Ο πόλεμος για το πετρέλαιο της Λιβύης
14 06 2020 | 18:49
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Τούρκοι γιόρταζαν τη νίκη που σημείωσαν στη Λιβύη αφού ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έχασε εδάφη κοντά και γύρω από την Τρίπολη και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) επανεκκίνησε την παραγωγή στις δύο μεγάλες πηγές Sharara και El Feel. Ήταν μια προσπάθεια που διήρκεσε μία ολόκληρη ημέρα, με τον Χαφτάρ να απαντά άμεσα αποκτώντας τον έλεγχο της πολιτοφυλακής (PFG) που έχει αναλάβει (και πληρώνεται από το λιβυκό κράτος) για να φυλάει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.
Όπως αναφέρει το oilprice.com, η παραγωγή στην πετρελαιοπηγή Sharara ξεκίνησε την Κυριακή, 7 Ιουνίου, ενώ η παραγωγή στην El Feel την επόμενη ημέρα. Η πηγή El Feel, εξαιτίας των επιπτώσεων από τη μακροχρόνια διακοπή, ξεκίνησε με μόλις 12.000 βαρέλια την ημέρα και αναμένεται να επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς παραγωγής σε 14 ημέρες. Στις 8 Ιουνίου, οι πηγές δέχτηκαν επίθεση και η παραγωγή σταμάτησε ξανά, με τη NOC να ανακοινώνει δυσκολία εξαγωγών πετρελαίου. Αυτή η εξέλιξη ανακούφισε τον ΟΠΕΚ -τα μέλη του οποίου βρίσκονταν σε συζητήσεις για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου- και τη Λιβύη.
Με απλά λόγια, η Τουρκία βιάστηκε να πανηγυρίσει. Οι Τούρκοι και ο GNA (ο στρατός της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης) μπορεί να απώθησαν τις δυνάμεις του Χαφτάρ από περιοχές-κλειδιά και να ανέκοψαν την προσπάθειά του να καταλάβει την Τρίπολη, αλλά θα χτυπήσουν στον τοίχο εάν πιέσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Έχοντας αποτύχει να καταλάβει την Τρίπολη, και μετά τις ήττες από τον GNA που έχει την υποστήριξη της Τουρκίας, η μόνη διαπραγματευτική δύναμη του Χαφτάρ είναι ο έλεγχος του πετρελαίου – από την παραγωγή έως τους τερματικούς σταθμούς. Πλέον αυτό είναι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτει, και δεν αναμένεται να υπάρξει βιώσιμη παραγωγή πετρελαίου μέχρι να βρεθεί διπλωματική λύση ή έως ότου αντικατασταθεί ο Χαφτάρ ως επικεφαλής της ανατολικής Λιβύης. Τώρα που ο Χαφτάρ έχασε τον έλεγχο του δυτικού τμήματος, είναι λιγότερο πιθανή μια στρατιωτική λύση, αυτό ακριβώς που κάποιοι σύμμαχοι του Χαφτάρ σκέφτονται αυτήν τη στιγμή. Είτε λοιπόν: 1) θα επέμβουν για να τον υποστηρίξουν στρατιωτικά για να αρχίσει την αντεπίθεση, κάτι που δεν θεωρούμε πιθανό σε αυτό το σημείο, 2) ή θα τον πείσουν να διαπαραγματευτεί, 3) ή θα πιέσουν για διαμελισμό της χώρας, 4) ή θα βρουν έναν νέο συνεργάτη στα ανατολικά της Λιβύης.
Αν και πολλοί αισιοδοξούσαν πως μια εκεχειρία θα επέτρεπε την επανεκκίνηση της πετρελαϊκής παραγωγής, ο GNA διαφωνεί. Η εκεχειρία ήταν ιδέα της Αιγύπτου και θεωρείται από τον GNA (και την Τουρκία) σαν προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να ανασυνταχθεί ο Χαφτάρ. Η εκεχειρία της Αιγύπτου και το πλάνο ειρήνευσης στη Λιβύη έχει την υποστήριξη της Ρωσίας και των ΗΑΕ (συμμάχων του Χαφτάρ) και περιλαμβάνει τη δημιουργία εκλεγμένου προεδρικού συμβουλίου, τη διάλυση των παραστρατιωτικών ομάδων και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. Ο GNA αισθάνεται πως έχει το πάνω χέρι και πως δεν πρέπει να διαπραγματευτεί. Μάλιστα, υπάρχει η περποίθηση πως ο Χαφτάρ έχει αποδυναμωθεί – γι’ αυτό και η ξαφνική διακοπή που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα στην παραγωγή.
capital.gr