Το πετρέλαιο και η «απειλή» των 2 δισ. δολαρίων για τη Μέση Ανατολή
14/2/2020
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτά τα κράτη χρειάζονται επειγόντως βαθύτερες μεταρρυθμίσεις.
Αλλαγές στις γεωπολιτικές και οικονομικές ισορροπίες αναμένεται να επιφέρουν οι πολιτικές κατά της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά ένα ακόμη πλήγμα για τις χώρες της Σαουδικής Αραβίας των οποίων οι οικονομίες βασίζονται κυρίως στην παραγωγή και την εξαγωγή πετρελαίου.
Μετά το σοκ της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου το 2014-2015, η Μέση Ανατολή έκανε προσπάθεια στροφής σε άλλες πηγές εσόδων, ωστόσο αυτή η κίνηση ίσως να μην είναι αρκετή για να «σώσει» κάποιες από τις πιο δυναμικές οικονομίες του κόσμου.
Εκπέμπει SOS το ΔΝΤ
Ο παγκόσμιος στόχος για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη διεύρυνση χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας απειλεί τον πλούτο που έχουν συσσωρεύσει οι πετρελαιοπαραγωγοί του Περσικού Κόλπου τις τελευταίες δεκαετίες. Και αυτό δεν αποτελεί μόνο μια εκτίμηση των διεθνών αναλυτών αλλά και του ΔΝΤ, το οποίο σε πρόσφατη έκθεση απηύθυνε προειδοποιήσεις στις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), στο οποίο συμμετέχουν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να χάσουν μέχρι 2 τρισ. δολάρια εάν δεν προχωρήσουν σε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και εάν δεν αυξήσουν τα έσοδά τους από μη πετρελαϊκές δραστηριότητες.
Μεταξύ άλλων, το Ταμείο εκτιμά ότι αυτά τα κράτη χρειάζονται επειγόντως βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες, στα έσοδά τους και στις δαπάνες τους για να διατηρήσουν τον πλούτο κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, όπου η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να κορυφωθεί.
Ορισμένες χώρες της περιοχής έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιδοτήσεων για καύσιμα.
Ωστόσο, οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις στο GCC δεν θα είναι αρκετές, δήλωσε το ΔΝΤ. Η απλή οικονομική διαφοροποίηση από το πετρέλαιο – ένας δύσκολος στόχος για να επιτευχθεί μόνος του – δεν θα αρκεί για να σταματήσει η ME;IVSH του πλούτου στους βασικούς παραγωγούς πετρελαίου στη Μέση Ανατολή. Οι χώρες του GCC χρειάζονται σημαντική αύξηση των εσόδων τους εκτός πετρελαίου, σύμφωνα με το ταμείο.
INSIDER.GR