόσημο θα έχει η ανάπτυξη.
Η σύγκλιση όλων αυτών των δυνάμεων εδράζεται σε πολύ στέρεα βάση, πάνω σε υπαρκτά θέματα, δεν έχει εφήμερο εκλογικό χαρακτήρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει αυτή την αναζήτηση ώστε να έχει και μονιμότητα και σταθερότητα.
Για τη ΝΔ και τους φόρους
Η ΝΔ θυμίζει το παράδειγμα των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, που μειώνουν τους φόρους στους πλούσιους και δημιουργούν τεράστια ελλείμματα. Για να μειώσεις τους φόρους πρέπει να μειώσεις κοινωνικές δαπάνες, αφού καλύπτουν τα ¾ του συνόλου. Εάν θέλει να είναι αξιόπιστη η ΝΔ να μας πει ποιες δαπάνες θα κόψει και με πιο τρόπο….
energypress.gr