Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Σταθάκης: Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μειώσουμε τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα

Σταθάκης: Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μειώσουμε τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα

Διαφήμιση

Τα χέρια ψηλά στη φωτιά που έχει πάρει η τιμή της βενζίνης σήκωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δηλώνοντας το πρωί της Δευτέρας ότι «φέτος, δεν μπορούμε τώρα (σ.σ. να μειώσουμε τους υψηλους φόρους)» προθσέτοντας ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μειώσουμε τους φόρους» ενώ στη συνέχεια είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία θα ενταθούν από το φθινόπωρο και μετά, με μέτρα όπως το επίδομα στέγασης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρατηριούχοι έχουν ζητήσει να υπάρξει μείωση των φόρων προειδοποιώντας ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει ακόμα και τα 2,5 ευρώ με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να αυξάνεται συνεχώς και να βρίσκεται πλέον στα επίπεδα του 1,645 ευρώ (σ.σ. με βάση τα στοιχεία του παρατηρητηρίου Τιμών μέχρι την περασμένη Πέμπτη).

Ο κ. Σταθάκης επιχείρησε, επίσης, να αλλάξει τον τίτλο του επίσημου εγγράφου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης.

Αν και το έγγραφο τιτλοφορείται «Suplemental Memorandum», ήτοι Συμπληρωματικό Μνημόνιο, εντούτοις κατά τον κ. Σταθάκη η συμφωνία με τους δανειστές δεν συνιστά «συμπληρωματικό μνημόνιο», αλλά αναφορά σε μεταρρυθμίσεις που χρονικά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν ως τον Αύγουστο του 2018.

Παρά, δε, τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, ο υπουργός Ενέργειας υποστήριξε μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας ότι η κυβέρνηση «θα συζητήσει ξανά την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, μαζί με τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί», διότι όπως επεσήμανε «τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχε σημαντική δημοσιονομική απόδοση, χάρη στην οποία μιλάμε για έξοδο από το Μνημόνιο και έχουμε “αέρα” για να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις».

 

Όπως είπε ο Γιώργος Σταθάκης, τα μέτρα της μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου μπήκαν λόγω του βέτο που είχε το ΔΝΤ, αλλά αποφασίστηκαν μαζί με αντίμετρα που θα ισχύσουν με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Όπως είπε, ο «νόμος Κατρούγκαλου δεν θίγει ούτε ένα ευρώ για 2 στους 3 συνταξιούχους», με τους δημοσιογράφους της εκπομπής να του επισημαίνουν ότι αυτοί που τελικώς θα επηρεαστούν είναι 950.000 συνταξιούχοι. Ταυτοχρόνως, κάλεσε την αντιπολίτευση «να μην επενδύει πολιτικά στην μείωση των συντάξεων, όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία των συντάξεων “θα πέσουν έξω”», επαναλαμβάνοντας ότι μετά τον Αύγουστο η Κυβέρνηση θα συζητήσει ξανά το ζήτημα της περικοπής συντάξεων

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων