Νέα NAVTEX από την Aγκυρα
Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ιδιαίτερα μετά την ανανέωση της NAVTEX, η οποία πρακτικά επεκτείνει μέχρι και τις 10 Μαρτίου την απαγόρευση ερευνών στο οικόπεδο 3. Δεδομένου ότι το ζήτημα αφορά ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία και, εμμέσως, την Ιταλία, η Ε.Ε. έχει –θεωρητικά τουλάχιστον– συμφέροντά της να διακυβεύονται στο οικόπεδο 3 της ΑΟΖ της Κύπρου. Συγκεκριμένα χθες, τρεις ημέρες πριν από την εκπνοή της αρχικής NAVTEX στις 22 Φεβρουαρίου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν νέα οδηγία, με την οποία δέσμευαν περιοχή η οποία περικλείει το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις έως και τις 10 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ΕΝΙ «Saipem 12000» θα παραμείνει ακινητοποιημένο, εκτός του οικοπέδου 3, στο οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να κάνει διερευνητικές γεωτρήσεις ήδη προ σχεδόν 12 ημερών.
Στο προεδρικό μέγαρο
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί σήμερα στο προεδρικό μέγαρο την πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Κάθλιν Ντόχερτι. Σημειώνεται ότι η κ. Ντόχερτι περιλαμβανόταν στη διπλωματική αποστολή που συνόδευσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον κατά την επίσκεψή του στην Aγκυρα την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα, ο κ. Αναστασιάδης συγκάλεσε, επίσης, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η Λευκωσία θα κινηθεί διπλωματικά και στον ΟΗΕ, πιθανώς μέσω της κατάθεσης διαβήματος. Χθες, λίγο μετά την ανανέωση της τουρκικής NAVTEX ο κ. Αναστασιάδης συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Oπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο κ. Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ συζητήθηκε το σύνολο των τουρκικών ενεργειών όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή, όπως είναι απολύτως αναμενόμενο, στελέχη της τουρκοκυπριακής αποκαλούμενης «κυβέρνησης» ζητούν συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κύπρου. «Σε όλα τα οικόπεδα έχει δικαίωμα ο τουρκοκυπριακός λαός. Δεν έχει σημασία αν αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται στο βόρειο, ανατολικό ή δυτικό κομμάτι του νησιού», δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, ο αποκαλούμενος «υπουργός Ενέργειας» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στους χειρισμούς της Τουρκίας. Ο κ. Ναμί περιγράφει σαφώς το οικόπεδο 3 ως διαφιλονικούμενο, καθώς, όπως λέει, αυτό γειτνιάζει με περιοχή για την οποία υπάρχει ήδη συμφωνία ανάμεσα στο ψευδοκράτος και την TPAO, την τουρκική εταιρεία πετρελαίων. Ο κ. Ναμί κατηγορεί τη Λευκωσία, κατά την πάγια τουρκική ρητορική, για μονομερείς κινήσεις, όπως η προώθηση συμφωνιών με διεθνείς εταιρείες, αλλά και η έναρξη γεωτρήσεων.
Eπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις γίνεται σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, ανεξαρτήτως της κινητικότητας, διπλωματικής και μη, των Ιταλών της ΕΝΙ και της Λευκωσίας. Αντιθέτως, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να μην προχωρήσουν οι έρευνες που αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα από την αμερικανική ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Έντυπη Καθημερινή