Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΟΠΕΚ: Ελάχιστες οι αλλαγές στη συμφωνία προμήθειας πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Ελάχιστες οι αλλαγές στη συμφωνία προμήθειας πετρελαίου

Διαφήμιση

Ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του έδωσαν σήμα ότι δε σχεδιάζουν αξιοσημείωτες αλλαγές στη συμφωνία τους για την προμήθεια πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού παραμένουν κάτω από τα 50 δολ/βαρέλι, γεγονός που αυξάνει τον σκεπτικισμό για το κατά πόσον λειτουργεί η απόφαση για μείωση της παραγωγής.

Η τοποθέτηση ορίου στην παραγωγή πετρελαίου από Νιγηρία και Λιβύη – αμφότερες έχουν εξαιρεθεί από την ισχύουσα συμφωνία – δεν θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης στην Αγία Πετρούπολη. Δεν θα γίνουν συζητήσεις για αύξηση των περικοπών στην παραγωγή, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih.

Χωρίς αλλαγές τέτοιας κλίμακας, ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους θα διπλασιάσουν το ποντάρισμά τους ότι η αυξανόμενη ζήτηση θα συνδυαστεί με τα υφιστάμενα εμπόδια για την ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων καυσίμων, αυξάνοντας τις τιμές κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνο ποντάρισμα, σε περίπτωση που η παραγωγή από έθνη που δεν υπόκειται σε περιορισμούς, και κυρίως οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους για να καλύψουν το κενό που θα αφήσει η συμφωνία του ΟΠΕΚ.

«Βέβαια, η αύξηση της παραγωγής από τη Λιβύη και τη Νιγηρία αυξάνει και την προσφορά στην αγορά», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ. «Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να θυμόμαστε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο είναι επίσης αρκετά υψηλή και οι χώρες που υποστήριξαν την πρωτοβουλία για σταθεροποίηση δεν ήταν πολύ συνεπείς στην τήρηση των δεσμεύσεών τους».

Το πετρέλαιο υποχώρησε σε bear market τον περασμένο μήνα και το αργό τύπου μπρεντ διαπραγματεύεται στα 48 δολάρια περίπου, με κέρδη κάτω των 2 δολ. από τότε που έκλεισε η συμφωνία. Κι ενώ η ζήτηση θα είναι σχεδόν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως υψηλότερη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ, η αύξηση της προσφοράς εντός και εκτός του ΟΠΕΚ υποδεικνύει ότι οι περικοπές δεν θα προκαλέσουν σημαντική πτώση στα φουσκωμένα αποθέματα παγκοσμίως.

Η Λιβύη και η Νιγηρία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος. Πέρυσι έλαβαν απαλλαγή από τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής, γιατί η παραγωγή τους είχε ήδη μειωθεί λόγω εσωτερικών συγκρούσεων. Τους τελευταίους 2 μήνες πρόσθεσαν 440.000 βαρέλια την ημέρα στην παραγωγή τους, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 1/3 των μειώσεων που εφαρμόζουν τα μέλη του ΟΠΕΚ.

Αυτή η ανάκαμψη πυροδότησε τη φημολογία ότι ο ΟΠΕΚ θα προσπαθούσε να περιορίσει την παραγωγή στις συνομιλίες της Αγίας Πετρούπολης. Τώρα οι περισσότεροι παραγωγοί φαίνεται να αποδέχονται ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πρόωρο.

«Παραμένουμε υποστηρικτές των εταίρων μας και στα δύο αυτά έθνη καθώς προσπαθούν να ανακάμψουν», δήλωσε ο Al-Falih. «Ωστόσο, θα πρέπει να παρακολουθούμε τον αντίκτυπο αυτής της αύξησης της προσφοράς στο παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η κοινή υπουργική επιτροπή παρακολούθησης στην Αγία Πετρούπολη θα εξετάσει πρόταση, η οποία αρχικά προήλθε από το Κουβέιτ και υποστηρίζεται ένθερμα από τους Σαουδάραβες, εκτός από τα επίπεδα παραγωγής να παρακολουθούνται στο εξής και οι εξαγωγές αργού.

πηγή: newmoney.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων