Τι προβλέπει η επόμενη ημέρα για τα Ελληνικά Πετρέλαια
Η κήρυξη του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ ως άγονου ανοίγει το δρόμο άμεσα για την εξέταση των εναλλακτικών λύσεων σε σχέση με τα προβλεπόμενα έσοδα.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη πώληση δεν είχε θεσμικό αλλά καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι η αγορά των πετρελαιοειδών είναι πλήρως απελευθερωμένη και ρευστή. Και όπως σημειώνουν πηγές κοντά στην αποκρατικοποίηση, ο εισπρακτικός χαρακτήρας επιχειρήθηκε από κάποιες πλευρές να είναι επιθετικός, υπό την έννοια ότι ασκήθηκαν πιέσεις για πώληση σε οποιοδήποτε τίμημα.
Ωστόσο, απέναντι σε αυτές τις πιέσεις είναι δεδομένο ότι λειτούργησε καταλυτικά η ύπαρξη και ιδιώτη μετόχου που συμμετείχε στην πώληση και δε δεσμευόταν από τις υποχρεώσεις του Δημοσίου και του Ταμείου απέναντι στους δανειστές. Για αυτό, άλλωστε, και η πλευρά Λάτση αποδέχθηκε να μπει στην πλευρά του πωλητή, διατηρώντας στο ακέραιο τη δυνατότητα να αρνηθεί να πουλήσει εάν κρίνει ότι το τίμημα δεν ήταν επαρκές. Η εικόνα που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα από πηγές του ομίλου ήταν ότι μόνο με ένα υπερτίμημα της τάξης του 20% έως 30% θα συζητούσε η πλευρά της Paneuropean την πώληση.
Επομένως, πλέον το ζητούμενο για κυβέρνηση, θεσμούς και ΤΑΙΠΕΔ είναι πώς θα καλυφθεί το κενό στα προϋπολογισμένα έσοδα της πώλησης. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα ΕΛΠΕ είχαν προϋπολογιστεί ποσά από την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου (περίπου 500 εκατ. ευρώ) που θα μπορούσαν να αντληθούν και με εναλλακτικούς τρόπους, οι οποίοι είναι λογικό να επανέρχονται στο τραπέζι.
Άλλωστε για φέτος το μέρισμα των ΕΛΠΕ ήταν 0,75 σεντς, που θα αποφέρει στο ταμείο του Δημοσίου 81,3 εκατ. ευρώ (108.430.304 μετοχές που αντιστοιχούν στο 35,48%). Με δεδομένο ότι έχει ήδη μειωθεί η μόχλευση του ομίλου και τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ελεύθερες ταμειακές ροές, είναι σαφές ότι οι εναλλακτικές επιλογές και τα διαθέσιμα εργαλεία για την κάλυψη των εσόδων αυξάνονται.
Paneuropean
Η πλευρά της Paneuropean εκ των πραγμάτων έχει ισχυρή θέση όντας ο μεγαλύτερος μέτοχος με το 45,5%, ενώ είναι σαφές ότι η κληρονομιά της αποκρατικοποίησης, δηλαδή η συμφωνία μετόχων, είναι από τα θετικά που αφήνει πίσω της ο διαγωνισμός που απέτυχε. Από τις μέχρι τώρα κινήσεις έχει φανεί ότι η πολιτική της Paneuropean γύρω από τον όμιλο είναι σαφής: θεωρεί τα ΕΛΠΕ ως ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο με σημαντική αξία και προοπτική, που μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις μπορεί να πουληθεί. Ταυτόχρονα, όμως, η πλευρά της Paneuropean δείχνει τη διάθεσή της να συνεργαστεί και να διευκολύνει το Δημόσιο να εκπληρώσει τη δική του υποχρέωση για αξιοποίηση της συμμετοχής του. Επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένας λόγος για αλλάξουν οι δύο αυτοί άξονες στρατηγικής.
Όμιλος
Ταυτόχρονα όμως η ολοκλήρωση του διαγωνισμού δημιουργεί νέους όρους και προϋποθέσεις για τον ίδιο τον όμιλο, αφού τουλάχιστον για τον ορατό χρονικό ορίζοντα δεν υπάρχει πλέον περίπτωση έλευσης νέου βασικού μετόχου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανοίγει μια σειρά από επιλογές και προοπτικές για διάφορους τομείς δραστηριότητας του ομίλου όπως το φυσικό αέριο αλλά και ο ηλεκτρισμός.
Να θυμίσουμε ότι στους τομείς αυτούς έχει ήδη παρουσία ο όμιλος μέσω της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ και την Elpedison. Και στις δύο αυτές εταιρείες υπάρχουν δυνατότητες για ενίσχυση της παρουσίας: στη ΔΕΠΑ μέσω της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και για την οποία έχει ήδη δηλώσει αρχικό ενδιαφέρον η διοίκηση. Αλλά και στην Elpedison ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει δηλώσει ότι εξετάζει προτάσεις στο πλαίσιο της πρόθεσής του για αποεπένδυση από τομείς που δεν εντάσσονται στο core business.
Ταυτόχρονα, ο όμιλος στον κλάδο διύλισης θα προχωρήσει απρόσκοπτα τις αναγκαίες προσαρμογές και επενδύσεις ενόψει του νέου κανονισμού ΙΜΟ 2020, για τα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο ναυτιλιακά καύσιμα, στα οποία θα εστιάσει το επόμενο διάστημα προσβλέποντας σε περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)