Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πετρέλαιο: «Κλωτσάει» η Ρωσία στο πάγωμα παραγωγής

Πετρέλαιο: «Κλωτσάει» η Ρωσία στο πάγωμα παραγωγής

Διαφήμιση

Το ρόλο του «καλού» και του «κακού» παίζουν η ρωσική κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις παραγωγής πετρελαίου στη χώρα, οι οποίες δεν δείχνουν τελικά να είναι διατεθειμένες να ακολουθήσουν κοινή γραμμή στην πετρελαϊκή πολιτική της χώρας. Aν και ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, πολύ πρόσφατα, στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας, δήλωσε πρόθυμος να εξετάσει το πάγωμα της παραγωγής ακόμη και τη μείωση της παραγωγής, η ρωσική ενεργειακή αγορά δεν δείχνει να έχει την ίδια γνώμη με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να «τιναχτεί» στον αέρα η συμφωνία του OPEC.

Για να είναι επιτυχής η συμφωνία παγώματος της παραγωγής στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως απαιτείται και η συμμετοχή της Ρωσίας καθώς παραδοσιακά οι χώρες του OPEC θεωρούν ως προϋπόθεση για να τηρήσουν και οι ίδιες τη συμφωνία τη συμμετοχή των χωρών εκτός OPEC καθώς φοβούνται να μην χάσουν μερίδιο της αγοράς. Μια «οπισθοχώρηση» λοιπόν της Ρωσίας ή μια «μερική» τήρηση της συμφωνίας όπως έχει κάνει στο παρελθόν, σίγουρα δεν θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Διχασμένες οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας

AdTech Ad

Οι αντιρρήσεις έρχονται από την πλευρά των μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια ώστε να είναι πρόθυμες να μειώσουν την παραγωγή.

Ο πρόεδρος της Rosneft (η οποία παράγει το 40% του ρωσικού πετρελαίου), Igor Sechin, ερωτηθείς σχετικά με το πλαφόν στην παραγωγή απάντησε «γιατί να κάνουμε κάτι τέτοιο;». Από την άλλη, ο δισεκατομμυριούχος Leonid Fedum, αντιπρόεδρος της Lukoil, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στη χώρα, ανέφερε την Τρίτη ότι δεν είχε «καμία αμφιβολία» ότι θα υπήρχε πάγωμα ή περιορισμός της παραγωγής και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όλοι θα συμμετάσχουν» στην πολιτική που θα αποφασίσει να ακολουθήσει η ρωσική κυβέρνηση.

Ωστόσο, μέχρι την Τετάρτη, ο Putin είχε ήδη υπαναχωρήσει και επιστρέφοντας στη Μόσχα δήλωσε ότι ο κόσμος θα είχε όφελος από το πάγωμα της παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα αλλά «δεν έχει αυτή τη στιγμή νόημα να συζητάμε για μείωση της παραγωγής».

Πράγματι, αν ανατρέξει κανείς στην ενεργειακή πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η Ρωσία, θα διαπιστώσει ότι ανέκαθεν προτιμούσε το «πάγωμα» παρά τη «μείωση» της παραγωγής. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς τώρα είναι η εποχή όπου οι επενδύσεις πολλών ετών σε αυτόν τον τομέα έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς. Το Σεπτέμβριο, η εθνική παραγωγή έφθασε στα επίπεδα ρεκόρ των 11,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και τον Οκτώβριο η παραγωγή είναι ακόμη πιο αυξημένη κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Η ρωσική πολιτική εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων η πρόθεση για φρένο στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και του αερίου, τα οποία έχουν «εκτροχιάσει» τα οικονομικά της χώρας ενώ αρνητικά έχουν επιδράσει και το αδύναμο ρούβλι και τα συναλλαγματικά αποθέματα.

Με βάσει αυτά τα δεδομένα, μια ασφαλής πρόβλεψη για το τι «μέλλει γενέσθαι» θα μπορούσε να γίνει αν ανατρέξει κανείς στο 2002 όπου η ιστορία είχε κατά κάποιο τρόπο «επαναληφθεί».  Τότε ο OPEC είχε συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μόνο με την προϋπόθεση ότι στη μείωση αυτή θα συμμετείχαν και οι χώρες εκτός OPEC μειώνοντας κατά 500.000 βαρέλια την παραγωγή τους. Η Ρωσία έδειξε να υποστηρίζει τη συμφωνία και προσφέρθηκε να μειώσει τις εξαγωγές της κατά 150.000 βαρέλια χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιος θα ήταν ο αρχικός όγκος της παραγωγής ο οποίος θα υποστεί τη μείωση. Παρά τη μείωση των εξαγωγών η παραγωγή εξακολούθησε να αυξάνεται και το 2002, η ετήσια αύξηση έφθασε το 8,4%, κάτι που δεν συμφωνούσε με τα επίπεδα που ανέμενε ο OPEC.

Επομένως, η θετική-καταρχήν- στάση της Ρωσίας είναι δύσκολο να αξιολογηθεί ως υλοποιήσιμη καθώς οι ρωσικές εταιρείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατον να σταματήσουν την παραγωγή στο παγωμένο υπέδαφος της Δυτικής Σιβηρίας. Η εξόρυξη πετρελαίου σε αυτές τις περιοχές είναι αρκετά δαπανηρή και ένα «σταμάτα-ξεκίνα» στην καρδιά του χειμώνα μπορεί να την καταστήσει ακόμη πιο ακριβή, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς τη χαμηλότερη παραγωγή.

Ακόμη, οι εθνικοί «πρωταθλητές» στην παραγωγή πετρελαίου, Rosneft και Gazprom, μαζί με την ιδιωτική Lukoil κλιμακώνουν την παραγωγή από τις νέες μονάδες τους και σίγουρα δεν θα είναι πρόθυμες να εγκαταλείψουν το εγχείρημα. Καμία εταιρεία άλλωστε δεν θα ήταν πρόθυμη να σταματήσει την παραγωγή από μια επένδυση για την οποία έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για να ολοκληρώσει τα τελευταία χρόνια.

Η Ρωσία είναι η πιο γοργά αναπτυσσόμενη πετρελαιοπαραγωγός χώρα εκτός OPEC και χωρίς τη συμμετοχή της, η πρωτοβουλία για πάγωμα παραγωγής δεν θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς. 

Με πληροφορίες από το Bloomberg insider.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων