Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Τα πετρέλαια του Κιρκούκ στο επίκεντρο της σύγκρουσης Ερντογαν και Ιράκ με το κουρδικό δημοψήφισμα

Τα πετρέλαια του Κιρκούκ στο επίκεντρο της σύγκρουσης Ερντογαν και Ιράκ με το κουρδικό δημοψήφισμα

Διαφήμιση
Οι αγορές πετρελαίου στρέφουν την προσοχή τους στο σημερινό δημοψήφισμα του ιρακινού Κουρδιστάν και κυρίως στο ποια θα είναι η τύχη του χρυσοφόρου Κιρκούκ, που έχει παραγωγική δυναμικότητα 350.000 με 400.000 βαρέλια πετρελαίου σε ημερήσια βάση.
 
Το ιρακινό Κουρδιστάν εκτιμάται ότι έχει παραγωγική δυναμικότητα υψηλότερη της Νιγηρίας σε αποθέματα δηλαδή 45 δις βαρέλια πετρελαίου και θα αυξήσει σε 602.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση την προσφορά το 2017. Αν η Τουρκία κλείσει τον αγωγό που καταλήγει στην Ceyhan στην Μεσόγειο θα μπλοκάρει την προώθηση 515.000 βαρελιών πετρελαίου που ξεκινούν από το ιρακινό Κουρδιστάν σε ημερήσια βάση. Παράλληλα στην περιοχή υπάρχουν επενδύσεις όπως αυτή της Rosneft που σχεδιάζει αγωγό φυσικού αερίου.
 
Οι κυριότερες εταιρίες που έχουν συμφέροντα και δραστηριοποιούνται είναι η Gulf Keystone Petroleum LTD, η General Energy PLC  και η DNO ASA. Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι τα πετρέλαια και ειδικότερα αυτά του Κιρκούρκ, που οι Κούρδοι έχουν εντάξει στην κυριαρχία τους από το 2014. Αν ενταχθεί και η περιοχή αυτή στο δημοψήφισμα είναι πολύ πιθανό να έχουμε απάντηση από το Ιράκ. Ειδικότερα την ανησυχία τους για πρόκληση χάους στην ευρύτερη εύθραυστη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εξέφρασαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ιράκ, Χασάν Ρουχανί, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν με αφορμή την προγραμματισμένη αυριανή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.
 
Σύμφωνα με το γραφείο του Τούρκου προέδρου, «οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι η μη ακύρωση του δημοψηφίσματος θα φέρει χάος στην περιοχή και τόνισαν τη μεγάλη σημασία που δίνουν στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ». Στο μεταξύ, απαντώντας στη δέσμευση του Μασούντ Μπαρζανί για την αυριανή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης ζήτησε από την αυτόνομη κουρδική περιφέρεια της χώρας να της παραχωρήσει τον έλεγχο των διεθνών αεροδρομίων της, καθώς και των συνοριακών φυλακίων της επικράτειας της.
 
Επιπλέον, κάλεσε όλες τις ξένες χώρες να σταματήσουν να εμπορεύονται πετρέλαιο από την κουρδική περιφέρεια και να συνεννοούνται με την κεντρική κυβέρνηση για οτιδήποτε αφορά τα αεροδρόμια και τα σύνορα του Ιρακινού Κουρδιστάν.  Οι εξελίξεις είναι ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας για τις ισορροπίες ΗΠΑ-Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα τα πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που αναπτύσσονται με επίκεντρο την πρωτεύουσα του νέου κράτους Αιρ-Μπιλ θέλουν διαμόρφωση νέου σταθερού περιβάλλοντος. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται και μεγάλες ελληνικές εταιρίες.
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων