Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Οι πετρελαϊκές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας μοιάζουν με “Ιράν Νο 2”

Οι πετρελαϊκές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας μοιάζουν με “Ιράν Νο 2”

Διαφήμιση

30 01 2019 | 08:09
Ο Πρόεδρος Donald Trump επέβαλε κυρώσεις στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας και το χτύπημα θα είναι δυνατό. Αν και δεν έχουν συνοδευτεί από την απειλή εκμηδενισμού των εξαγωγών της χώρας -όπως συνέβη με τις κυρώσεις κατά του Ιράν – θα μπορούσαν να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Τα μέτρα που ελήφθησαν έχουν δύο πτυχές: τον περιορισμό των αγορών αργού πετρελαίου της χώρας και την απαγόρευση να εισαχθούν από τις ΗΠΑ τα αραιωτικά μέσα που πρέπει να αναμιχθούν με το εξαιρετικά βαρύ πετρέλαιο από την ζώνη Orinoco ώστε να μπορεί να ρέει μέσω των αγωγών. Η πρώτη πτυχή θα πλήξει τις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας, εκτός αν βρει εναλλακτικούς αγοραστές, ενώ η δεύτερη θα επιδεινώσει το πλήγμα στα επίπεδα παραγωγής.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA, έχει ενταχθεί στη λίστα κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία γενικά απαγορεύει στους πολίτες των ΗΠΑ να έχουν συναλλαγές με τις επιχειρήσεις ή τα άτομα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή. Ως αποτέλεσμα, οι διεθνείς τράπεζες και οι ναυτιλιακές εταιρείες θα διακόψουν πιθανώς διάφορες συναλλαγές, όπως διέκοψαν αυτές με τον ρωσικό κολοσσό αλουμινίου United Co. Rusal, όταν προστέθηκε στον κατάλογο το 2018.

Συνεπώς, δεν θα υπάρξουν άλλες αγορές αργού Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ ή άλλη επεξεργασία πληρωμών σε δολάρια από αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για πωλήσεις σε ξένους αγοραστές. Και οι δύο αυτοί περιορισμοί τίθενται σε ισχύ στις 12:01 π.μ. ώρα Ουάσινγκτον στις 29 Μαρτίου, δίνοντας μια παράταση περίπου οκτώ εβδομάδων για συμβάσεις που βρίσκονταν ήδη σε ισχύ τη Δευτέρα. Σε αντίθεση με την περίπτωση του Ιράν, δεν υπάρχουν απαλλαγές για τους αγοραστές πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Πέρυσι, η Βενεζουέλα εξήγαγε 514.000 βαρέλια αργού ημερησίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας. Το νούμερο εκτοξεύτηκε στα 608.000 βαρέλια κατά μέσο όρο τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου. Αυτές οι ροές θα σταματήσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Οι αμερικανικές εισαγωγές αργού από τη Βενεζουέλα
Περί τα 600.000 βαρέλια εξαγωγών αργού Βενεζουέλας ημερησίως θα πληγούν από τις κυρώσεις

Οι αγορές από μη αμερικανικές οντότητες δεν απαγορεύονται ρητώς, όπως συμβαίνει και με το ιρανικό πετρέλαιο. Ωστόσο, στην πράξη μπορεί να υπάρξουν ελάχιστοι αγοραστές έτοιμοι να δράσουν, ή τράπεζες, μεταφορείς και ασφαλιστές που θα είναι διατεθειμένοι να διευκολύνουν το εμπόριο. Το αυξημένο κέρδος από το φορτίο του φθηνού αργού της Βενεζουέλας δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τον αυξημένο κίνδυνο μιας κακής σχέσης με τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Nicolas Maduro δήλωσε ότι θα “εκτρέψει” τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας από τις ΗΠΑ σε περίπτωση κυρώσεων, επαναλαμβάνοντας την απειλή που συχνά πραγματοποιούσε ο προκάτοχός του Hugo Chavez να κατευθύνει το πετρέλαιο της χώρας προς την Κίνα αντί για την Αμερική. Ενώ αυτό παραμένει εφικτό στη θεωρία, εξαρτάται από την προθυμία της Κίνας να εκνευρίσει τον Trump αγοράζοντας περισσότερο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Οι ροές προς την Κίνα

Οι κινεζικές εισαγωγές αργού από τη Βενεζουέλα έχουν υποχωρήσει καθώς η κρίση στην παραγωγή της λατινοαμερικάνικης χώρας έχει επιδεινωθεί

Η κυβέρνηση του Πεκίνου μπορεί να μην είναι έτοιμη να αναλάβει αυτό το ρίσκο. Δείτε πώς αντέδρασε στις πετρελαϊκές κυρώσεις που επέβαλε ο Trump στο Ιράν. Αντί να το δει ως μια ευκαιρία για να κερδίσει μια έκπτωση στην τιμή του αργού, η Κίνα φαίνεται να έχει μειώσει τις αγορές της από όταν οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ. Παρότι η Κίνα έλαβε δικαίωμα εξαίρεσης από τις κυρώσεις που της επέτρεψε να εισάγει 360.000 βαρέλια ημερησίως από το πετρέλαιο της χώρας, οι πωλήσεις παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα που επιτεύχθηκαν το 2017 και στις αρχές του 2018.

Ακριβώς όπως οι ομόλογοί τους σε άλλες χώρες, οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου της Κίνας δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόσβασή τους στα αμερικανικά δολάρια που χρειάζονται για να εκτελέσουν τις διεθνείς τους δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να τις κάνει λιγότερο πρόθυμες από όσο ελπίζει ο Maduro να καλύψουν το κενό που δημιουργούν οι κυρώσεις, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο έχει πάρει το μέρος του στη διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας μπορεί να προέλθει από την άμεση απαγόρευση της παράδοσης αραιωτικών.

Μεγάλο μέρος της παραγωγής της ζώνης πετρελαίου Orinoco πρέπει να αραιωθεί με ελαφρύτερους βαθμούς για να μειωθεί το ιξώδες της. Αυτό επιτρέπει στο πετρέλαιο να ρέει μέσω αγωγών προς την ακτή για εξαγωγή ή επεξεργασία και δημιουργεί ένα προϊόν ελκυστικό για τα διυλιστήρια στο εξωτερικό. Η έλλειψη αραιωτικών μέσων από εγχώριες πηγές σημαίνει ότι πρέπει να εισαχθούν πολλά για να διατηρηθούν οι ροές του αργού από τη ζώνη Orinoco και οι ΗΠΑ είναι η πλησιέστερη κύρια πηγή κατάλληλου ελαφρού πετρελαίου, είτε με τη μορφή ελαφρού αργού από σχιστόλιθο είτε ως βαριά νάφθα από τα διυλιστήρια.

Η νάφθα κινδυνεύει

Η Βενεζουέλα εισήγαγε κατά μέσο όρο 90.000 βαρέλια βαριάς νάφθας ημερησίως από τις ΗΠΑ το 2018

Θα μπορούσαν να έρθουν από πιο μακριά -έχουν χρησιμοποιηθεί περιστασιακά φορτία ελαφρού αργού από την Αλγερία – αλλά αυτό θα αυξήσει το κόστος και το εμπόριο θα εξακολουθήσει να υπόκειται στους περιορισμούς πληρωμής που θα εμποδίζουν την εξόφληση σε δολάρια.

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του αργού της Βενεζουέλας δεν είναι ένα εμπάργκο τύπου Ιράν, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν.

(του Τζούλιαν Λι, Bloomberg, capital.gr)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων