Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Διαφήμιση

Με τη θετική ψήφο μόνο των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, εγκρίθηκε απόψε μετά από διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», ένα νομοθέτημα που έγινε γνωστό ως το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων το καταψήφισαν «επί της αρχής» (με την αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίζει, ωστόσο, διατάξεις του), ενώ «παρών» δήλωσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Νωρίτερα, κατά την αντιπαράθεση των κ. Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, φάνηκε να αναδεικνύονται νέα και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα δεδομένα και ποιοτικά χαρακτηριστικά στο, κατά τ’ άλλα εξόχως φορτισμένο, πολιτικό σκηνικό της χώρας: Η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφενός να υπογραμμίσει την απόφασή του να υιοθετήσει, στο ευρωπαϊκό πεδίο, «στάση εθνικής ευθύνης» υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της Ελλάδας, και αφετέρου να δηλώσει ευθέως ότι η ΝΔ θα ψηφίζει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που κρίνονται επωφελείς για την οικονομία και την κοινωνία, κυριάρχησε στη συζήτηση, με τον πρωθυπουργό σε πρώτη φάση να σημειώνει, πως η στάση της νέας ηγεσίας της ΝΔ στην Ευρώπη είναι θετική.

Δεν έλειψαν, ασφαλώς, και οι στιγμές έντασης, όταν οι δύο άνδρες αντήλλαξαν κριτικές παρατηρήσεις για πολιτικές που ακολουθούνται εν μέσω της οξύτατης και πολυετούς δημοσιονομικής κρίσης.

«Εκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου, για να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή φωνή στις Βρυξέλλες. Κράτησα εθνική στάση ευθύνης. Εκανα αυτό που επιτάσσουν οι δύσκολες συνθήκες. Διαπίστωσα ότι δυστυχώς η διεθνής εικόνα της χώρας μας είναι στο ναδίρ», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στις επαφές πτις οποίες είχε το προηγούμενο διήμερο στις Βρυξέλλες. Για να προσθέσει ότι η στάση αυτή εκ μέρους του θα έχει συνέχεια: «Ο αγώνας για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα. Πρέπει να αποτραπούν δυσάρεστες, καταστροφικές εξελίξεις για τη χώρα μας».

Σε απάντηση των επισημάνσεων αυτών, ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ ότι τον «χαροποιεί που επισήμως κρατάτε εθνικής συνεννόησης στάση», αν και δεν απέφυγε τον πειρασμό να αναδείξει στοιχεία τα οποία, όπως υποστήριξε, φανερώνουν την ύπαρξη άλλων απόψεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Προσέγγιση απόψεων μεταξύ των δύο φάνηκε να υπάρχει και όσον αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προσφυγικού. «Η συμφωνία που έγινε στο ΝΑΤΟ, διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. «Απαραίτητη σήμερα η εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσε ν’ αποφευχθεί», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

Στο εσωτερικό

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η συζήτηση εστίασε στις εσωτερικές εξελίξεις, κυρίως ως προς το οικονομικό πρόβλημα.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δοκιμάζεται. Πλήττονται οι πιο αδύναμοι. Πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Υπάρχει αίσθηση εθνικής αποτυχίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και αρκετές φορές ανέδειξε το γεγονός ότι τις αντιδράσεις των πολιτών κυρίως έχει προκαλέσει η διαπίστωση ότι εξαπατήθηκαν από τις προεκλογικές εξαγγελίες του σημερινού πρωθυπουργού.

«Η πολιτική που ακολουθείτε σήμερα δεν έχει ταυτότητα. Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος. Μόνο που το κόστος το πληρώνει η κοινωνία» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Στο τέλος θα φτωχοποιήσετε απόλυτα την μεσαία τάξη». Για να συμπληρώσει: «Χρειάζεται ειλικρινής συζήτηση για το ποιά είναι σήμερα πραγματικά κοινωνική πολιτική. Χρειάζεται αναπτυξιακή δυναμική, δημιουργία πλούτου. Αλλιώς θα μοιράζουμε μονίμως τη φτώχεια μας. Θα καταθέσουμε σύντομα κοστολογημένο πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής», πρόσθεσε.

«Είπατε ότι η πολιτική μας δεν έχει ταυτότητα, ότι δεν είναι αριστερή. Η πολιτική που υλοποιούμε έχει τη μία ταυτότητα, την πατριωτική ταυτότητα» απάντησε ο πρωθυπουργός και αμυνόμενος έναντι της κριτικής που δέχεται από την ΝΔ, επανέλαβε την επιχειρηματολογία ότι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και της οικονομίας, ευθύνονται όχι οι λίγες μήνες της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλες οι προηγούμενες κυβέρνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Ο ελληνικός λαός ήξερε όταν μας ψήφιζε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, και θα μας κρίνει αν τηρούμε δεμσεύσεις μας ως προς τις κόκκινες γραμμές, και θα μας κρίνει στο τέλος της διαδρομής. Τούτη την ώρα στο μέσο μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας. Εχουμε ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα σε ήρεμα νερά, και θα το κάνουμε» συμπλήρωσε.

«Είναι βολικό πλυντήριο οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αλλά δεν σας πιστεύει η κοινωνία» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, και στη μάχη της καλλιέργειας εντυπώσεων, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει αν δεν θέλει ή δεν μπορεί «δύσκολα» νομοσχέδια όπως το ασφαλιστικό, αλλά τουλάχιστον τα «εύκολα», όπως είναι το παράλληλο πρόγραμμα.

Εμείς «ψηφίζουμε τα σωστά και καταψηφίζουμε τα λάθος» απάντησε αμέσως ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι κριτήριο για το κόμμα του είναι η ορθότητα των νομοθετημάτων, και όχι ποιά εξ αυτών θεωρούνται εύκολα ή δύσκολα.

Προς στιγμήν, η ένταση φάνηκε να κορυφώνεται καθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να επιτεθεί στην ΝΔ και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, με επίκεντρο τα θέματα της διαφθοράς και της διαπλοκής.

«Εδώ και 2-3 μήνες καταγράφεται λυσσαλέα προσπάθεια να δημιουργηθεί η αίσθηση από μερίδα ΜΜΕ και από ΝΔ, ότι όλοι ίδιοι είναι. Για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς: να είστε πιο προσεκτικός κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις της ΝΔ, η σημερινή κυβέρνηση δεν κρύβει λίστες φοροφυγάδων. «Τίποτα δεν θα ξεχαστεί κ. Μητσοτάκη. Θα το πάμε ως το τέλος» σημείωσε.

«Θα μάθουμε τί έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Για το τί γνωρίζατε και εσείς τότε. Το φάντασμα του κ. Βαρουφάκη πλανάται ακόμα», είπε από την πλευρά του λίγο αργότερα ο κ. Μητσοτάκης.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για σχεδόν όλο το εύρος των επιλογών και της ακολουθούμενης πολιτικής, άσκησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Σημειώνεται ότι επέλεξε να μην λάβει το λόγο, σήμερα, ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

Από την μαραθώνια κοινοβουλευτική διαδικασία ξεχώρισε, εκτός των άλλων, η επανεμφάνιση προκλητικών και ρατσιστικού, όπως χαρακτηρίστηκε, χαρακτήρα τοποθετήσεων εκ μέρους των στελεχών του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου.

Το κείμενο της Καθημερινής εδώ

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων