ΟΠΕΚ και Ρωσία δουλεύουν για τις αμερικανικές πετρελαιοβιομηχανίες
Στη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα του Ομάν αυτό το Σαββατοκύριακο, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τη στρατηγική με την οποία πέτυχαν να επαναφέρουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» στα 70 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Κι αυτό, γιατί η επιτυχία της στρατηγικής τους ουσιαστικά αυτοακυρώνεται, εφ’ όσον βελτιώνει ήδη τα περιθώρια κερδοφορίας των αμερικανικών βιομηχανιών σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, που αυξάνουν και πάλι την παραγωγή τους.
Αν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υπερβούν τα σημερινά επίπεδα, ενδέχεται στη διάρκεια του επόμενου έτους η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου να φτάσει στα 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα, υπερβάινοντας την παραγωγή της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας. Σημειωτέον ότι με τη συμφωνία ΟΠΕΚ – Ρωσίας, το περασμένο έτος, η παραγωγή του ΟΠΕΚ δεν υπερβαίνει τα 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. «Τιμές σαφώς πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι θα ενθαρρύνουν νέα αύξηση της παραγωγής, που θα πλήξει την οικονομία», επισημαίνει ο Τζεφ Κιουρί, στέλεχος της Goldman Sachs. «Υπάρχουν ορισμένες ανεπιθύμητες επιπτώσεις από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου», σχολιάζει ο ο Εντ Μορς, στέλεχος της Citigroup, που τονίζει πως ο ΟΠΕΚ έχει λόγο να φοβάται όχι μόνον την παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου αλλά επίσης και το πετρέλαιο βαθιάς θάλασσας και τις πετρελαιοφόρους άμμους. Γι’ αυτό και είναι πολλές οι φωνές, από τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράν μέχρι την Goldman Sachs αλλά και τους οικονομολόγους του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου, που προειδοποιούν πως οι δύο παραδοσιακοί κολοσσοί του πετρελαίου, πρώην ανταγωνιστές και νυν αναγκαστικοί σύμμαχοι έναντι της κοινής απειλής, θα χάσουν πάλι τον έλεγχο της αγοράς «μαύρου χρυσού». Οπως τονίζει ο Μάικ Βουίτνερ, στέλεχος της Société Générale στη Νέα Υόρκη, «έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν, αλλά ο σημαντικότερος είναι το πώς θα αντιδράσουν οι αμερικανικές βιομηχανίες πετρελαίου».
Στο μεταξύ, οι υπουργοί Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράκ και του Κουβέιτ επισημαίνουν πως έτσι κι αλλιώς η παγκόσμια αγορά «μαύρου χρυσού» παραμένει πλεονασματική. Υποστηρίζουν, έτσι, πως δεν πρέπει να αλλάξουν στρατηγική ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία, αλλά να παρατείνουν τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής για όλο το έτος. Στη διάρκεια του 2017, οι δύο πλευρές αντιμετώπισαν δυσκολίες, καθώς τα αποθέματα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές ήσαν χαμηλές. Σταδιακά, όμως, η στρατηγική μείωσης της παραγωγής απέδωσε καρπούς το δεύτερο εξάμηνο του 2017, καθώς αυξανόταν η ζήτηση ενώ εκδηλώνονταν γεωπολιτικές εντάσεις από τον Περσικό Κόλπο μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα.