Πλημμύρισε ο κόσμος… πετρέλαιο
Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν αυξηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, λίγολιγότερο από τρία δισ. βαρέλια, τόνισε η κορυφαία υπηρεσία ενέργειας παγκοσμίως την Παρασκευή, αν και η κατάρρευση των τιμών έχει τονώσει τη ζήτηση σε υψηλά πενταετίας.
«Αυτό το μεγάλο ”μαξιλάρι” έχει διογκωθεί παρότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου προσαρμόζεται στα 50 δολάρια το βαρέλι», επεσήμανε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency – IEA) στη μηνιαία έκθεσή της σχετικά με την αγορά πετρελαίου.
Η υπηρεσία που παρακολουθεί την ενέργεια των πλούσιων κρατών υπογράμμισε πως τα αποθέματα στα βιομηχανικά κράτη έχουν σπάσει τα ρεκόρ και έχουν αυξηθεί κατά 13,8 εκατ. βαρέλια σε 2,98 δισ., βάσει των πρόσφατων στοιχείων του Σεπτεμβρίου. Έχουν ξεπεράσει τις εποχιακές τάσεις κατά παραπάνω από 257 εκατ. βαρέλια πάνω από τα μέσα επίπεδα.
Το πλεόνασμα στο πετρέλαιο που έχει αναπτυχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η παραγωγή της Βόρειας Αμερικής έχει αυξηθεί, έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και την Ασία και δεν περιορίζεται μόνο στο αργό αλλά περιλαμβάνει και εξευγενισμένα καύσιμα.
Έρχεται καθώς ένα νέο κύμα πωλήσεων αυτή την εβδομάδα πίεσε το πετρέλαιο κάτω από τα 45 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Παρασκευή, το αργό ήταν στα 44,78 δολάρια.
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ξεπέρασε το όριο των 97 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στα δύο εκατ. παραπάνω από το περασμένο έτος.
«Η σθεναρή παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και η ελαστική προσφορά εκτός ΟΠΕΚ, υπερίσχυσαν της ζήτησης», τόνισε η IEA.
Η παραγωγή από τις χώρες του ΟΠΕΚ παρέμεινε σταθερή στα 31,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς οι πτώσεις σε Ιράκ και Κουβέιτ αντισταθμίστηκαν από την υψηλότερη προσφορά από Λιβύη, Σαουδική Αραβία και Νιγηρία.
Η παραγωγή του καρτέλ είναι κατά 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα υψηλότερη από το περασμένο έτος, και έχει οδηγηθεί κυρίως από το βασίλειο, το οποίο παρήγαγε πάνω από 10 εκατ. βαρέλια/ημέρα για όγδοο συνεχόμενο μήνα.
Οι υπουργοί των χωρών του ΟΠΕΚ πρόκειται να συναντηθούν το Δεκέμβριο στη Βιέννη προκειμένου να αναθεωρήσουν τις προοπτικές της αγοράς για το 2016.
Ο Οργανισμός με τη Σαουδική Αραβία στην κεφαλή «δε δίνει ενδείξεις για αντιστροφή της πολιτικής που έχει ακολουθήσει σε όλη τη διάρκεια του έτους για να υπερασπιστεί περισσότερο το μερίδιο αγοράς του παρά την τιμή». Στην πραγματικότητα, η IEA αναμένει πως ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει το πλαφόν της παραγωγής του ώστε να διευκολύνει την Ινδονησία που ξαναμπαίνει στο group.
Η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ του Οκτωβρίου έφτασε υψηλότερα σε περισσότερα από 65 εκατ. βαρέλια/ημέρα, αφού οι διακοπές που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα σε Νορβηγία, Βραζιλία και Καναδά υποχώρησαν και η ρωσική παραγωγή άγγιξε επίπεδα-ρεκόρ για τη μετασοβιετική περίοδο, στα 10,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα.
«Η παραγωγή εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθεί να αψηφά τις προσδοκίες, καταγράφοντας υγιή κέρδη παρά τις χαμηλότερες τιμές και τις περικοπές των δαπανών», υπογράμμισε η IEA, σημειώνοντας επίσης και την Κίνα, το Βιετνάμ, το Ομάν και τη Βόρεια Θάλασσα.
Η προσφορά από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ οδηγείται προς την καταγραφή ετήσιων κερδών παρά τα περισσότερα κατά 1,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα φέτος (συνολικά 58,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα). Αλλά η προσφορά από τις χώρες αυτές αναμένεται να συρρικνωθεί κατά παραπάνω από 600.000 βαρέλια/ημέρα κατά το επόμενο έτος -κυρίως λόγω των Ηνωμένων Πολιτειών- σε 57,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα, παρά την ελαστική παραγωγή σε έναν αριθμό χωρών.
«Οι συνεχιζόμενες πτώσεις στην εξορυκτική δραστηριότητα των Ηνωμένων Πολιτειών υπονοούν ότι αναμένονται πιο απότομες πτώσεις της παραγωγής πετρελαίου που προέρχεται από σχιστόλιθο», τόνισε η IEA. Οι παραγωγοί απέσυραν 36 ακόμη εξέδρες τον Οκτώβριο και ο αριθμός των νέων πετρελαιοπηγών που είναι έτοιμες για παραγωγή έπεσε σε 800, το χαμηλότερο από το Φεβρουάριο του 2011.
Η IEA ανέφερε πως η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης θα αυξηθεί στα υψηλά πενταετίας του 1,8 εκατ. βαρελιών/ημέρα το 2015, πριν επιβραδυνθεί σε 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2016, «καθώς υποστηρικτικοί παράγοντες που έχουν το τελευταίο διάστημα τροφοδοτήσει την κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσουν».
Κατά το τρίτο τρίμηνο, ισχυρά κέρδη οδηγήθηκαν από την Ευρώπη, την Ινδία –που βρίσκεται στο γρηγορότερο ρυθμό της εδώ και πάνω από μία δεκαετία- και την Κίνα, με «το momentum να κυριαρχείται από τη βενζίνη».
Πηγή: Financial Times, euro2day.gr