«Πεσμένες» οι άμυνες του πετρελαίου λόγω κορονοϊού
10/2/2020
Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο καθώς ο κορονοϊός ανησυχεί τους επενδυτές.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και τη Δευτέρα, αλλά πραγματοποίησαν καθώς η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της στη ζήτηση από την πλευρά της Κίνας μετά από την εξάπλωση του κορονοϊού.
Η τιμή του μαύρου χρυσού έχει καταγράψει πτώση πάνω από 20% σε σχέση με την ανοδική πορεία που είχε καταγράψει τον Ιανουάριο, κάτι που ανακόπηκε λόγω της πτώσης της ζήτησης από την κινεζική αγορά.
Το Πεκίνο, από την πλευρά του, έχει συστηματοποιήσει την υποστήριξη των εταιρειών και των χρηματοπιστωτικών αγορών της την περασμένη εβδομάδα και οι επενδυτές ελπίζουν σε περισσότερα κίνητρα για την άνοδο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
«Συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον δύο τρίμηνα προτού αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα, αλλά υπάρχει πάντα ελπίδα για νέα κίνητρα στην αγορά που θα τονώσει την οικονομία», ανέφερε ο Avtar Sandu, από την Phillips Future.
Στο μέτωπο του ΟΠΕΚ, ουπουργός πετρελαίου της Αλγερίας Mohamed Arkab δήλωσε την Κυριακή ότι η επιτροπή είχε προτείνει περαιτέρω περικοπές παραγωγής μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.
«Η επιδημία του κοροναϊού έχει αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές δραστηριότητες, ιδίως στις μεταφορές, τον τουρισμό και τη βιομηχανία, ιδιαίτερα στην Κίνα, αλλά και όλο και περισσότερο στην ασιατική περιοχή και σταδιακά στον κόσμο», δήλωσε ο Arkab.
Η πρόταση για περαιτέρω περικοπές «απέτυχε να μετριάσει την πίεση που ασκείται στο πετρέλαιο εν μέρει επειδή η πρόταση δεν έχει συζητηθεί επισήμως από τους υπουργούς του ΟΠΕΚ και επειδή η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει για περαιτέρω περικοπές», δήλωσε ο Stephen Innes, επικεφαλής της στρατηγικής αγοράς στην AxiCorp σε μια σημείωση.
Εάν το καρτέλ δεν καταλήξει σε συμφωνία, θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στο πετρέλαιο, εκτιμά.
Οι έμποροι πετρελαίου δήλωσαν επίσης ότι ανησυχούν ότι η προτεινόμενη μείωση δεν θα αρκούσε για τη σύσφιξη των παγκόσμιων αγορών.
Τη Δευτέρα το πρωί (09.55 ώρα Ελλάδος), το αργό διαπραγματεύεται στα 50,22 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,20% και το μπρεντ στα 54,39 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,15%.
Με πληροφορίες από το CNBC.