Το ναυάγιο φέρνει στο φως λαθραία διακίνηση καυσίμων
Η λαθρεμπορία ναυτιλιακών καυσίμων ήρθε χθες στο προσκήνιο με αφορμή το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», καθώς προκύπτουν πλέον ενδείξεις ότι ένα ολόκληρο κύκλωμα εταιρειών αγνώστων λοιπών στοιχείων (συχνά «κελύφη» πλοίων), που συχνά συνεργάζονται και μεταξύ τους, δρούσε και δρα ανεξέλεγκτα επί σειρά ετών, με τις προσπάθειες καταπολέμησης από την πλευρά των Αρχών να είναι σπασμωδικές και ημιτελείς. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το ότι στο πλοίο Lassea, το οποίο μέχρι χθες χρησιμοποιείτο για την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ», βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός δεξαμενών έρματος σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών μειγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά; Σύμφωνα δηλαδή με τις πρώτες ενδείξεις, το συγκεκριμένο πλοίο απάντλησε τα καύσιμα χωρίς να δηλώσει το σύνολο της ποσότητας.
Το εικαζόμενο προϊόν λαθρεμπορίας βρέθηκε έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, σε συνεργασία με κλιμάκιο του Δ΄ ΤΕΣ (Τελωνείο Επίβλεψης Συγκροτημάτων) Πειραιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τη διαπίστωση για την ύπαρξη πλεονάζουσας ποσότητας πετρελαίου (περίπου 55 κυβικά μέτρα) σε σημείο του πλοίου που δεν έπρεπε να βρίσκεται, έκαναν στελέχη των ΕΛΠΕ, όπου είχε πλεύσει το Lassea, προκειμένου να ξεφορτώσει τα 1.550 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδών που είχαν αντληθεί από το «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ετσι, ειδοποίησε τις Αρχές και το πλοίο έχει πλέον κατασχεθεί, ενώ τα δύο μέλη του πληρώματος (Πλοίαρχος και Α΄ μηχανικός), αμφότεροι ημεδαποί, έχουν συλληφθεί. Ετερη πηγή ανέφερε, πάντως, ότι την υπόδειξη για το πλεονάζον πετρέλαιο έκανε ο ίδιος ο καπετάνιος.
Συνεργασίες
Το ηλικίας 45 ετών Lassea είχε ναυτολογηθεί από τον ίδιο τον κ. Θ. Κουντούρη, πλοιοκτήτη και του «Αγία Ζώνη ΙΙ» (μέσω της διαχειρίστριας εταιρείας Fos Petroleum), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την απάντληση των καυσίμων του ναυαγηθέντος πλοίου του. Ανήκει, δε, στην εταιρεία Mare Hellas Shipping από τον Οκτώβριο του 2012. Στο παρελθόν και συγκεκριμένα από το 2009 και μετά τελούσε υπό τη διαχείριση (με το όνομα Αφρός IV) της εταιρείας Lidmar Shipping & Trading Co. με έδρα τον Πειραιά, η οποία χρησιμοποίησε δύο διαφορετικές εταιρείες-κελύφη (Petroil Bunkering Ltd, Λιβερίας και Apelati Maritime Co.) ως ιδιοκτήτριές του, προτού το μεταβιβάσει στη Mare Hellas.
Στο σημείο αυτό διαπιστώνει κανείς ότι τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες Mare Hellas και Αγία Ζώνη, όπως επίσης και σειρά άλλων εταιρειών, όπως η Seka 02 Maritime Co., έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν, καθώς συνήθιζαν να πουλούν πλοία η μία στην άλλη, συχνά μετονομάζοντάς τα, αλλάζοντάς τους εταιρείες ιδιοκτησίας, με κοινό παρονομαστή την επισκευή τους στα ναυπηγεία του ομίλου Σπανόπουλου, ο οποίος σήμερα έχει επιφορτιστεί με το έργο της απορρύπανσης του παράκτιου μετώπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πλοίο Temeteron, στο οποίο τον Μάιο του 2015 είχαν βρεθεί 186 κυβικά μέτρα ντίζελ (στο λιμάνι των Χανίων), χωρίς τα νόμιμα παραστατικά. Το πλοίο ανήκε στην εταιρεία Thalassa Shiptrade με έδρα τη Νιγηρία, έχοντας πωληθεί σε αυτήν το 2014 από τη Mare Hellas Shipping. Στους προηγούμενους ιδιοκτήτες του περιλαμβάνονται κατά σειρά η Seka 02 Maritime με έδρα τον Πειραιά και η Agia Zoni Shipping με έδρα το Πέραμα, του κ. Κουντούρη.
Εν τω μεταξύ, η απάντληση των υπόλοιπων καυσίμων από το «Αγία Ζώνη ΙΙ» παρέμεινε και χθες μετέωρη, καθώς το κατασχεθέν πλέον Lassea δεν έφερε από την Τρίτη πιστοποιητικά ασφαλείας και έπρεπε να αντικατασταθεί. Στη θέση θα βρεθεί σήμερα, εκτός απροόπτου, το επίσης ναυτολογημένο από τον κ. Κουντούρη πλοίο Neda, το οποίο είναι ηλικίας 51 ετών (έτος ναυπήγησης το 1966). Κατά πληροφορίες ανήκει και αυτό στον ίδιο πλοιοκτήτη που έχει και το Lassea, παρότι χρησιμοποιείται και στην περίπτωση αυτή διαφορετικό όνομα (Pyrsos Shipping). Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η «Αγία Ζώνη ΙΙ» εμμένει στη θέση της ότι δεν φέρει το σύνολο της ευθύνης για τη ρύπανση.
Έντυπη Καθημερινή