Προβληματίζουν οι τιμές του πετρελαίου – Τα «θύματα» της πτώσης του «μαύρου χρυσού»
Θα σταματήσει η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου; Οι απόψεις διίστανται καθώς κάποιοι βλέπουν ότι το 2016 οι τιμές του μαύρου χρυσού θα σταθεροποιηθούν στα επίπεδα των 50 δολαρίων, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η αύξηση της προσφοράς σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση μπορεί να σημάνουν και νέα πτώση των τιμών.
Η Παγκόσμια Τράπεζα για παράδειγμα θεωρεί ότι το 2016 η τιμή του πετρελαίου θα ανέλθει στα 51 δολάρια το βαρέλι. Και αυτό παρότι η διαθέσιμη ποσότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όταν μάλιστα στις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες προστίθεται και το Ιράν μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων που ακολούθησε την πολυπόθητη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ανάλογη άποψη διατυπώνουν και οι Ρώσοι. Η μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου θα μειωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και οι τιμές θα επανέλθουν σε μία θετική δυναμική, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24 ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλιουκάιεφ.
«Νομίζω ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αλλάξουν. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές θα συμφωνούσαν μαζί μου ότι υποδηλώνουν τόσο υψηλή μεταβλητότητα που θα διαρκέσει 2 με 3 τρίμηνα. Ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, είναι πολύ πιθανό ότι οι τιμές του πετρελαίου να επανέλθουν σε θετική δυναμική με λιγότερη μεταβλητότητα. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι οι προβλέψεις των 50 δολαρίων ανά βαρέλι για το έτος είναι αρκετά λογικές», είπε ο Ρώσος υπουργός.
Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Κάποιοι αναλυτές «βλέπουν» το πετρέλαιο ακόμα και στα 20 δολάριατο βαρέλι μέσα στο 2016. Όπως μάλιστα αναφέρουν, «αν πέσει το πετρέλαιο στα είκοσι δολάρια το βαρέλι, η προσφορά θα περιοριστεί, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και πάλι οι τιμές». Πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε πρόσφατη έκθεση εκτιμά ότι η τιμή του βαρελιού θα παραμείνει κάτω από τα 80 δολάρια, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.
Πάντως, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη θύματα. Προβλήματα αντιμετωπίζουν η Ρωσία, το Μεξικό και η Νορβηγία αλλά και η Βενεζουέλα, το Ιράκ και η Νιγηρία. Επίσης, η υπερπροσφορά, που κρατά χαμηλά τις τιμές, πλήττει ήδη τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Περίπου το ένα τρίτο των εταιριών που χρεοκόπησαν φέτος προέρχεται από τον ενεργειακό κλάδο.
Ταυτόχρονα οι «μεγάλοι» του κλάδου έχουν προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές των επενδυτικών τους προγραμμάτων και σε απολύσεις. Ενδεικτικό άλλωστε είναι το παράδειγμα του βρετανοολλανδικού πετρελαϊκού κολοσσού Shell, που ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις γεωτρήσεις του με σκοπό την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Αρκτικής.
Η BP προκειμένου να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο έχει ήδη πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 50 δισ. δολαρίων από το θανατηφόρο δυστύχημα στον Κόλπο του Μεξικού το 2010 και αναμένεται να προχωρήσει σε εκποιήσεις επιπλέον 3 με 5 δισ. δολαρίων το 2016.
Σε κάθε περίπτωση οι πετρελαϊκές εταιρίες έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό στη διεθνή γνώμη, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη συνεχή πτώση στην τιμή του πετρελαίου, οι οποίες αντιμετωπίζουν την κρίση κάνοντας περικοπές δαπανών, μειώνοντας επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
(Premium.paratiritis.gr)