Περσικός Κόλπος: Το χρονικό κλιμάκωσης της έντασης στο Στενό του Χορμούζ
21/7/2019
Το χρονικό κλιμάκωσης της έντασης των δεξαμενόπλοιων μεταξύ του Ιράν και της Βρετανίας στο Στενό του Χορμούζ.
Λίγες ημέρες αφού ο Στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε ότι συνέλαβε το βρετανικό τάνκερ Stena Imperο στο Στενό του Χορμούζ, η ένταση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης κλιμακώνεται.
Η ένταση μεταξύ Ιράν και Δύσης όπως είχε κορυφωθεί από την πλήρη εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο.
Το χρονικό των εξελίξεων:
2 Μαΐου: Οι ΗΠΑ αφού αποχώρησαν από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (the Joint Comprehensive Plan of Action -JCPOA) το 2018 κι επέβαλαν κυρώσεις στην Τεχεράνη, καταργούν τις εξαιρέσεις εφαρμογής των κυρώσεων αυτών που υπήρχαν για οκτώ χώρες: Κίνα, Ελλάδα, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Τουρκία, αναφορικά με τον ομαλό εφοδιασμό τους, με αργό πετρέλαιο από το Ιράν.
5 Μαΐου: Οι ΗΠΑ προχωρούν στην ανάπτυξη ναυτικής μονάδας αεροπλανοφόρου, αλλά και βομβαρδιστικών, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
8 Μαΐου: Το Ιράν ανακοινώνει ότι θα χαλαρώσει μερικούς από τους περιορισμούς που του είχαν επιβληθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα, παραβιάζοντας την διεθνή συμφωνία του 2015. Η Τεχεράνη απειλεί με την ανάληψη περισσότερων ενεργειών στην περίπτωση που δεν προστατευτεί από την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων.
10 Μαΐου: Η αρμόδια διεύθυνση των Αμερικανών Πεζοναυτών προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ιρανικών επιθέσεων στα πλοία που διαπλέουν τον Περσικό Κόλπο.
12 Μαΐου: Τέσσερα πλοία, μεταξύ αυτών και δύο δεξαμενόπλοια της Σαουδικής Αραβίας δέχονται επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο, λίγο πιο έξω από το Στενό του Χορμούζ.
13 Ιουνίου: Δύο δεξαμενόπλοια δέχονται επιθέσεις νότια από το Στενό του Χορμούζ. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν, αλλά η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
20 Ιουνίου: Το Ιράν καταρρίπτει ένα ιρανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα παρακολούθησης (drone).
4 Ιουλίου: Βρετανοί πεζοναύτες καταλαμβάνουν το ιρανικό υπέρ-τάνκερ Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ μετά από υποψίες ότι παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας.
5 Ιουλίου: Ένας διοικητής των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης απειλεί να καταλάβει ένα βρετανικό πλοίο, αν δεν απελευθερωθεί το Grace 1.
7 Ιουλίου: Το Ιράν ανακοινώνει ότι θα ενισχύσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, πέραν της οροφής της διεθνούς συμφωνίας JCPOA του 2015, ενώ θα μειώσει την τήρηση των δεσμεύσεων του αναφορικά με αυτή την συμφωνία. Η κίνηση αυτή, της Τεχεράνης προκάλεσε μία προειδοποίηση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ανησυχίες από την Γερμανία, την Γαλλία και την Βρετανία.
10 Ιουλίου: Η φρεγάτα του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού HMS Montrose προειδοποιεί λεκτικά και στρέφει τα όπλα της κατά πλοιαρίων που πιστεύεται ότι ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Τα σκάφη αυτά είχαν προσεγγίσει στο δεξαμενόπλοιο της BP British Heritage στην βόρεια είσοδο του Στενού του Χορμούζ.
18 Ιουλίου: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS Boxer “κατέρριψε” ένα ιρανικό drone στο Στενό του Χορμούζ, υποστηρίζοντας ότι το ΜΕΑ απείλησε το αμερικανικό πλοίο. Το Ιράν αρνείται την κατάρριψη αυτή.
19 Ιουλίου: Το Γιβραλτάρ παρατείνει για έναν μήνα την κράτηση του Grace 1.
19 Ιουλίου: To Ιράν πραγματοποιεί κατάσχεση των δεξαμενόπλοιων Stena Impero και Mesdar που έχουν βρετανική σημαία. Το δεύτερο πλοίο απελευθερώθηκε μετά από την προειδοποίηση που έλαβε από τις αρχές του Ιράν.
insider.gr