Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πόσο μπορούν να αντέξουν τον πόλεμο τιμών πετρελαίου Ρωσία και Σαουδική Αραβία

Πόσο μπορούν να αντέξουν τον πόλεμο τιμών πετρελαίου Ρωσία και Σαουδική Αραβία

Διαφήμιση

Τρίτη 10/03/2020
Αποθέματα 500 δισ. δολ. διαθέτει η κάθε μια – Η Ρωσία λέει ότι μπορεί να αντέξει για 6-10 χρόνια ενώ η Σ. Αραβία θα αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να καλύψει τις απώλειες
Οι γίγαντες του πετρελαίου Ρωσία και Σαουδική Αραβία έχουν συσσωρεύσει τεράστια οικονομικά «μαξιλάρια» που θα τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν έναν μακροχρόνιο πόλεμο τιμών ο οποίος αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα πόλεμο νεύρων δοκιμάζοντας την αντοχή τους .

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν κατά το ένα τρίτο μετά και την απόφαση του Ριάντ να αυξήσει την παραγωγή. Οι μετοχές των εθνικών πρωταθλητών πετρελαίου Saudi Aramco και Rosneft κατέρρευσαν
Οι δύο κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου παγκοσμίως έχουν «πολεμοφόδια» ύψους περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προκαλέσουν οικονομικές διαταραχές και να δημιουργούν bullish “θορύβους” για την αντοχή τους.

Πόλεμος φθοράς

Η Μόσχα ανακοίνωσε τη Δευτέρα 9/3/2020 ότι θα μπορούσε να αντέξει τις τιμές πετρελαίου $ 25- $ 30 ανά βαρέλι για 6-10 χρόνια.
Εν τω μεταξύ, το Ριάντ μπορεί να αντέξει το πετρέλαιο στα 30 δολάρια το βαρέλι, αλλά θα πρέπει να πουλήσει περισσότερο αργό για να περιορίσει τις επιπτώσεις στα έσοδά του, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ένας πόλεμος φθοράς θα ήταν εντούτοις ζημιογόνος και θα υποχρέωνε και τις δύο χώρες να κάνουν δύσκολες προσαρμογές στις οικονομίες τους όσο περισσότερο συνέχιζεται .”Όπως και με κάθε πόλεμο, αυτό μειώνεται στο πόσο “πόνο” μπορεί να απορροφήσει η κάθε πλευρά”, δήλωσε ο Hasnain Malik, επικεφαλής της στρατηγικής μετοχικού κεφαλαίου στο Tellimer.

Η Σαουδική Αραβία

Στη Σαουδική Αραβία, ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman έδωσε το πράσινο φως για το βασίλειο, τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, να αντλήσει κατά βούληση, αφού η Ρωσία απέρριψε μια πρόταση του ΟΠΕΚ για βαθύτερες περικοπές προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ξέσπασμα του κορωναϊού.

Στην Σαουδική Αραβία η τιμή του πετρελαίου με την οποία θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της – είναι περίπου 80 δολάρια το βαρέλι, διπλάσια από εκείνη της Ρωσίας, δήλωσε ο Malik στο Tellimer. Η Σαουδική Αραβία διαθέτει αποθέματα ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δείκτη χρέους προς ΑΕΠ 25%, που της παρέχει αρκετό περιθώριο δανεισμού.
Έχει επίσης πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεόγραφα σε σκληρό νόμισμα από το 2016 για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου. Τα διεθνή ομόλογα που εκδόθηκαν από την κυβέρνηση και τον πετρελαϊκό γίγαντα της, Aramco, υποχώρησαν στις πρώτες συναλλαγές τη Δευτέρα και το σαουδαραβικό νόμισμα υποχώρησε έντονα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στην αγορά των προθεσμιακών αγορών.

Ωστόσο, τα χαμηλά παγκόσμια επιτόκια και μια πρόσφατη περαιτέρω περικοπή από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σημαίνει ότι παρά την αστάθεια της αγοράς οι δανειολήπτες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τους επενδυτές χρέους σχετικά φθηνά. Το πρόβλημα για το Ριάντ είναι ότι οι παρατεταμένες χαμηλές τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν πιθανότατα να περιορίσουν τις κρατικές δαπάνες για έργα που αποτελούν μέρος του κινήματος του πρίγκιπα για διαφοροποίηση της οικονομίας.
Η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος της εμπορικής τράπεζας του Αμπού Ντάμπι, δήλωσε ότι με τις τιμές του πετρελαίου στα χαμηλά 30 δολάρια, η Σαουδική Αραβία θα δημοσιεύσει φέτος ένα διψήφιο έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ – πάνω από την πρόβλεψη του Ριάντ για δημοσιονομικό έλλειμμα 6,4%.

Η Ρωσία

Υπό τον Πρόεδρο Vladimir Putin, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει αποθέματα ύψους 570 δισ. δολαρίων με το ρούβλι ελεύθερο, επιτρέποντάς του να προσαρμόζεται γρήγορα στις συνθήκες της αγοράς και να υποτιμάται. Η Ρωσία, αναφέρουν οι αναλυτές, είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντέξει οικονομικό σοκ από ό, τι το 2014, όταν η Δύση επέβαλε κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας ή το 2008, όταν “έσπασε” από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
“Πολλοί άνθρωποι μας επέκριναν, είπαν ότι πρόκειται για ένα θησαυροφυλάκιο, το υπουργείο Οικονομικών κάθεται σε χρυσό”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov για τα αποθέματα. “Αλλά τώρα η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει και θα χρηματοδοτήσουμε όλες τις δαπάνες που έχουμε αναλάβει και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε με αυτό τον θησαυρό”.

Στα αποθεματικά ύψους 570 δισ. δολαρίων περιλαμβάνεται το National Wealth Fund της χώρας, το οποίο ανέρχεται στα 150,1 δισ. δολ. ή 9,2% του ΑΕΠ της Ρωσίας. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το ταμείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντισταθμίσει τα χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο εάν είναι απαραίτητο

Η κεντρική τράπεζα εν τω μεταξύ δήλωσε ότι αναστέλλει τις αγορές συναλλάγματος για 30 ημέρες σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τις πιέσεις που ασκούνται στο ρούβλι και θα λάβει υπόψη τις συνθήκες της αγοράς όταν αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε μελλοντικές δημοπρασίες δημοσίων ομολόγων σε ρούβλι.

Ωστόσο, το ρούβλι υποχώρησε στο πιο χαμηλό επίπεδο από τις αρχές του 2016 στη διατραπεζική αγορά και οι μετοχές ρωσικών εταιρειών υποχώρησαν έντονα στο Λονδίνο με τους πετρελαιοπαραγωγούς Rosneft και Lukoil να υποχωρούν κατά 20,4% και 18,5% αντίστοιχα.

Ο Oleg Vyugin, επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του Moscow Exchange, δήλωσε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει υψηλότερο πληθωρισμό και επιτόκια ως αποτέλεσμα του πολέμου τιμών. Ο Chris Weafer, διευθυντής της Macro-Advisory, δήλωσε ότι είναι ακόμα πιθανό η Μόσχα να αποφασίσει να επιστρέψει στη συνεργασία με τον ΟΠΕΚ μέχρι το φθινόπωρο αν οι τιμές παραμείνουν πολύ χαμηλές.
“Ο Putin θα είναι απρόθυμος να μειώσει τα οικονομικά αποθέματα πάρα πολύ προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα αναπτυσσόμενο έλλειμμα”, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων