Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Με… συνεταίρο το κράτος όποιος επιχειρήσει να επενδύσει στην Ελλάδα

Με… συνεταίρο το κράτος όποιος επιχειρήσει να επενδύσει στην Ελλάδα

Διαφήμιση

Οποιος θέλει να κάνει επένδυση στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να ξεχνά τον… συνεταίρο: το κράτος. Μετά τα νέα φορολογικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση, αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ό,τι και να κάνεις στη χώρα, θα πρέπει να δώσεις σε φόρους και εισφορές τα… μισά ή και ακόμη περισσότερα.

Ο κατάλογος των οικονομικών δραστηριοτήτων στις οποίες το Δημόσιο μπαίνει με ποσοστό της τάξεως του 50% ή μεγαλύτερο –ακόμη και 74% ή και πάνω από 100%– περιλαμβάνει από την αγορά ενός ακινήτου με στόχο την ενοικίαση, από την έναρξη επαγγέλματος ως ελεύθερος επαγγελματίας μέχρι και τη σύσταση προσωπικής εταιρείας (Ο.Ε. και Ε.Ε.) ή νομικού προσώπου.

Τα ποσοστά κρατήσεων θα αντιληφθούν οι ενδιαφερόμενοι από το νέο έτος, όταν και θα ενεργοποιηθούν όλα τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα: η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση του φόρου και της προκαταβολής στις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, η αύξηση του φόρου στα μερίσματα των νομικών προσώπων, η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα κ.λπ.

Οι ασκήσεις προσομοίωσης πάντως είναι αποκαλυπτικές: σε εισόδημα από ενοίκια, οι κρατήσεις για φόρους εισοδήματος και φόρους κατοχής ακινήτων μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 100% του εισοδήματος από ενοίκια.

Για έναν ελεύθερο επαγγελματία, οι κρατήσεις διαμορφώνονται στο 60-74% ακόμη και αν τα κέρδη του είναι 10.000 ευρώ. Οσο για τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες –οι οποίες φτιάχτηκαν για να τονώσουν την επιχειρηματικότητα καθώς ιδρύονται ακόμη και με κεφάλαιο του ενός ευρώ– επιβαρύνονται και αυτές με συντελεστές της τάξεως του 43-60% ακόμη και για ετήσια κέρδη ύψους 5.000-20.000 ευρώ.

Οι επαγγελματίες θα σχηματίσουν την πραγματική εικόνα για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μόνο όταν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά και τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές από εδώ και στο εξής. Ο ελεύθερος επαγγελματίας, εν πολλοίς, γνωρίζει ότι από τα φορολογητέα κέρδη θα αφαιρείται ποσοστό 20% για την κύρια σύνταξη και 7% για την υγειονομική περίθαλψη, ενώ αν υπάρχει κάλυψη και για επικουρικό και για εφάπαξ, ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών από το 27% θα εκτοξεύεται στο 38%.

Οι ιδιοκτήτες προσωπικών εταιρειών επίσης γνωρίζουν ότι οι κρατήσεις θα γίνονται επί των διανεμόμενων κερδών της ομόρρυθμης εταιρείας ενώ το υπουργείο Εργασίας μένει να αποσαφηνίσει πώς ακριβώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα για τους μετόχους των Α.Ε. που μετέχουν και στο Δ.Σ. των εταιρειών τους ή πώς θα υπολογιστούν οι εισφορές για τους διαχειριστές των ΙΚΕ και των ΕΠΕ. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξει κάποιος για να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

1. Ελεύθερος επαγγελματίας, ατομική επιχείρηση:Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι τα μέτρα που έλαβε ευνοούν τους επαγγελματίες με τα μικρότερα εισοδήματα, η πραγματικότητα όμως είναι ότι ακόμη και για κέρδη της τάξεως των 5.000 ευρώ, ο συντελεστής κρατήσεων θα φτάνει στο 62%. Σε 5.000 ευρώ κέρδη, θα επιβάλλονται εισφορές 1.750 ευρώ μόνο για κύρια σύνταξη και περίθαλψη. Ο φόρος εισοδήματος θα ανέρχεται στα 715 ευρώ ενώ παραμένει σε ισχύ και το τέλος επιτηδεύματος. Ετσι, ο επαγγελματίας των 5.000 ευρώ θα μένει με 1.884 ευρώ καθαρά. Με την ίδια μεθοδολογία, προκύπτει ότι οι κρατήσεις στις 10.000 ευρώ θα ανέρχονται στο 50% ενώ από 15.000 έως 30.000 ευρώ ο επαγγελματίας θα πρέπει να υπολογίζει ότι θα πληρώσει το 47% του εισοδήματός του. Από τις 50.000 ευρώ και πάνω –λόγω κλίμακας– οι κρατήσεις να ανέρχονται από το 54 έως το 56% του εισοδήματος

2. Ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες: Στις 5.000 ευρώ κέρδος, το κράτος θα κρατάει το… 73,87% αφήνοντας τους ομόρρυθμους εταίρους με 1.306 ευρώ. Καθαρά. Πώς προκύπτει αυτό; Εισφορές 1.752 ευρώ, φόρος εισοδήματος 942 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 1.000 ευρώ. Ο συντελεστής θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος εάν στον υπολογισμό λαμβανόταν υπόψη και η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, η οποία πλέον ανέρχεται στο 100%. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της προκαταβολής θα επιδράσει μόνο για μία χρονιά κατά την οποία βέβαια ο πραγματικός συντελεστής θα διαμορφωθεί ακόμη και στο 80%. Για κέρδη από 10.000 έως και 75.000 ευρώ, οι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα χάσουν από το 51,92% έως και το 58% των φορολογητέων κερδών τους ενώ από τις 100.000 ευρώ και πάνω, ο συντελεστής πέφτει στο 45,84% έως το 49,38% (σ.σ. αυτό συμβαίνει επειδή μπαίνει πλαφόν στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών).

3. ΙΚΕ-ΕΠΕ-Α.Ε.: Στα μικρά ποσά των 5.000-10.000 ευρώ, οι κρατήσεις φτάνουν το 50-60% χωρίς να συνυπολογίζεται ο παράγων ασφαλιστικές εισφορές. Οσο μικρότερα τα κέρδη, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό κρατήσεων καθώς επιδρά αρνητικά το τέλος επιτηδεύματος των 1.000 ευρώ. Με τη λογική ότι οι μέτοχοι θα μοιράσουν τα κέρδη τους (κάτι που σημαίνει ότι θα επιβληθεί φόρος μερισμάτων αλλά και εισφορά αλληλεγγύης) ο συντελεστής για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 46% για κέρδη 15.000 ευρώ και στο 44-45% από αυτό το όριο και πάνω.

Έντυπη Καθημερινή

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων