Όταν «στερεύουν» τα πετροδολάρια…
Πριν από μερικά χρόνια ήταν αδιανόητο. Τότε όμως η τιμή του πετρελαίου ξεπερνούσε τα 100 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα, που ο «μαύρος χρυσός» έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της λάμψης του και έχει καταποντιστεί σε ναδίρ 11ετίας, έφθασε η στιγμή για το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας να γευτεί το πικρό φάρμακο της λιτότητας.
Οι αρχές του Ριάντ ανακοίνωσαν σχέδια για περικοπές δαπανών, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, η οποία ανήλθε το 2015 στο ποσό-ρεκόρ των 367 δισ. ριάλ (98 δισ. δολάρια) ή 15% του ΑΕΠ.
Η δραματική μείωση των εσόδων από πετρελαϊκές εξαγωγές οδήγησε στην απόφαση για περιστολή των κρατικών δαπανών κατά 14% για το 2016 και σε αύξηση των φόρων, ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα στα 326 δισ. ριάλ.
«Η οικονομία μας, με τη βοήθεια του Θεού, έχει ό,τι χρειάζεται ώστε να ξεπεράσει τις προκλήσεις» καθησυχάζει ο βασιλιάς Σαλμάν. Το «ψαλίδι» όμως στις δαπάνες και στις κρατικές επιδοτήσεις δείχνει ότι η χώρα -η μεγαλύτερη εξαγωγός αργού στον κόσμο- προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου.
Ο προϋπολογισμός του 2016 και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Ριάντ σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη στροφή στην οικονομική πολιτική της τελευταίας δεκαετίας. Η «βουτιά» των πετρελαϊκών τιμών, σε συνδυασμό με τη στρατηγική του βασιλείου να μη μειώσει την παραγωγή, ώστε να εκτοπίσει ορισμένους ανταγωνιστές από την πετρελαϊκή αγορά, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια επιλογής, από τον δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το 2015 ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την υποχώρηση του πετρελαίου, αλλά και το τέλος της εποχής των άφθονων πετροδολαρίων.
* Της Aγγελικής Κοτσοβού
(Ναυτεμπορική)