Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πετρέλαιο: Οι δύο παίχτες, που κρατούν το «κλειδί» των τιμών μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον

Πετρέλαιο: Οι δύο παίχτες, που κρατούν το «κλειδί» των τιμών μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον

Διαφήμιση

Οι επενδυτικοί οίκοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το τι θα σημάνει για τις τιμές πετρελαίου η απόφαση των ΗΠΑ να μην ανανεώσουν τις εξαιρέσεις προς οκτώ χώρες για αγορά ιρανικού αργού. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από τι θα πράξουν δύο παίχτες εκτός των αμερικανικών συνορων. Ο κάθε ένας από αυτούς έχει ένα δίλημμα να αντιμετωπίσει.

Ο πρώτος είναι η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος με διαφορά πελάτης της Τεχεράνης. Έχει καταγγείλει ως μονομερή την απόφαση της Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά βρίσκεται ταυτόχρονα και σε κρίσιμες εμπορικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ και μάλλον δεν θα ήθελε να προκαλέσει την οργή της.

Ο δεύτερος είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία διαβεβαίωσε ότι μπορεί να παρέμβει για να καλύψει το ιρανικό κενό και θα το πράξει, αφού όμως εξετάσει πρώτα τον αντίκτυπο στην αγορά. «Στόχος μας είναι πάντα να διατηρείται η σταθερότητα» τόνισε το Ριάντ, το οποίο όμως έχει βρεθεί ουσιαστικά μπροστά σε ένα δίλημμα. Από τη μία θέλει να δει τις τιμές του πετρελαίου να συνεχίζουν την κούρσα τους προκειμένου να κλείσει τις τρύπες στον προϋπολογισμό, αλλά και να αποκτήσει ακόμη ένα ισχυρό πλεονέκτημα ενόψει της αρχικής δημόσιας εγγραφής της Aramco. Από την άλλη επιθυμεί όσο κανείς άλλος ίσως να δει το Ιράν να λυγίζει και την επιρροή του στην περιοχή να περιορίζεται. Πρέπει λοιπόν να ζυγίσει γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και ο Τραμπ ελπίζει ότι η ζυγαριά θα γείρει υπέρ των πρώτων.

Η αμερικανική Goldman Sachs φαίνεται να συμμερίζεται την αισιοδοξία του Αμερικανού προέδρου, για αυτό και σε σημερινό σημείωμά της εκτιμά ότι ο αντίκτυπος στις τιμές πετρελαίου θα είναι περιορισμένος. Διατηρεί έτσι την πρόβλεψή της που θέλει την τιμή του μπρεντ να κινείται μεταξύ 70 και 75 δολαρίων το βαρέλι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Από την άλλη η βρετανική Barclays υπογραμμίζει ότι η απόφαση των Αμερικανών αιφνιδίασε την αγορά και επομένως η κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έντονη στενότητα προσφοράς στην αγορά πετρελαίου. Υπό τις συνθήκες αυτές υπολογίζει ότι η μέση τιμή του μπρεντ για το σύνολο της χρονιάς θα υπερβεί τα 70 δολάρια το βαρέλι, έναντι αρχικής εκτίμησης ότι θα διαμορφωθεί στα 65 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ με άνοδο 0,72% φτάνει στα 74,58 δολάρια το βαρέλι- επίπεδα που είχε να συναντήσει από τον Νοέμβριο του 2018. Το αμερικανικό αργό ανήλθε έως και τα 65,9 δολάρια το βαρέλι.

Αυτό που επισημαίνουν πολλοί traders πάντως είναι ότι ακόμη και εάν οι μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου συμμορφωθούν με την απόφαση των ΗΠΑ, δεν θα είναι εύκολο να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές και τούτο γιατί πέραν της ποσότητας είναι και η ποιότητα του πετρελαίου που έχει σημασία. Τα διυλιστήρια Κίνας και Ινδίας εισήγαγαν το «βαρύ» ιρανικό πετρέλαιο και το ελαφρύ της Σαουδικής Αραβίας ενδεχομένως να μην καλύπτει τις ανάγκες τους.

(της Νατάσας Στασινού, Ναυτεμπορική)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων