Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πώς θα κλείσουν de facto τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Πώς θα κλείσουν de facto τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Διαφήμιση

Οι χώρες του «βαλκανικού διαδρόμου» σφίγγουν τα μέτρα για την τράνζιτ διέλευση προσφύγων και στέλνουν ενισχύσεις στο «οχυρό» της Γευγελής, ενώ η Βουλγαρία άναψε το «πράσινο φως» στον στρατό της για την ενεργοποίησή του στο πλευρό της συνοριοφυλακής στη μεθόριο με την Τουρκία και την Ελλάδα. Θέλουν να είναι έτοιμες για την περίπτωση που –κατά την άνοιξη, όπως οι εξ Ανατολών δραματικές εξελίξεις προμηνύουν– οι ροές μέσω Ελλάδας προς την Αυστρία και τη Γερμανία θα ενταθούν.

Αν και ο κίνδυνος «μετακίνησης» των ευρωπαϊκών συνόρων από το Αιγαίο και τη Θράκη στην οριογραμμή με τη FYROM και τη Βουλγαρία, όπως πίεζε και εξακολουθεί να πιέζει η τετράδα των σκληρών του Βίζεγκραντ και η Αυστρία, φαίνεται επί του παρόντος να απομακρύνεται, οι προετοιμασίες για το σενάριο της de facto ανάσχεσης των ροών στη βόρεια μεθόριο της Ελλάδας προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Πέντε χώρες

Η αμετάκλητη, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του καγκελαρίου Φάιμαν στις Βρυξέλλες, απόφαση της Αυστρίας, ενόψει των προεδρικών εκλογών, να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους σε 11 σημεία στα σύνορά της με τη Σλοβενία και την Ιταλία, και κυρίως να δέχεται εφεξής μόνο 80 πολεμικούς πρόσφυγες ημερησίως, έχει προκαλέσει συναγερμό στις ενδιάμεσες χώρες. Ενόψει του εφιάλτη της αναγκαστικής καθήλωσης στα εδάφη τους δυσβάστακτου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, στα μέσα της εβδομάδας συναντήθηκαν στο Ζάγκρεμπ αξιωματούχοι της αστυνομίας της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της FYROM, όπου εκπόνησαν πρωτόκολλο «κοινής δράσης για τη διαλογή και καταγραφή στα σύνορα “Μακεδονίας” – Ελλάδας».

Οπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Σερβίας, Βλαντιμίρ Ρέμπιτς, «εκεί θα γίνεται η διαλογή των μεταναστών εκ μέρους όλων των συμβαλλομένων της συμφωνίας, γεγονός που σημαίνει αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων για αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Στο αμέσως επόμενο διάστημα στα σύνορα θα εκδίδεται ένα νέο έγγραφο για τους πρόσφυγες, με φωτογραφία, το οποίο θα διευκολύνει τη διέλευσή τους από όλες τις χώρες της βαλκανικής διαδρομής. Αυτό το νέο έγγραφο θα αποτρέψει κατάχρηση στη διάρκεια της μετακίνησής τους».

Ο δε ομόλογός του της Κροατίας, Βλάντο Ντόμινιτς, τόνισε ότι «όλη η διαδικασία θα ξεκινά στη Γευγελή και στη συνέχεια κάθε χώρα, κατά μήκος της βαλκανικής προσφυγικής διαδρομής, εγγυάται ότι θα επιτρέπει τη διέλευση αποκλειστικά και μόνο στα άτομα που έχουν περάσει από τον αρχικό έλεγχο. Η αστυνομία της “Μακεδονίας” θα μεταφέρει τους πρόσφυγες με τρένο από τη Γευγελή μέχρι το Πρέσεβο, όπου θα τους αναλαμβάνει η σερβική αστυνομία και θα τους μεταφέρει μέχρι το Σιντ στα σύνορα με την Κροατία, η οποία θα οργανώνει τη μεταφορά μέχρι το Ντόποβο της Σλοβενίας, απ’ όπου θα μεταφέρονται στην Αυστρία. Αυτό το σύστημα μεταφοράς θα είναι λειτουργικό και δεν θα υπάρχει ανάγκη επαναπροώθησης προσφύγων».

Ωστόσο, μολονότι ρωτήθηκαν, δεν έδωσαν απαντήσεις για το τι θα γίνει με όσους περνούν παράνομα, μέσω κυκλωμάτων, συλλαμβάνονται και η Ελλάδα δεν τους δέχεται πίσω με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι μπήκαν από το έδαφός της. Και ακόμα, στο τι θα συμβεί εάν μερικές χιλιάδες επιχειρήσουν δυναμικά να εισβάλουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από την Ελλάδα, εφόσον θα έχουν κλείσει τα σύνορα. Κατά την έγκυρη εφημερίδα του Βελιγραδίου «Ντάνας», πάντως, «το οριστικό σφράγισμα των συνόρων στη γραμμή Ελλάδας – ΠΓΔΜ – Βουλγαρίας θα ξεκινήσει σταδιακά, από Βορρά, την 1η Μαρτίου» και «θα αφορά κατ’ αρχήν τους Ιρακινούς πρόσφυγες, στη συνέχεια τους Αφγανούς και τέλος τους Σύρους».

Η Βουλγαρία

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Βουλγαρίας λαμβάνει και αυτή μέτρα, φοβούμενη «προσφυγικό κατακλυσμό» το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα. Πέραν της ανάπτυξης, εφόσον χρειαστεί, στρατού στην ελληνοβουλγαρική και ελληνοτουρκική μεθόριο, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Μιτόφ δήλωσε πως η Σόφια θα ζητήσει ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, κυρίως με την Τουρκία, εφόσον το πείραμα πετύχει στη θάλασσα του Αιγαίου. Βορειότερα, η Ουγγαρία απειλεί να υψώσει φράχτη και στα σύνορά της με τη Ρουμανία, διαβλέποντας κίνδυνο να κατευθυνθούν οι ροές μέσω του «δρόμου του Δούναβη».

Τι θα συμβεί σ’ εμάς; Τα σύνορά μας μπορεί να μην κλείσουν με επίσημη «ευρωπαϊκή βούλα», μια και κανείς με κοινό «γεωπολιτικό νου», ιδίως η καγκελάριος Μέρκελ, δεν επιθυμεί να χρεωθεί τη μετατόπισή τους από το Αιγαίο, στην πράξη όμως, οι γείτονές μας, μολονότι και εκείνοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο αναλογιζόμενοι την αποσταθεροποίηση των σχέσεών τους με την Ελλάδα, θα αναγκαστούν να «αμυνθούν» πιεζόμενοι από τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες στα δικά τους εδάφη.

Τι σημαίνει αυτό; Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος μας προϊδέασε (Reuters) αποκαλύπτοντας «σχέδιο έκτακτης ανάγκης από μέρους της Ε.Ε. με στόχο τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων, οι οποίοι ενδέχεται να φθάσουν στην Ελλάδα, αλλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν προς τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης».

Έντυπη Καθημερινή

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων