Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων βγαίνουν στη σύνταξη με την υπαγωγή τους στην ρύθμιση των 120 δόσεων

Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων βγαίνουν στη σύνταξη με την υπαγωγή τους στην ρύθμιση των 120 δόσεων

Διαφήμιση

Αγγελική Μαρίνου
7/6/2019

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν περιθώριο οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, που είναι εγκλωβισμένοι σε οφειλές προς το ασφαλιστικό τους ταμείο, να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, για να υπαχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν περιθώριο οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που είναι εγκλωβισμένοι σε οφειλές προς το ασφαλιστικό τους ταμείο να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, για να υπαχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων, με παρακράτηση ενός ποσού από την σύνταξή τους.

Η 10ετής αποπληρωμή ισχύει ακόμη και για εκείνους που δεν υποβάλουν αίτημα υπαγωγής στην νέα ρύθμιση, αρκεί να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ωφελημένοι θα είναι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι, μέσω του διπλού «κουρέματος» οφειλών (λόγω επανυπολογισμού) και διαγραφής προσαυξήσεων (κατά 85%).

Όσοι έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν τις 17 Μαΐου αλλά δεν έχουν λάβει κοινοποίηση οφειλής, ή δεν έχει παρέλθει το προβλεπόμενο δίμηνο, μπορούν να διατηρήσουν ως ημερομηνία συνταξιοδότησης την αρχική αίτηση. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Σύμφωνα με την χθεσινή εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, ακόμη κι αν ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν
υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών, δικαιούται το νέο σχήμα των 120 δόσεων αρκεί να μην έχει εκδοθεί οριστική απόφαση κι εφόσον πρόκειται για αίτημα συνταξιοδότησης που:

– θα υποβληθεί από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας ρύθμισης δηλαδή 17.05.2019 έως 30.09.2019

– υποβλήθηκε πριν από 17 Μαΐου, γνωστοποιήθηκε στους υποψήφιους συνταξιούχους η οφειλή, αλλά δεν έχει παρέλθει μέχρι τις 17 Μαΐου η προθεσμία των δύο μηνών για την εξόφλησή της.

– υποβλήθηκε πριν τις 17 Μαΐου, γνωστοποιήθηκε η οφειλή, η οποία και εξοφλήθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης

– υποβλήθηκε πριν τις 17 Μαΐου, δεν θα γνωστοποιηθεί οφειλή δεδομένου ότι αυτή μπορεί να παρακρατηθεί και εκκρεμεί η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης.

– υποβλήθηκε πριν τις 17 Μαΐου και βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της συνταξιοδοτικής διαδικασίας.

Δικαιούχοι της ρύθμισης

Οι κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση και ακολούθως να βγουν στη σύνταξη -σύμφωνα με την εγκύκλιο- είναι οι εξής:

1. Ασφαλισμένοι που θα υπαχθούν στην ρύθμιση έως 30/9/2019 και θα υποβάλλουν συνταξιοδοτικό αίτημα ακόμη και μετά την 30.09.2019.

2. Ασφαλισμένοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης έχει απορριφθεί, εφόσον υπαχθούν στην ρύθμιση έως 30/9/2019 και υποβάλλουν συνταξιοδοτικό αίτημα ακόμη και μετά την 30.09.2019.

3. Ασφαλισμένοι για τους όποιους έως και 16.05.2019 έχει παρέλθει η προβλεπόμενη δίμηνη προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή του κατά περίπτωση προβλεπόμενου ποσού οφειλής και δεν έχει απορριφθεί το αίτημα τους, εφόσον ανακαλέσουν την αίτηση, υπαχθούν στη ρύθμιση και υποβάλλουν συνταξιοδοτικό αίτημα ακόμη και μετά την 30/9.

4. Υποψήφιοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης προγενέστερα της 17/5/2019, εφόσον δεν έχει κοινοποιηθεί οφειλή, ή αν έχει κοινοποιηθεί δεν έχει παρέλθει η δίμηνη προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή και υπαχθούν στη ρύθμιση έως 30/9/2019. Η έναρξη καταβολής της σύνταξης τους προσδιορίζεται από την 1η του επόμενου μήνα της αίτησης συνταξιοδότησης.

5. Συνταξιούχοι με προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης, εφόσον υπαχθούν στη ρύθμιση έως 30.09 χωρίς μεταβολή της ημερομηνίας έναρξης της συνταξιοδότησής τους.

6. Υποψήφιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι κατέβαλλαν το απαιτούμενο ποσό που δεν μπορούσε να παρακρατηθεί από τη σύνταξη και έως 17/5 δεν έχει εκδοθεί οριστική συνταξιοδοτική απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως και οι ήδη σήμερα συνταξιούχοι, οι οποίοι αποπληρώνουν οφειλές σε 40 δόσεις υπάγονται στις 120 δόσεις με αυτόματη μετάπτωση της ρύθμισής τους στο νέο σχήμα. Όσοι δεν επιθυμούν την επιμήκυνση της αποπληρωμής θα πρέπει να το δηλώσουν με έγγραφη αίτησή τους στον ΕΦΚΑ.

insider.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων