Το ομόλογο Σαμαρά μας βγάζει στις αγορές
Η φημολογία έχει γίνει αρκετά έντονη τις τελευταίες ημέρες, χωρίς όμως κάτι να επιβεβαιώνεται ή να διαψεύδεται επισήμως. Κάποιες πληροφορίες που διοχετεύονται ψιθυριστά από κυβερνητικούς «κύκλους», θέλουν το Μαξίμου να έχει αποφασίσει να «ρισκάρει», και τον ΟΔΔΗΧ να έχει κάνει την σχετική προετοιμασία σε συνεργασία με την Rotschild, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση του «ομολόγου Σαμαρά» που λήγει τον Ιούλιο, κάνοντας την πρώτη δοκιμή εξόδου στις αγορές μετά το 2014.
Αν πράγματι οι πληροφορίες αυτές αποδειχθούν βάσιμες, το Δημόσιο θα εκδώσει ένα νέο ομόλογο με το οποίο θα αντικαταστήσει το τριετές ομόλογο που εξέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούλιο του 2014, αντλώντας τότε 1,5 δισ. ευρώ με τοκομερίδιο 3,375% και επιτόκιο 3,5%. Υπάρχουν διάφορα σενάρια για το αν θα πρόκειται για ομόλογο τριετούς ή πενταετούς διάρκειας, όπως και για τα ποσά που θα μπορούσε η χώρα να αντλήσει και αν αυτά θα ξεπερνούν το αναχρηματοδοτούμενο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ ώστε να «περισσέψουν» χρήματα για άλλες δράσεις (πχ εξόφληση ληξιπρόθεσμων).
Σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση θα είναι το επιτόκιο δανεισμού το οποίο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν πιο χαμηλά σε σχέση με το 3,5% που είχε εκδοθεί το σημερινό τριετές, ώστε να μπορεί να ισχυριστεί ότι έκανε τη διαφορά συγκριτικά με το success story της περιόδου Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση το κόστος δανεισμού είναι εξαιρετικά υψηλό και μελλοντικά δαπανηρό καθώς είναι υπερδιπλάσιο του κόστους με το οποίο σήμερα δανείζεται η χώρα μέσω του ESM.
Αυτή τη στιγμή το διετές ομόλογο (πρώην 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ που εκδόθηκε επίσης το 2014 με επιτόκιο 4,95% και ωριμάζει το 2019 ) έχει απόδοση 4,18%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνονταν την Παρασκευή στο 5,4%, επίπεδο που είναι αντίστοιχο του Ιουνίου 2014. Αν διασφαλιστούν προϋποθέσεις για ένα επιτόκιο κοντά στο 3% για ένα νέο τριετές ή για κάτω από 5% για ένα νέο πενταετές, είναι πιθανόν ότι ο ΟΔΔΗΧ θα πάρει εντολή έκδοσης για να δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πανηγυρίσει την «επιστροφή της χώρας στις αγορές».
Υπό το πρίσμα αυτό η καθοδική πορεία των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων φαίνεται πως δημιουργεί ευνοϊκή συγκυρία για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο οποίος σε αυτή τη φάση, πάντως, δείχνει να έχει περισσότερο πολιτικό και λιγότερο οικονομικό περιεχόμενο.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εισηγήσεις να καθυστερήσει περισσότερο η δοκιμασία στις αγορές μέχρι το Φθινόπωρο ώστε αυτή να γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, η κυβέρνηση είναι πιθανό να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την αναχρηματοδότηση του ομολόγου Σαμαρά, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα που επικρατεί μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup και να δείξει ότι οι επενδυτές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πλέον στην οικονομία σε σύγκριση με το παρελθόν.
Ήδη μια σειρά από υπουργοί έχουν υπαινιχθεί δημόσια ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει σύντομα στον δανεισμό των αγορών παρότι έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει ως δεκανίκι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, και παρά το γεγονός πως θα πάρει καιρό μέχρι να διασφαλιστεί κάποια θετική έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Αυτού του τύπου η μερική «έξοδος» στις αγορές βοηθά πολύ και το αφήγημα της Ευρωζώνης στη διαμάχη με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος αλλά και την εκλογική μάχη στη Γερμανία. Προσωρινά η Ευρώπη μπορεί να εμφανίσει την αναχρηματοδότηση του ομολόγου από την Ελλάδα, ως ένδειξη επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές, πριν ακόμη καλά-καλά αποσαφηνιστεί με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε διαθέσιμα κεφάλαια από το 2018 και μετά και ενώ όλοι ξέρουν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ένα νέο μνημόνιο έστω και με τη μορφή της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, περιμένει στη γωνία.
liberal.gr