Σκληρή λιτότητα “φέρνει” στη Σαουδική Αραβία η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου
5/5/2020
Πρωτοφανή κρίση στα δημόσια οικονομικά της Σαουδικής Αραβίας έχει δημιουργήσει η κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς τα δύο μεγέθη είναι αλληλένδετα για τη μοναρχία του Αραβοπερσικού Κόλπου.
“Το βασίλειο δεν έχει βιώσει ανάλογη κρίση τις τελευταίες δεκαετίες”, παραδέχθηκε ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών Mohammed Al Jadaan στο κρατικό δίκτυο Al Arabiya, για να συμπληρώσει ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη δημοσιονομική της κατάσταση σε βιώσιμο μονοπάτι, ακόμη και αν η κρίση αποδειχθεί παρατεταμένης διάρκειας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Σ. Αραβίας, η χώρα έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα τόσο στο επίπεδο της υγείας όσο και στο επίπεδο της περικοπής δαπανών ώστε να μην εκτροχιαστούν τα επίπεδα του ελλείμματος της χώρας, ωστόσο η πτώση στα έσοδα είναι δεδομένη και αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να επηρεάσει και τα επόμενα τρίμηνα.
Από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα, τα έσοδα του Ριάντ από τις πωλήσεις αργού έχουν μειωθεί κατά πάνω από 50%, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών, ενώ έχουν υποχωρήσει και τα έσοδα που δεν συνδέονται με το πετρέλαιο. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας στα τέλη Μαρτίου διαμορφώνονταν στα 464 δισ. δολ., δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών.
Η σαουδαραβική κυβέρνηση εξετάζει ακόμη μεγαλύτερη περικοπή δαπανών, θέσπιση ανώτατου ορίου 32 δισ. δολ. στο τμήμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων που το κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, καθώς και αύξηση του κρατικού δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.
Η ζήτηση για κρατικά χρεόγραφα της Σ. Αραβίας παραμένει υψηλή, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Ο χρόνος πιέζει
Ο χρόνος φαίνεται πράγματι να λιγοστεύει για τα κράτη που εξαρτώνται κυρίως από το πετρέλαιο για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού τους. Πέραν της κρίσης του κορονοϊού, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη και πριν την κρίση ανοίξει τον δρόμο για την πτώση του “μαύρου χρυσού”. Η κατανάλωσή του, πάντως, αναμενόταν να αυξηθεί ελαφρά μέχρι το 2030 και να παραμείνει σταθερή για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Πολλές χώρες οι οποίες εξαρτώνται ιδιαίτερα από το πετρέλαιο έχουν εκπονήσει σχέδια για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας τους και τη μείωση της εξάρτησής τους από το αργό.
Η Σαουδική Αραβία, μάλιστα, έχει επιμείνει πολύ στο συγκεκριμένο ζήτημα τα τελευταία δύο χρόνια, με το πρόγραμμα “Όραμα 2030”, με ηγετική μορφή τον νέο ισχυρό άνδρα της χώρας, πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Συστατικά στοιχεία του σχεδίου είναι οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και η επένδυση στις νέες τεχνολογίες και στις υποδομές. Κομβικής σημασίας στην ατζέντα του πρίγκιπα είναι η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σ. Αραβίας, Saudi Aramco, εξετάζει την πώληση των δικαιωμάτων της σε αγωγούς πετρελαίου, κίνηση η οποία μπορεί να αποφέρει ισχυρό ταμειακό αποτέλεσμα.
Την προετοιμασία της συμφωνίας φέρονται να έχουν αναλάβει οι JP Morgan Chase και Mitsubishi Financial Group, ωστόσο η κρίση του κορονοϊού την έχει βάλει προς το παρόν στον “πάγο”, μέχρι να ανακάμψουν έστω μερικώς οι τιμές του πετρελαίου.
CAPITAL.GR