Πετρέλαιο: Πόσο πιθανός είναι ένας νέος πόλεμος τιμών
Ο επόμενος πόλεμος τιμών είναι «λίγα δολάρια ανά βαρέλι μακριά», υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Πριν από δύο μήνες, η Ρωσία είπε όχι στην πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου. Αυτό ήταν αρκετό για να ξεκινήσει ένας πόλεμος τιμών, ο οποίος, σε συνδυασμό με την πανδημία Covid-19, εξάλειψε δισεκατομμύρια έσοδα από το πετρέλαιο τόσο για τη Ρωσία όσο και για τη Σαουδική Αραβία, αναγκάζοντάς τους να προβούν σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές σε σχέση με εκείνες που συζητούσαν στο παρελθόν.
Μερικοί λένε ότι ο πόλεμος των τιμών δεν αφορούσε ούτε τη Σαουδική Αραβία, ούτε τη Ρωσία. Θεωρούν ότι αφορούσε στο σχιστόλιθο των ΗΠΑ. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε τι θα συμβεί αν ο σχιστόλιθος ανακάμψει και οι ΗΠΑ αυξήσουν και πάλι την παραγωγή;
Μπορεί να ακούγεται πρόωρο να μιλάμε για αύξηση της παραγωγής, ειδικά όταν το αμερικανικό αργό κινείται κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, αυτή τη στιγμή η αγορά πρέπει να κινηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν συγκεκριμένα δεδομένα: η ζήτηση βελτιώνεται αλλά πολλές πετρελαϊκές εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πτώχευση (σύμφωνα με την Rystad Energy, 250 εταιρείες σχιστόλιθου θα μπορούσαν να βάλουν λουκέτο, εκτός αν οι τιμές βελτιωθούν σημαντικά μέσα στο επόμενο διάστημα).
Ο δημοσιογράφος Frank Kane έγραψε στο Arab News ότι ο επόμενος πόλεμος τιμών είναι «λίγα δολάρια ανά βαρέλι μακριά». Αυτά τα λίγα δολάρια θα μπορούσαν να παρακινήσουν τους παραγωγούς να αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους.
«Δεν θα είχε καθόλου νόημα για τη Σαουδική Αραβία να συνεχίσει τις περικοπές,οι οποίες απαιτούν υψηλή τιμή όσον αφορά στα χαμένα έσοδα, εάν οι ΗΠΑ πλημμυρίσουν ξανά τον κόσμο με », έγραψε ο Kane, προσθέτοντας ότι, «Η μάχη για τα μερίδια στην αγορά θα επανέλθει», πρόσθεσε.
Η Σαουδική Αραβία κατέγραψε δημοσιονομικό έλλειμμα 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με τα έσοδα να μειώνονται κατά 22% κατά τη διάρκεια της περιόδου λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Τα κέρδη της Aramco για το τρίμηνο μειώθηκαν κατά 25%. Το Βασίλειο άρχισε να εκδίδει ομόλογα στη διεθνή αγορά για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά του καθώς αντιμετώπιζε το διπλό πλήγμα των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, της χαμηλής ζήτησης και της πανδημίας Covid-19 .
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανέφερε πλεόνασμα προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο. Διατήρησε επίσης το πλεόνασμα τον Απρίλιο, αλλά τώρα φαίνεται ότι η πανδημία έχει αρχίσει να επιβαρύνει την οικονομία, με τον υπουργό Οικονομικών Anton Siluanov να λέει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να αυξήσει τον δανεισμό και να καθυστερήσει ορισμένα έργα εθνικής κλίμακας μέχρι να ανακάμψει η οικονομία. Ο υπουργός προέβλεψε μείωση 5% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος.
Από οικονομική άποψη, η άμεση προοπτική για την αμερικανική οικονομία είναι πιο ζοφερή από εκείνη που προδιαγράφεται για τη Σαουδική Αραβία ή τη Ρωσία, με το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου να θεωρείται από ορισμένους ότι σημείωσε διψήφια πτώση. Η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ δεν αντιπροσωπεύει τόσο μεγάλο μέρος του ΑΕΠ όσο στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, αλλά σε αντίθεση με τη Ρωσία ή τη Σαουδική Αραβία, η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ δύσκολα μπορεί να βασιστεί στην κρατική βοήθεια.
Το γεγονός ότι μερικές εκατοντάδες τρυπάνια σχιστόλιθου στις ΗΠΑ σταματούν να λειτουργούν λόγω της παρατεταμένης πτώσης των τιμών σε συνδυασμό με τη σταδιακή βελτίωση της ζήτησης και, με την επιφύλαξη ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων Covid-19, θα οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές. Καθώς αυτό θα συμβαίνει, οι εταιρείες σχιστόλιθου που θα απομείνουν δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να ξεκινήσουν να αντλούν μεγαλύτερες ποσότητες.
Τι θα κάνουν η Ρωσία και οι Σαουδάραβες;
Η Ρωσία έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε να ζήσει με φθηνό Brent για χρόνια, αρκεί το “φτηνό” να σημαίνει τουλάχιστον 40 δολάρια το βαρέλι Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται το διπλάσιο απ ‘αυτό. Από την άλλη, υπάρχουν πολλές χώρες που ζουν άνετα με δημοσιονομικά ελλείμματα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι –ήταν πριν από την πανδημία– μακράν το καλύτερο παράδειγμα. Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πρόσφατα ότι η οικονομία του Βασιλείου ήταν αρκετά σταθερή για να αντέξει τις επιπτώσεις των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε πιθανότατα θα ήταν αρκετά σταθερό για να αντέξει έναν άλλο γύρο μέγιστης παραγωγής, ο οποίος θα ήταν η μόνη απάντηση στην αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ που θα είχε νόημα για τη Σαουδική Αραβία.
Φυσικά, υπάρχει ένα αισιόδοξο σενάριο: η ζήτηση βελτιώνεται τόσο γρήγορα που όλοι είναι ευχαριστημένοι με τις τιμές. Πράγματι, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, η προσφορά και η ζήτηση θα μπορούσαν να εξισορροπηθούν εντός δύο μηνών τώρα που οι περικοπές παραγωγής έχουν φτάσει τα 15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Πηγή: oilprice.com