Σκάνδαλο με μεταφορές φορτίων πετρελαίου για τη BP – Ζημίες έως 9 δισ. δολάρια φοβούνται οι τράπεζες
20 07 2020 | 07:52
Μία μεγάλη απάτη αποκαλύφθηκε στην αγορά ενέργειας της Σιγκαπούρης, όπου υπήρξε «τρύπα» 192 εκατ. δολαρίων, ήρθαν στο φως χαλκευμένα έγγραφα, ενώ έχουν ανάμειξη σε αυτήν διεθνείς τράπεζες και ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος της ΒΡ. Το σκάνδαλο έκαναν γνωστό οι ίδιες οι τράπεζες CIMB Bank και Natixis (οι μονάδες τους στη Σιγκαπούρη). Ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα της απάτης, διότι εκείνες είχαν αναλάβει τη χρηματοδότηση συναλλαγών στη φάση κατάρρευσης της αγοράς εμπορευμάτων. Τα σχετικά αναφέρονται στα έγγραφα που υποβλήθηκαν στο δικαστήριο. Αποτυπώνουν δε ορισμένες από τις αμφιλεγόμενες συναλλαγές στην καρδιά ενός πλέγματος σκανδάλων, που δυνητικά θα επιφέρει στις τράπεζες ζημίες 9 δισ. δολαρίων και πλέον.
Οι CIMB Bank και Natixis έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τέσσερις ξεχωριστές κινήσεις, στις οποίες όμως έχουν ανάμειξη οι ίδιοι παίκτες και οι οποίες έλαβαν χώρα στα τέλη του 2019. Πρόκειται για τις δύο σιγκαπουριανές μονάδες με δραστηριότητες στην αγορά εμπορευμάτων, Hontop Energy και Sugih Energy International, καθώς και την πετρελαϊκή ΒΡ, η οποία όμως δεν κατηγορείται για παρατυπίες από τις προαναφερθείσες τράπεζες. Η μεν Hontop αποτελεί μονάδα του πολυσχιδούς ομίλου της Κίνας China Wanda Group και τώρα τελεί υπό ειδική διαχείριση. Η CIMB έχει καταθέσει αγωγή εις βάρος της, διεκδικώντας αποζημίωση 105 εκατ. δολαρίων από την ίδια και τη μητρική της, ισχυριζόμενη ότι υπάρχουν αποδείξεις για σοβαρές απάτες και κακοδιαχείριση από τη διοίκησή της. Η δε Sugih Energy International, η οποία έχει πλέον μετονομασθεί σε Aeturnum Energy International, βρίσκεται στο στόχαστρο της τράπεζας Natixis, η οποία της ζητεί αποζημίωση 86 εκατ. δολαρίων ή/και την παράδοση των συναφών εγγράφων. Την κατηγορεί ότι παρανόμως και παρατύπως αντιπροσώπευε τρίτους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Blοomberg.
Οι δύο τράπεζες αναφέρουν πως είχαν καταβάλει ως πίστωση στη Sugih συνολικό ποσό της τάξεως των 192 εκατ. δολαρίων εκ μέρους της Hontop για πετρέλαιο, το οποίο η τελευταία είχε υποσχεθεί να πουλήσει στη συνέχεια στην ΒΡ. Μεταβαίνοντας στη μονάδα της ΒΡ Σιγκαπούρης για να πάρουν πίσω οι τράπεζες τα χρήματά τους, τα στελέχη της ΒΡ τους είπαν ότι η πληρωμή για ένα από τα φορτία είχε προϋπόθεση μία προηγούμενη πληρωμή, που ουδέποτε έγινε, ενώ άλλα δύο φορτία δεν υπήρξαν ποτέ. Αναφορικά τώρα με τα φορτία πετρελαίου που βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των πράξεων, οι τράπεζες σημειώνουν πως δεν είναι σαφές εάν παραδόθηκαν ποτέ. Οι CIMB Bank και Natixis προσθέτουν ότι είναι θύματα της παράνομης συμπεριφοράς των πελατών τους. Από την πλευρά των δύο σιγκαπουριανών μονάδων, που έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, οι δικηγόροι της μίας προσπαθούν να επιρρίψουν την ευθύνη στην άλλη. Η πρώην Sugih και νυν Αeturnum δηλώνει ότι είναι αθώα και απλώς ήταν ο κρίκος στην αλυσίδα των πωλήσεων. Είχε πουλήσει τα φορτία πετρελαίου στην Hontop και αυτή ουδέποτε αρνήθηκε ότι τα παρέλαβε, συμπληρώνουν οι δικηγόροι. Η Hontop είναι εκείνη η οποία δεν εξόφλησε τα οφειλόμενα στις τράπεζες, οπότε και φέρει την ευθύνη, όπως αναφέρει το Bloomberg. Τέλος, όπως γίνεται εμφανές, η απάτη δίνει την ευκαιρία στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αξιολογήσουν την παρουσία τους στην αγορά εμπορευμάτων, όπου απαιτείται φθηνή χρηματοδότηση για δραστηριότητες χαμηλών περιθωρίων κέρδους.
Καθημερινή